4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 95 ANKA Yayınları

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hazırlık Çalışmaları Cevapları Sayfa 95


4. Sınıf Din Kültürü Kitabı 5. Ünite Hazırlık Çalışmaları Cevapları


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 95


Hazırlık Çalışmaları


1. İslam dininin temizliğe verdiği önemi ilmihâl kitapları, Genel Ağ gibi kaynaklardan araştırınız.


Kısa Cevap : “İslam dininin temizliğe verdiği önemi ilmihâl kitapları, Genel Ağ gibi kaynaklardan araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İmanlı bir insanın temiz olması gerekmektedir. “Temizlik imanın yarısıdır” hadisi bunu açıkça göstermektedir.

İslamiyet namaz, Hac gibi ibadetlerin başına her zaman temizlik olan abdest ve guslü  koyarak insanların daima temiz olmasını sağlamıştır. Yine namaz kılacak olan bir insan namazının geçerli olması için abdest alması, namaz kılacağı yeri ve elbiselerini temizlemesi gerekmesi onu temiz olmaya teşvik edecektir.

Müslüman hem ibadetleri yapmak , hem ibadetlerin ön hazırlıkları olan temizlikleri yapmaktan sevap aldığı gibi aynı zamanda bir yandan da temiz olmayı elde etmiş olur. Bu sevabın yanında büyük bir kazanımdır.

Yine İslamiyette mescitlere hürmet eden ve temizleyen kişilere bile mükafaatlar, kendi evini temizleyen bir insana bile mükafatlar verilerek temiz olmak amaçlanmıştır.


2. Taharet, abdest ve manevi temizlik kavramlarının anlamlarını araştırınız.


Kısa Cevap : “Taharet, abdest ve manevi temizlik kavramlarının anlamlarını araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Taharet; Sözlük manası ” temizlemek” tir. İslamiyette kullanış şekli ise hakiki ve hükmi necasetlerden temizlenmek demektir.

Abdest; Kuran’ da emrettiği şekilde emredilen organları yıkamaktır.

Manevi temizlik; Kişinin ruhunu temizlemesi yani iyi bir insan olmak için kendini eğitmesi demektir.


3. Temizlikle ilgili bir hadis öğreniniz. Öğrendiğiniz hadisi ve bu hadisten ne anladığınızı defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Temizlikle ilgili bir hadis öğreniniz. Öğrendiğiniz hadisi ve bu hadisten ne anladığınızı defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bir hadiste peygamber efendimiz ” temizlik imanın yarısıdır “buyurmuştur.

Bu hadisten İslamiyet’in temizliğe ne kadar önem verdiğini anlamış oluyorum.

İbadetlerin başında ön hazırlık olarak guslün veya abdestin şart kılınmış olması ibadetlerini yerine getiren Müslümanların aslında bu hazırlıkları yaparken ne kadar da temiz olabileceklerini göstermektedir.

Namaz kılmak için abdest almak eğer abdestiniz yoksa farzdır. Böylece kişi sadece 5 vakit namazını kılmak için bile el yüz ayak boyun ve baş gibi vücut organlarını temizlemiş olmaktadır. Bu kişinin temiz kalması için çok büyük bir fırsattır.

Bu hadisten anladığım kadarıyla imanlı bir kişi temizliğe önem vermeli denmek istenmiş olabilir.

Müslüman olmanın en önemli özelliği imandır. Bu hadis-i şerifte de iman temizlikle ilişkilendirilip, bir Müslüman için temizliğin ne kadar önemli olduğu ifade edilmek istenmiş olabilir.

Temiz olmayan kişinin her ne kadar imanın gitmiş olmasa da dikkat çekilmek için ve temizliğin önem belirlemek için bu şekilde buyrulmuş olabilir.


4. Temizliğe neden önem vermemiz gerektiğini aile büyüklerinizle konuşunuz.


Kısa Cevap : “Temizliğe neden önem vermemiz gerektiğini aile büyüklerinizle konuşunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Büyüklerim temizliğin her açıdan önemli olduğunu ifade ettiler. Temizlik mikropların giderilmesine yardımcı olduğu için kişiyi hastalıklardan korur ve mikropların vücuda girmesini engellermiş.

Temiz olmayan kirli kişilerin daha çabuk hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu söylediler.

Temiz olmayan insanlarla diğer insanların beraber olmaktan tiksinti duyduğunu ve kirli olan insanlara insanların yaklaşmak istemediğini söylediler. Gerçekten de vücut temizliğine dikkat etmeyen insanların yanında bulunmak tiksinti vericidir.

Ayrıca temizliğe dikkat eden kişiler psikolojik olarak da daha mutlu olurlar. Vücudu , elbiseleri ve çevresi temiz olan bir insan kendini mutlu ve huzurlu hisseder.

Sonuç olarak ; hem çevredeki insanların tiksintisini uyandırmamak hem de kendi psikolojik ve fizyolojik sağlığımızı korumak için temiz olmak çok önemlidir.


5. Çevrenin temiz olması için neler yapabiliriz? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Çevrenin temiz olması için neler yapabiliriz? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çevremizin temiz olması için öncelikle bizlerin temiz olması ve buna önem göstermesi gerekmektedir.

Okul, sokak ve şehrin her tarafında insanlar nerede yaşıyor ve ne yapıyor olurlarsa olsunlar kendi temizliklerini sağlamaları ve çevreye zarar verecek, kirletecek eylemlerden uzak durmaları işleri bittiği zaman çevrelerini temiz bırakmaları çevreye katkı sağlar.

Çevremizin havasını temiz olması da bize düşen görevlerdendir. Mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını tercih etmemiz veya bisiklet gibi araçları kullanmakta havanın temizliğine katkı sağlayacaktır.



 

Our Score