5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 37 Meb Yayınları
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları Sayfa 37
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı 2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 37
1. Hicri takvimin ne olduğunu çevrenizdekilere sorarak aldığınız cevapları defterinize yazınız.
Uzun Cevap :
Hicri takvim Peygamber efendimizin Mekke’ den Medine’ ye olan hicretini temel alan takvime verilen isimdir.
Hicri yılbaşı Muharrem ayı ile başlamakta Muharrem ayının 1 günü hicri yılbaşı olarak kabul edilmektedir.
Hicri takvimde aylar; Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemayizelevvel, Cemayizelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce’dir. Bu aylardan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları önceki dönemlerde de kullanılan haram aylarıdır.
Kameri Yıl 354 gün 8 saat 48 dakika 36 saniye olmalıdır.
Hicri Kameri takvim, miladı 16 Temmuz 622 olan ve Ay’ın Dünya etrafındaki dolanımını esas alan takvimdir. Miladi takvimle arasındaki fark sabit değildir. Bu fark yaklaşık olarak 33 yılda 1 yıl etmektedir.
2. Bakara suresi 183. ayetin mealini bularak defterinize yazınız.
Cevap :
Bakara suresi 183. ayetin meali; “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı.”
3. “Oruç açmak”, “İftar vermek” ve “Sahura kalkmak” ifadelerinin anlamlarını öğreniniz.
Uzun Cevap :
Oruç açmak; imsak vaktinden daha güneş batıncaya kadar orucun yasaklarından korunarak oruç tutma niyetiyle oruca devam eden bir Müslümanın akşam namazı vakti girdikten sonra bir şeyler yiyip içmesidir
İftar vermek; oruçlu olan Müslümanlara iftarlarını yapmaları için yiyecek ve içecek hazırlanmasıdır
Sahura kalkmak; oruç tutmak isteyen Müslümanların imsak vaktinde ne var oruca güç kuvvet bulmak için bir şeyler yiyip içmeleridir.
4. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran özellikler nelerdir? Düşününüz.
Kısa Cevap : “Ramazan ayını diğer aylardan ayıran özellikler nelerdir? Düşününüz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Ramazan ayı Kur’an ayı, affedilme ayı ve insanın yeni bir başlangıç yapması gibi tertemiz bir sayfa açacağı aydır.
Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmesi ve bu ayda orucun farz kılınmış olması bu aya verilen değeri göstermektedir çünkü saymış olduğumuz bu özellikler başka aya da verilebilecekken sadece bu aya özel kılınmıştır.
Affedilmek ve Allah’a yakınlık isteyen Müslümanlar bu ayı kıymet bilerek hem gündüzleri oruç tutar hem de akşamları teravih namazı gibi nafile ibadet ve Kur’an okuma, mukabele yapma gibi ibadetlerle Allah’a yakınlık talep ederler
Aynı zamanda bu ay günahların affedilme ayı olduğu için Müslümanlar açısından çok değerlidir. Bu özellikleri Ramazan ayını diğer aylardan ayıran en belirgin özelliklerdir.
Bu aya erişen bir kimse ibadetler hakkında bilgi sahibi olarak Ramazan orucunu hakkıyla tutmalı ve ibadetlerini elinden geldiği kadar hakkıyla yerine getirmelidir.