Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız.
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Maddeler Halinde Trafik kazalarını önlemek için yapılması gerekenler;
- Uykulu halde araç kullanmaktan kaçınmak
- Çok yorgun olduğumuz durumlarda araç kullanmak veya yaca olarak dışarıya çıkmaktan sakınmak
- Hız tutkusunu bir kenara bırakmak ve bunu teşvik eden yayınların kaldırılması ve yasaklar getirilmesi
- Emniyet kemerinin gerek sürücünün gerek önde veya arkada oturan kişilerin mutlaka takmış olması
- Önümüzdeki araçlarla aramızda takip mesafesini korumak
- Saatlerce direksiyon başında kalmaktan sakınmak ve eğer mümkünse bir yere çekilip biraz dinlenmek
- Araç sollarken dikkatli olmak ve hatalı sollamadan kaçınmak
- Alkollü iken direksiyon başına geçmemek
- Küçük çocukları çocuk koltuğunda oturtmak
- Kavşak, tünel, dar yollar, tepe ve köprülerde sollama yapmamak
- Sürücüyü meşgul etmemek ve dikkatini dağıtmamak
- Direksiyon kullanırken cep telefonu ile konuşmamak ve telefondan bir şeyler bakmamak
- Toplu taşıma araçlarının belirli oranlardan fazla kişiyi alması durumunda şikayet etmek
- Karayollarına poşet, çöp gibi şeyler atıp kazaları sebep olmamak
- Trafik işaret ve levhalarına çok dikkat etmek.
“Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Madde Madde Trafik kazalarını önlemek için yapılması gerekenler;
- Uykulu halde araç kullanmaktan kaçınmak. Uykulu halde insanlar bir anda almaktan kendilerini koruyamaz ve böylece ufak bir dikkatsizlik sonucunda büyük kazalara ve çarpmalara sebep olabilirler. Böyle durumlarda aracı köşeye çekerek biraz dinlenmek ve biraz uyumak kişiye yardımcı olacaktır
- Çok yorgun olduğumuz durumlarda araç kullanmak veya yaca olarak dışarıya çıkmaktan sakınmak. İnsanlar çok yorgunken sağlıklı düşünemez ve uykuya yenik düşebilirler. Yorgunluğun vermiş olduğu zihin bulanıklığı tabelaları ve ışıkları fark edememize sebep olabilir.
- Hız tutkusunu bir kenara bırakmak ve bunu teşvik eden yayınların kaldırılması ve yasaklar getirilmesi. Hız tutkusu her ne kadar özellikle gençler için güzel görünse de kazaların en başta sebeplerinden bir tanesi budur. İnsanları film gibi mecralarda ısıt kutusuna özendirilmesi yasaklanmalıdır. İnsanların izlemiş olduğu şeylerden etkilenmesi mümkün olduğu için bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
- Emniyet kemerinin gerek sürücünün gerek önde veya arkada oturan kişilerin mutlaka takmış olması. Emniyet kemeri sadece sürücünün değil araç içinde oturan diğer kişilerin de güvenliğini sağlar. Emniyet kemeri takmayan kişiler kaza durumunda en az sürücü kadar yaralanabilirler.
- Önümüzde olan araçlarla aramızda takip mesafesini korumak. Önümüzdeki araçlarla takip mesafesini korumak öndeki aracın bir anda istop etme veya durma durumunda ona çarpmamızı engelleyecektir.
- Saatlerce direksiyon başında kalmaktan sakınmak ve eğer mümkünse bir yere çekilip biraz dinlenmek. Bu da anlık uyuma gibi durumlardan kişiyi kurtarmaktadır.
- Araç sollarken dikkatli olmak ve hatalı sollamadan kaçınmak. Hatalı sollama araç kazalarının en başı sebeplerinden bir tanesidir.
- Alkollü iken direksiyon başına geçmemek. Alkol miktarı bizleri az gelse de insanın düşün me gücünü azaldığı için kazaları sebep olabilmektedir.
- Küçük çocukları çocuk koltuğunda oturtmak. Çocuklar ufak çarpmalarda bile Küçük oldukları için bizden daha çok savrulabilir ve yararlanabilirler. Bu yüzden çocuklar ön koltuğa oturtulmamalı çocuk koltuğunda arka kısma yerleştirilmelidir.
- Kavşak, tünel, dar yollar, tepe ve köprülerde sollama yapmamak. Bu gibi yerlerde sollama yapmak uçurumdan düşmeye çok tehlikeli durumlara sebep olabilir
- Sürücüyü meşgul etmemek ve dikkatini dağıtmamak. Sürücülerin dikkatini dağılması anlık kazalara sebep olabilir.
- Direksiyon kullanırken cep telefonu ile konuşmamak ve telefondan bir şeyler bakmamak. Cep telefonu ile konuşmak veya telefondan bir şeye bakmak insanların dikkatini dağıtabilir gelen yayıyı veya aracı görmemesine sebep olabilir.
- Toplu taşıma araçlarının belirli oranlardan fazla kişiyi alması durumunda şikayet etmek. Ne yazık ki toplu taşıma araçları yayaları bekletmemek veya daha çok para kazanabilmek için izin verilen ölçüden fazla sayıda kişiyi taşıta almakta ve yolcuların canlarını tehlikeye sokmaktadırlar.
- Karayollarına poşet, çöp gibi şeyler atıp kazaları sebep olmamak. Karayollarını atmış olduğumuz şeyler sürücülerin önünü kapatmasına ve bir anda karşısına gelerek kazaya sebep olabilmektedir.
- Trafik işaret ve levhalarına çok dikkat etmek. Trafik işaret ve levhaları bize nasıl davranmamız ve nasıl hareket etmemiz konusunda yol göstermektedir. Trafik işaret ve levhalarına uymak trafik kazalarının önlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir
Our Score