Okul meclisleri, il ve ilçe insan hakları kurulları, Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi edininiz.

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Okul meclisleri, il ve ilçe insan hakları kurulları, Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi edininiz. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Okul meclisleri, il ve ilçe insan hakları kurulları, Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi edininiz.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Okul meclisleri; Okulda seçimle başa gelen kişiler tarafından kurulan ve yönetilen meclistir.

İl ve ilçe insan hakları kurulları; İnsan hakları ihlallerini veya bu konudaki ihlal iddialarını inceleyen, araştırmalar yapan, somut delil bulursa bu konu ile ilgili valiliğe ve kaymakamlığı görüşlerini sunan kuruluşlardır.

Kamu Denetçiliği Kurumu; 2012 yılında kurulmuştur . TBMM’ye bağlı ama faaliyetlerini özerk bir biçimde yürütür.
Kamu ile idarenin her türlü iş , işlem, tutum ve hareketlerini, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurumdur.


“Okul meclisleri, il ve ilçe insan hakları kurulları, Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi edininiz.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Okul meclisleri; Öğrencilere seçme seçilme hakkı vererek demokrasiyi öğretmek ve fikirlerini önemseyerek onları topluma kazandırmak için kendi öğrencilerinin seçimi ile başa gelen kurul tarafından yönetim yapan meclislerdir.

İl ve ilçe insan hakları kurulları; insan hakları ihlali iddiaları ile ilgili başvuruları incelemek ,araştırmak, inceleme ve araştırma sonuçlarını değerlendirmek, ulaşılan sonuçları konusuna göre Cumhuriyet savcılıklarına ya da ilgili idari makamlara iletmek ve sonucunu takip etmekle görevli kurumdur.

Kamu Denetçiliği Kurumu; 6328 sayılı yasa ile 2012 yılında kurulmuştur . TBMM’ye bağlıdır. özerk bir biçimde işlemlerini yürütür.
Görevi; Kurum idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak, gelen şikayetleri incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak, yıllık rapor hazırlamak, yıllık raporu beklemeksizin gerek gördüğü konularda özel rapor hazırlamak, raporları kamuoyuna duyurmaktır.



 

Our Score