4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 11 MEB Yayınları

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Ünitemize Hazırlanalım Cevapları Sayfa 11


4. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları


4. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Kitabı Sayfa 11


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 11 MEB Yayınları”

1. İşlerimize besmele ile başlamanın sebebini büyüklerinize sorunuz.


Kısa Cevap : “İşlerimize besmele ile başlamanın sebebini büyüklerinize sorunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Büyüklerim her işe besmele ile başlamanın hayır ve bereket getirdiğini, büyüklerinden bu şekilde gördükleri ve bu şekilde yaptıkları zaman birçok güzellik tecrübe ettiklerini ifade etmişlerdir.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şerifinde de buyrulduğu üzere ” “Besmelesiz başlanan bütün işler bereketsizdir ve sonu yoktur.” büyüklerimiz er işin başında besmele çekmenin sünnet olduğunu ve gerçekten de büyük hayırlar getirdiğini ifade ettiler.

İşlerin başında besmele çekmek sanki kişinin Allah’a olan ihtiyacını ve kendi eksikliğini ifade ederek kibir duygusunu Kıran bir kalkan gibidir. Bu yüzden besmele sadece yapılan işe hayır getirmez kişinin kendisine de sünnet sevabı kazandırdığı gibi kibrini de kırar.

Bu yüzden büyüklerim bana her işte besmele çekmem gerektiğini öğütlediler.


2. Sevap ve günah kelimelerinin anlamlarını sözlükten araştırarak defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Sevap ve günah kelimelerinin anlamlarını sözlükten araştırarak defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Sevap; Allah’ ın rızasını elde etmek amacıyla yapılan ve karşılığında ödül alınan davranışlardır.

Günah; Ahirette ceza almayı gerektiren, Allah’ ın yasakladıkları davranışlardır.

Bizi yaratan Allah’u Teala hazretleri bizleri en ii tanıyan olduğu için bizlere hayatımızı düzenlemek amacıyla kurallar koymuştur. Aslında kurallar sadece dinde değil devlet veya başka kuruluşlarda bile oranın düzenini sağlamak amacıyla vardır.

Hayatı düzenlemek ve insanlara zarar verecek , toplum düzenini bozacak şeylerden İslamiyet iyilikleri emretmiş ve kötülüklerden sakındırmış ve bu sakındırmanın caydırıcı olması için sevap ve günah diğer bir deyişle ödüller ve cezalar koymuştur. Allah’ ın rahmeti çok olduğu için sevaplara kat kat mükafat vermiş, kötülüklere ise karşılık olarak vermiştir. Yine de bir insan kötülük yaptıktan sonra pişman olursa tövbe edeceğini vadetmiştir.


3. Günlük hayatınızda duyduğunuz din ile ilgili üç sözcüğü defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Günlük hayatınızda duyduğunuz din ile ilgili üç sözcüğü defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Büyüklerimiz Müslüman oldukları ve günümüzde genel olarak insanların dini İslamiyet olduğu için Müslüman olsun veya olmasın Türk kültüründe yetişen kişiler birçok İslami terimi bilmeyerek de olsa kullanırlar.

Günlük hayatta insanlar dua maksadıyla veya dua maksadı olmaksızın herkesin kullandığı alışılagelmiş ifadeler olduğu için birçok dini ifade kullanırlar. Bu ifadeler “inşallah, maşallah, Allah korusun Birgül Allah bağışlasın Birgül Allah yardımcın olsun Birgül Allah analı babalı büyütsün Birgül Allah bir yastıkta kocatsın bir gün Allah afetinden esirgesin bir gün Allah affetsin, Allah uzun ömürler versin bir gün sübhanallah, hay Allah, Allah’a ısmarladık, selametle, tövbe estağfurullah, hay maşallah , haydi inşallah ” gibi ifadelerdir.


4. Selamlaşmak için hangi ifadelerin kullanıldığını büyüklerinize sorunuz.


Kısa Cevap : “Selamlaşmak için hangi ifadelerin kullanıldığını büyüklerinize sorunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Selamlaşma hangi örtü veya dinde olursa olsun insanların birbirlerine konuşarak hitap etmeden önce başladıkları nezaketli bir ifade biçimidir.

Büyüklerimiz eskiden insanların sıklıkla kısa bir şekilde selamünaleyküm veya selamünaleyküm verahmetullahi veberekatühü veya merhaba ifadelerinin kullanıldığını söylediler.

Ayrıca büyüklerimiz selamın sadece selam kelimesi ile kalmaması gerektiğini ifade ettiler. Çünkü selamünaleyküm veya selamünaleyküm verahmetullahi veberekatuhu demek kişinin üzerine Allah’ın rahmeti ve bereketini indirmesi için dua etmesi demektir ki bu çok kibar bir başlangıçtır.

Ayrıca büyüklerim İslamiyet’te tanıdık ve tanımadık herkese selam vermenin önemli olduğunu ifade ederek, İslamiyet’in bu konuda ne kadar hassas olduğunu ifade etmiş oldular.


5. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) adı anıldığında ne yapıldığını araştırarak arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Hz. Muhammed’in (s.a.v.) adı anıldığında ne yapıldığını araştırarak arkadaşlarınızla paylaşınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamber efendimizin ismi anıldığı zaman salavat çekmek gerekir. Salavat ” Allahümme salli ala Muhammed “demek olup en kısası bu şekilde olsa da hadis-i şerifte geçtiği üzere yine de en kısa halinin “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed “olarak söylenmesi yani salat ederken peygamber efendimizin kendisi ile beraber ailesinin de unutulmaması gerektiği ifade edilmektedir.

Salavat getirmek kişinin üzerine ömründe bir defa farz, peygamberimizin ismi anıldığında ise vaciptir.

Yine sahabeler ve büyüklerimiz peygamber efendimizin ismi anıldığı zaman salavat çekmekle beraber sevgilerinden dolayı ellerine yüzlerine mesh ettikleri ve kalplerine koydukları görülmektedir. Bu bir sevgi ve tazim ifadesidir.


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 11 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score