4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 114-115-116-117-118 Tuna Yayınları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Zarar Vermeden Kullanalım Cevapları Sayfa 114, 115,116, 117, 118
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Zarar Vermeden Kullanalım Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 114-115-116-117-118
Soru : “Teknolojik ürünleri kullanırken kendimize, başkalarına ve doğaya zarar verebiliriz.” diyen bir kişi bu sözüne kanıt olarak hangi durumları örnek gösterebilir?
Uzun Cevap :
Teknolojik ürünler hayatımıza girmekle beraber büyük kolaylıklar getirdiği gibi aynı zamanda büyük zorlukları da beraberinde getirmiş faydaları ile beraber zararları da günümüzün sorunları haline gelmiştir.
Yapılan araştırmalara göre teknolojinin en büyük zararı arasında kanser hastalığının olduğu ve kanser hastalığının sıklıkla görülmesinin yüksek olan nedenlerinden bir tanesinin telefon bilmektedir.
Teknolojinin aşırı kullanılması sebebiyle görme problemleri hipermetrop ve miyop gelişimi zararları arasındadır.
Teknolojinin zararlarından bir tanesi de sıklıkla görülmekte olan baş, bel ve boyun ağrısıdır.
Teknolojinin zararlarından bir tanesi de sosyal becerilerde zorlanma ve kişinin sosyal hayattan koparılarak özellikle çocuklarda fazla kullanılması halinde otizm veya zeka geriliği gibi birçok hastalığa sebep olduğu bilinmektedir.
Teknolojik ürünlerin yüksek oranda yaymış oldukları radyasyon sebebiyle kanser gibi hastalıklara davetiye çıkarılır.
Öfke kontrolü ve insanların görmüş oldukları şiddet oyunları ve videoları sebebiyle ayrıca sosyal hayattan kopma üzerine eklenince daha çok şiddete meylettikleri ve şirin olayların arttığı da ayrı bir araştırma konusudur.
Soru : Yukarıdaki kullanım kılavuzuna başka hangi uyarıları ekleyebilirsiniz?
Cevap :
Yukarıdaki kullanım kılavuzuna ekleyebileceklerimiz
- ekran parlaklığının gözlerin sağlığı için azaltılması
- Su ve sıvı içeren şeylerden uzak tutulması
- Şarjı bitmeden şarja koydum da masa ve tam olarak şarjı dolmadı aşağıdan çekilmemesi
- Aşırı program yüklenilmemesi
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı
Soru : Sizce bilgisayarımızı hangi amaçlarla ve ne kadar süreyle kullanmamız daha doğru olur? Neden?
Uzun Cevap :
Bilgisayarın icat edilmesiyle beraber bilgiye ulaşım hızlanmış bilgi paylaşımı kolay ve hızlı hale gelmiştir.
Bu yüzden bilgisayarları kullanacağımız en verimli yol bilgisayarın bilgi edinmek bilgi paylaşmak veya haber okumak gibi alanlarda kullanılmasıdır.
Bilgisayardan istemiş olduğumuz film dizi gibi şeyleri izlemek belgesellere bakmak ve öğretici yayınları takip etmek kolay hale gelmiştir.
Aradıklarımızı kolaylıkla bulabildiğimiz için bilgi erişim hızlanmış ve kolaylaşmış arama butonuyla istediğimiz bilginin ulaşımı kolay hale gelmiştir.
İnternetim de günümüzde hemen hemen her evde var olması sebebiyle insanlar arası iletişim hızlanmış, insanlar sevdikleriyle bazen sosyalleşmek için veya iş görüşmesi veya alışveriş için bile yapılacak olan iletişimler kolay hale gelmiştir.
Bu yüzden bilgisayarı sermiş olduğumuz bu yararları doğrultusunda kullanmalı bilgi edinme, eğlence ve oyun gibi amaçlar için belirli saatlerde ve kendimizi kontrol ederek kullanmalıyız.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı
Soru : Anne babalar televizyon kullanımında çocuklarının yanlışlarını düzeltmek için neler yapmalıdır?
Uzun Cevap :
Ebeveynler çocukları üzerinde hayatları boyunca yanlarında olmasalar bile bir ömür boyu etkili olacak kişilerdir.
Çocuklar hayata yeni geldikleri için ebeveynlerinden insan olma ve rol model olarak hayata anlam yükleme gibi unsurları hayat tarzı haline getirirler.
Bu yüzden anne ve babaların televizyon kullanımında çocukları için yapacakları en büyük iyilik kendi davranışlarına dikkat etmeleri ve sağlıklı yetişkin tutumu göstermeleridir.
Çocuklara ceza kızmak veya kötü davranmak yerine onlarla konuşmak ve zararlı içeriklerin zararını anlatmak daha etkili ve kesin çözüm olacaktır.
Çünkü zorla yapılan kısıtlamalar daha çok rağbet olunmasına veya o içeriklerin gizli gizli izlenmesine sebep olabilir.
Anne babalar televizyon kullanımında çocuklarının yanlışlarını düzeltmek için kendileri de izledikleri şeylerle çocuklara örnek olmalıdır.
Çocukları televizyon dışında eğlenecekleri ve beraber yapabilecekleri aktiviteler oyunlar sohbet ortamları kurmalı gezilere çıkmalı ve beraber vakit geçirmenin keyifli olması sağlanmalıdır.
Çocukların okul dershane eğlenecekleri kurslara gitmeleri hem bilgi edinmelerine hem de televizyonda fazla vakit geçirip yanlış programlara girmelerine engel olacaktır.
Soru : Evimizde ve okulumuzdaki aydınlatma araçlarının doğru kullanıldığını söyleyebilir misiniz? Neden?
Uzun Cevap :
Evimizde ve okulumuzdaki aydınlatma araçlarının doğru kullanıldığını söyleyemem.
Doğru bir aydınlatma yapılması için yapılacak olan işe ve ortama göre uygun aydınlatma yapılması gerekmektedir.
Yapılan ışıklandırma gözü yormamalı ve gözü yormayacak ölçüdeki çok aşırı parlak olmayan ve sönük olmayan ışıklar tercih edilmelidir.
Göz sağlığı ve kalite için ışık doğrudan olarak göze gelmemeli aydınlatılacak yüzeye doğru yönlendirilmelidir.
Doğan gün ışığına yakın ışık renkleri tercih edilmeli sadece aydınlatması gereken yer aydınlatılmalıdır.
Evde mi okula dikkat etmediğimiz ama çok önemli olan işimiz bittiğinde ışıkların kapatılması ve gereksiz olan ışıkların söndürülmesi de çok önemli bir ayrıntıdır.
Dikkat edilmeyen şeylerin bir tanesi de az enerji harcayan aydınlatma araçlarının kullanılmasıdır.
Bunlara dikkat edilmediği için evimizde ve okulumuzda aydınlatma araçlarının tam olarak doğru kullanıldığını düşünmüyorum.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı
Soru : İnsanların acil servis numarasını gereksiz arayıp meşgul etmemeleri için neler yapılabilir?
Uzun Cevap :
Acil servis numaraları ve acil durum merkezleri insanların yaralanma, hastalık can ve mal güvenliğini tehlikede olduğu zamanlarda aradıkları servislerdir.
Acil servis merkezlerinin insanların can ve mal güvenliğini koruduğu ve sağladığı için gereksiz yere meşgul edilmemesi ve ihtiyaç duyan insanlara hızlı bir şekilde ulaşmaları çok önemlidir.
Acil servis merkezlerinin gereksiz yere meşgul edilmesi birçok insanın ihtiyaç duymasına rağmen kendilerine ulaşılamamasına ve belki de büyük sakatlık can ve mal kayıplarına sebep olacaktır.
O insanların yardımsız bir şekilde kalmalarını sorumluluğu ise acil servis numaralarını gereksiz yere meşgul eden insanların suçu yüzünden olacaktır.
Bu yüzden acil servis numaraları ne olursa olsun gereksiz yere meşgul edilmemeli ihtiyaç duyan insanların ihtiyaçlarını karşılanmasının önüne geçilmemelidir.
Bunu caydırıcı olması için bunu yapan kişilere cezalar verilmesi bu konuda insanların bilinçlendirilmesi afiş asmak veya reklam gibi insanların sıklıkla bakmış olduğu yerlere bu durum hakkında bilgilendirici reklam veya sloganların yazılması etkili olacaktır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı
Soru : Teknolojik ürünleri yanlış kullanmanın zararlarına hangi örnekleri verebilirsiniz?
Uzun Cevap :
Teknolojinin hayatımızın bir parçası haline gelmesi ile teknolojinin birçok yararı ve zararı da beraberinde gelmiş yararları ve zararları ancak doğru ve kaliteli kullanımda dengeli halde olmuştur.
Her şeyin kullanımı gibi teknolojik ürünlerin de yanlış ve kalitesi kullanımı sebebiyle zararlarını boyutu artmıştır.
Teknoloji insanları fiziksel olarak ağırlaştırdığı ve hareketi engellediği için obezite, yürüme, koşma ve fiziksel aktiviteler gibi alanlarda insanların gerilediğini görmekteyiz.
Gözlerde görme bozukluklarının olması iskelet yapısında bozulma, duruş bozuklukları, boyun ağrıları, bel ağrıları, el ve parmaklarda uyuşma ve aşırı yorgunluk ile zihinsel bulanıklık gibi birçok hastalığa sebep olabilmektedir.
Teknolojinin sakınılması gereken zararlarından bir tanesi de yanlış kullanılması halinde istismar şiddete maruz kalma ve güvenlik sorunları sebebiyle birçok sıkıntı yaşamaktır.
Teknolojinin yanlış kullanımı sebebiyle öfke, korku ve psikolojik bozukluklar da artmış insanların sosyal hayattan kopma sosyal becerileri ile iş ve sosyal hayatlarında başarısızlıkları da artmıştır.
Soru : İnternet araştırması yaparak teknolojinin yanlış kullanımının insanlara ve doğaya verdiği zararları anlatan bir haber bulunuz. Haberi sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşıp tartışınız.
Uzun Cevap :
Oyuncular küçük ama oyun çok büyük!
Teknoloji gelişip, hayatımızın her alanındaki verilerin cebimize girmesini sağlarken, aynı zamanda kişisel bilgilerimizin de başkalarının eline geçmesine sebep olabiliyor. Masum gözüken oyunlar bile veri depolama, bilgi kaçırma, hatta çocuk istismarına kadar büyük çapta oyunlarla zarar verebiliyor.
Teknoloji geliştikçe evlerimizdeki bilgisayarlar taşınabilir oldu, telefonlarımız bir mini bilgisayarlara dönüştü, tabletler oyun aletleri olarak kullanılabilir oldu. Tüm hayat kolaylaştıran özelliklerinin yanında bunlar bizim aynı zamanda eğlence merkezimiz haline de geldi. Peki tüm bu eğlencenin altında biz aslında ne oynuyoruz?
Geçtiğimiz günlerde Epic Games’in dünya çapında 350 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan oyunu Fortnite, kullanıcıları manipüle ettiği gerekçesiyle ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından rekor para cezasına çaptırıldı. Firma toplamda 520 milyon dolarlık bir ceza ödeyecek. Bu ceza sonrası özellikle online platformlar üzerinden oynanan oyunların güvenilirliği, çocuk sağlığı ve psikolojisi açısından tehdit olup olmadığı yeniden tartışma gündemine oturdu
İNTİHARA DAHİ YÖNELTEN OYUNLAR
2017 yılında Türkiye’de de ciddi gündem olan, Mavi Balina oyunu birçok çocuğu intihara sürüklediği için yasaklandı. Dünya çapında da büyük ses getiren oyun, çoğu şiddet içerikli 50 görevi yerine getirterek dünya çapında birçok kişiyi intihara sürüklemişti. HABERTURK