“Hak ve özgürlüklerimizi başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duyarak kullanırız.” ifadesini yazarak açıklayınız.

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı “Hak ve özgürlüklerimizi başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duyarak kullanırız.” ifadesini yazarak açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


““Hak ve özgürlüklerimizi başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duyarak kullanırız.” ifadesini yazarak açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Hak ve özgürlüklerimiz kullanırken başkalarının hak ve özgürlüklerini ihlal etme durumumuzda bu özgürlüğü değil mağduriyeti getirir. Özgürlüğün sınırsız anlaşıldığı bir toplumda suç oranları yüksek insanların mağduriyeti çok olur.


““Hak ve özgürlüklerimizi başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duyarak kullanırız.” ifadesini yazarak açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Her insanın doğuştan hak etmiş olduğu hak ve özgürlükleri vardır. Bu hak ve özgürlükleri diğer insanların hak ve özgürlüklerine ihlal etmeden kullanması gerekir.

Başkalarının hak ve özgürlükleri en az bizimkiler kadar önemlidir ve empati yaparak herkesin hak ve özgürlüklerine saygı duyulması amaçlanmalıdır.

Sorumluluklarımızı yerine getirmeden bunu özgürlük olarak adlandırma ve böylece diğer insanlara mağdur etmek özgürlük değil bilakis suç ve büyük bir hatadır.

Mesela kendi hak ve özgürlüklerimiz var diyerek okula veya iş yerine istediğimiz zaman gidip istediğimiz zaman gelerek düzeni bozulmuş ve birçok kişiye mağdur etmiş olursun.

Veya bizim hak ve özgürlüklerimiz diyerek istediğimiz ortamda istediğimiz gibi davranmak, mesela uyuyan kişilerin yanında yüksek sesle bir şeyler dinlemek bir gün başkalarını alı olan şeyleri izinsiz kullanmak gibi durumların hepsi hak ve özgürlük değil insanların mağdur etmektir ve suçtur.

Düşünce özgürlüğümüz var diye insanların kalbini kırmak ve özgür konuşuyoruz diye ağzımıza geleni söylemek özgürlük değil bilakis kabalık ve terbiyesizliktir.

Hayat özgürlüğümüz var diyerek insanların hayatını tehlikeye yazacak hareketlerde bulunmakta özgürlük değildir. Bu örnekler çoğaltılabilir.



 

Our Score