Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Kısaca yazınız.
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Kısaca yazınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Kısaca yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Maddeler Halinde Oruç tutmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bedene kuvvet verir
- Mideyi ve organları dinlendirerek bağışıklığı kuvvetlendirir
- İnsanın iradesine sahip olmayı öğretir
- Açlığın zorluğunu anlamayı ve nimetlerin farkında olmayı sağlar
- Fakir ve düşkünlerin halinden anlamamızı sağlar.
“Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Kısaca yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
İnsanın yapmış olduğu hatalar kendi iradesine sahip olamama ve kendi öfke gibi davranışlarını kontrol edememe sebebiyledir.
İşte oruç bunun için mükemmel bir fırsattır ki oruç sayesinde insan yemek yeme gücü ve yemek olmasına rağmen kendi iradesini tutarak aslında iradeye hakim olmayı öğrenir.
Uzmanların yaptıkları bazı araştırmalara göre oruç aynı zamanda belirli bir dönem aç kalmakla beraber organların yenilenmesini ve vücutta oluşan hastalıkların onarılması gibi birçok hastalığa çare ve bağışıklığın kuvvetlenmesine fayda sağlamaktadır.
Aynı zamanda oruç kişinin öfkesini ve nefsi isteklerini kırmakta böylece kişinin günah işlemeye veya kötü hareketlerde bulunmaya olan şevkini azaltmaktadır.
Bunun içindir ki özellikle kişinin sinirlerinin yoğun olduğu hicri ayın 13,14 ve 15 günü oruç tutmak sünnettir.
Ayrıca orucun bir başka faydası ise fakirleri ve aç kalmış olan insanları anlamaktır ki insan aç kalmadıkça aç olan insanların halini anlayamaz.
Bir bakıma da oruç insanın faydalanmış olduğu nimetlerden bir müddet uzak kalarak nimetlerin farkında olmasını ve aslında ne kadar büyük nimetler ve zevkler içerisinde olduğunun farkına varmasını sağlar.
Ayrıca oruç özellikle Ramazan ayında Müslümanların toplu yapmış olduğu bir ibadet olduğu için bir birliktelik ruhu ve insanlar arasında Müslümanları birleştiren bir ortak nokta olmuştur.
Bu ortak nokta Müslümanların birbirlerine karşı olan dayanışmalarını yardım hissini ve beraber bir iş yapma sonucunda oluşan beraberlik hissini meydana getirir.