5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 122-123-124 Lisans Yayıncılık

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Örf ve Âdetlerimizde Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 122, 123, 124


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Örf ve Âdetlerimizde Dinin İzleri Metni Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 122-123-124


Soru : Örf ve âdet denilince ne anlıyoruz?


Kısa Cevap : “Örf ve âdet denilince ne anlıyoruz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Örfler ve adetler yani bizlerin gelenek ve görenek dediğimiz şeyler yüzyıllar boyunca büyüklerimizden gelmiş ve nesilden nesile aktarılmış olan eylemlerdir.

Örf ve adetlerimiz bazı kere insani, alımlı ve güzel olsa da bazı kere incitici ve değiştirilmesi gereken uygulamalar olabilir.

Mesela düğün, sünnet merasimi, taziye gibi insanların iyi ve kötü günlerinde yanında olmak güzel bir adet bu şekilde insanların birbirleriyle gerek maddi gerek manevi şekilde dayanışma içinde olmaları ise toplumsal dayanışma için çok değerlidir. Ancak alışılagelmiş olsa da bazı uygulamalar insanın kırılmasına sebep olur ki bunlar genellikle töre olarak adlandırılır.

Örfler ve adetler yüzyıllar boyunca devam edip gelse de Çağlar değiştikçe içindeki uygulamalar farklılık kazanmıştır. Mesela düğün merasimleri her ne kadar eskisi gibi devam etse de gerek insanların kılık kıyafetleri gerekse yeni çıkan uygulamaların yaşanmak istemesi örf ve adetlerimiz devam ettiği halde onlara farklılık katmaktadır.

Örf ve adetlerimiz milli kültürümüz ve mirasımız olarak değerlendirilmeli bu adetleri kaybetmenin ve nesilden nesile aktarmanın tarihimizi bilime açısından değerli olduğunu farkına varmalıyız.


Geleneğimizde kız isteme merasiminden gelin getirmeye kadar birçok âdetimizde dinin izleri açıkça görülür. Örneğin kız isterken “Allah’ın emri peygamberin kavliyle…” ifadesi kullanılır. Nikâh kıyılırken evlenecek çiftlerin mutluluğu için dua edilir. Bu ve benzeri âdetlerimiz tamamen dinî anlayışımızdan kaynaklanmaktadır. Bayramlaşma törenlerimizde de dinin etkilerini açıkça görmek mümkündür. Örneğin, bayram gelmeden önce hazırlıklar başlar, evler temizlenir ve bayramlık elbiseler alınır. Bayram namazından önce veya sonra kabir ziyaretleri yapılır, daha sonra büyükler ziyaret edilir ve çocuklara harçlık verilir. Örf ve âdetlerimizde dinin izlerini taşıyan bir başka örnek de kandil kutlamalarıdır. Örneğin kandil gecelerinde camide veya evlerde mevlit ve Kur’an okunur, kandil simitleri dağıtılır, akraba ve komşular aranarak kandilleri kutlanır. Geleneklerimizde, askerlik çağına gelen gençlerimiz dua ve törenlerle askere uğurlanır. Uğurlama törenlerinde, vatanımızı ve milletimizi her türlü tehlikelerden koruyan ordumuzun başarısı için dua edilir. Bu uygulamalar milletimizin vatanseverlik duygusunun bir göstergesidir.



 

Our Score