4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 19-20-21-22 Semih Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Yaya Olmak Metni Cevapları Sayfa 19, 20, 21, 22
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Yaya Olmak Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 19-20-21-22
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyiniz. Yayaların davranışını yorumlayınız.
Cevap :
Aşağıdaki resimlerde yayalar doğru hareket etmiştir. Kırmızı ışık yanıp, araçların durmasını beklemişlerdir.
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 20 Cevapları
Soru : Aşağıdaki resmi inceleyiniz. Kara yollarında karşıya geçme kurallarına uyulmuş mudur? Açıklayınız.
Cevap :
Bu öğrenci kara yollarında karşıya geçme kuralına uymamıştır. Kazaya sebep olabilir veya bir araç kendine çarpabilir.
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 22 Cevapları
Soru : Aşağıdaki resimde yayaların uyduğu kuralları açıklayınız.
Cevap :
Bu resimde yaya kaldırımı olmadığı için yayalar ve ineğini götüren kişi banketleri kullanmaktadır. Öğrenciler ve ineğini götüren kişi banketlerde tek sıra halinde yürümektedir. Bu doğru bir davranıştır.
DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
1. Kara yollarında, yayaların yolun karşısına güvenle geçebilecekleri yerleri söyleyiniz.
Uzun Cevap :
Türkiye’de trafik lambalarının ya da üst ve alt geçitlerinin olmadığı yerde yayalarının yoldan karşıya rahat geçebilmeleri için yollara yaya geçidi yapılmıştır.
Karayolunda bulunan trafik işaretlerine, alt ve üst geçitlere, yaya geçitlerini kullanarak hem kendimizi hemde diğer insanların canını tehlikeye atmamış oluruz.
Yaya geçitleri kesikli çizgilerle yolda belirlenmiş ve amacı yayaların güvenlikli bir şekilde karşıya geçmesini sağlamaktadır.Buralarda karşıya geçmeden yolun güvenliğinden emin olmalısınız.
Özellikle çift şeritli yollarda iki tarafı da kontrol etmek gerekmektedir.
Yayalar karşıya geçmeden önce sağa sonra sola tekrar sağa bakarak yolun güvenli olduğuna emin olduktan sonra karşıya geçmeye çalışmalıdır. Üst ve alt geçir olan yerlerde bu alanlar tercih edilmelidir. Yaya kaldırımı ve geçit olmayan yerlerde banketler tercih edilmelidir.
2. Bankette yürüyen yayalar hangi kurallara uymalıdır? Açıklayınız.
Kısa Cevap : “Bankette yürüyen yayalar hangi kurallara uymalıdır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Karayolları Trafik Kanununa göre banket, yaya yolu ayrılmamış karayolunda; taşıt yolu kenarı ile şev başı veya hendek iç üst kenarı arasında kalan, olağan olarak yayaların ve hayvanların kullanacağı, zorunlu hallerde ise araçların kullanabileceği alanlardır.
Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, ülkemizde trafik akışı sağ taraftan olduğu için yolun sol kenarından yürümeliyiz.
Bankette yürüyen yayalar için kurallar;
- Bankette grup halinde olan yayalar tek sıra halinde yürümelidirler. Böylece caddeye taşmaz , hem araçlar için hemde kişinin can güvenliği için tehlike oluşmaz. Banketler dar alanlardır.
- Bankette yürüyen yayalar gidiş yönlerine göre sol taraftaki banketi kullanmalıdır. Böylece karşıdan gelen araçları daha rahat görebilecek ve ona göre kendimizi korumamız mümkün olacaktır.
- Taşıt yolunu kullanmamalı, çizgiye dikkat etmelidirler. Çizgi ile ayrılmış olan yerlerin banketler olduğunu bilmeli ve taşıt yollarını işgal etmemeliyiz.
- Akşam vakti yürüyeceksek fosforlu kıyafetler ve el feneri ile görünür olmaya çalışmalıyız.
- Yola en uzak yerden yürümeliyiz. Bu bizim güvenliğimiz açısından en güzel olandır. Böylece araçların sınırdan geçmesi durumunda zarar görmemiş oluruz.
SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK
Soru : Kara yollarını güvenli yapan unsurları araştırınız.
Kısa Cevap : “Kara yollarını güvenli yapan unsurları araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Trafik işaretleri: Trafik işaretleri; araçlar, yayalar ve bisikletliler gibi diğer kullanıcılar arasındaki trafik akışını düzenler. Çeşitleri ve özelliklerine göre sınıflara ayrılır.
Trafik levhaları: : Yolu kullananlara yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında gerekli görülen uyarı ve önerilerin yazı ve semboller halinde bilgi veren levhalardır.
Yaya kaldırımı: sokaklarda ve caddelerde yayaların rahat ve güvenli hareket etmesi için ayrılmış yoldur.
Karayolları: Karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
Alt Geçitler: trafik akışını kesmemek için bir yolun altından geçirilen, bisikletçiler ve yayaların diğer tarafa güvenli bir şekilde ulaşmaları için yapılmış bölümdür.
Üst geçitler: Bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğini kesmeden yayaların güvenle geçmesi için yapılmış olan bölümdür
Banketler: Karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
Trafik Polisleri: genel anlamda trafiği düzenlemek, trafiği denetlemek ve meydana gelen trafik kazalarındaki iş ve işlemleri yürütmek görevini üstlenirler.
Radar: radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Araçların hızını kontrol etmek için çok etkilidir.
Trafik Kameraları: Uygun alt yapının oluşturulması kaydı ile mobese kavşak noktalarından geçen tüm araçların kaydını görüntü olarak tutar ve hatta plaka tanıma sistemi sayesinde kavşak noktasından geçen tüm araçların plakalarını okuyarak veri tabanına yazar. Böylece oluşan kazaları ve uyulmayan trafik kuralları kolaylıkla tespit edilir.