4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53-54-55-56-57-58 Tuna Yayınları
İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Bir Kahramanlık Destanı : Milli Mücadele Metni Cevapları Sayfa 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Bir Kahramanlık Destanı : Milli Mücadele Metni Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53-54-55-56-57-58
Soru : Vatanımızı ve özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz kahramanlar hakkında neler biliyorsunuz?
Uzun Cevap :
Vatanımızı ve özgürlüğün borçlu olduğumuz kahramanlarımız imkansızlıklar içerisinde bütün mallarını ve canlarını feda ederek ortaya koymuş çocuk yaşta diyeceğimiz kişiler Kurtuluş mücadelesi için kahramanca savaşmışlardır.
Büyük mücadeleler veren kahramanlarımız ülkemizi bize emanet etmiş ve bizlerden de çalışmamızı ve bu ülkenin bağımsızlığını korumamızı istemişlerdir.
Şüphesiz ki bu kahramanlardan hepimiz için en ayrı olan kişi sevgili Mustafa Kemal Atatürk ‘ tür.
Birçok Kahraman askerimiz , çocuk ve kahraman Türk kadınları sayesinde ülkemiz bağımsızlığını tekrar elde etmiştir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı,
Soru : Mustafa Kemal’in yerinde siz olsaydınız millî bilinci uyandırmak amacıyla neler yapardınız?
Uzun Cevap :
Mustafa Kemal’in yerinde ben olsaydım milli bilinci uyandırmak için onun yolundan giderek kongreler düzenler bana verilen emirlere ve anlaşma yapmış olduğumuz asker arkadaşlarına beraber hareket ederdim.
Böylelikle hem hakla hem de asker arkadaşlarımızla omuz omuza bu ülkeyi kurtarmaya çalışırdım.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı,
“Kâzım Karabekir Paşa, anne babaları Erzurum ve Erzincan bölgelerinde öldürülen iki bin kadar yetim Türk çocuğunu evlat edinmişti. Bunlar, 4-14 yaş arasında çocuklardı. Kâzım Karabekir, çocukları özellikle birer sanat ve meslek sahibi olacak şekilde yetiştiriyordu. Bunlardan bazıları gayet iyi marangozluk öğrenmişti. Güzel resim çizmeyi, çocukça fakat sanatkârca oymalar yapmayı biliyorlardı. Kâzım Paşa, ceza usulünü kaldırmıştı. Bununla birlikte çocukların kişiliklerinin serbestçe gelişmesini önlemeyecek bir disiplin kurmuştu. Kötü hareketi görülen çocuğu karşısına alıp onunla tek başına konuşurdu. “Paşa Baba”nın bir kenara çekip öğüt verdiği çocuğun bir daha kötü bir şey yaptığı olmazdı. Çocuklarda en çok göze çarpan şey dürüstlük, doğru sözlülüktü. Bu özellikleri öğütlerle değil içinde yaşadıkları çevreden, havadan almaktaydılar.” (2)
Soru : Yukarıdaki metinden hareketle Kâzım Karabekir’in kişilik özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Uzun Cevap :
Yukarıdaki metinden hareketle Kazım Karabekir’in kişilik özellikleri hakkında çocukları seven ve değer veren, eğitime ve sanata değer veren çocuklara ve insanlığa karşı saygılı olan bir kişi olduğu çıkarımında bulunabilir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı,
Soru : Tayyar Rahmiye Hanım’a bir dörtlük ile seslenmek isteseydiniz ona neler söylerdiniz? Söylemek istediklerinizi yandaki noktalı yerlere yazınız.
Uzun Cevap :
Tayyar Rahmiye hanım Türk gönüllü kadın askerdir.
1890 senesinde Osmaniye’de doğmuş 5 Ağustos 1920 tarihinde vefat etmiştir.
Osmaniye düşman işgaline uğradığında milli kuvvetlere katılmış 9 tümeni fransızlarla girdiği muharebeye kendi müfrezesiyle katılmıştır.
Başlıca görevi keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmak ve Osmaniye yakınlarındaki demiryolu tünelini patlatarak düşmanın cephane birikimini sekteye uğratmaktı.
Hiçbirinden çıkıp düşman hattında şeyi düşen askerleri sırtında taşınması sebebiyle kendisine “uçan” anlamındaki “Tayyar” lakabı verilmiştir
Aynı muhabirede Ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye doğru atıldığında şehit olmuştur.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı,
1885’te doğan Ali Saip Bey Harp Okulunu bitirdi. 1919 yılında Urfa Jandarma Komutanlığına getirildi. İşgalden sonra şehrin ileri gelenleri ile bir millî teşkilat kurarak Fransızların Urfa’dan atılmasında önemli rol oynadı. Bu katkılarından dolayı Atatürk tarafından kendisine “Ursavaş” soyadı verildi. Ali Saip Ursavaş 1939’da Adana’da vefat etti. Ali Saip Bey, Fransızlarla girdiği bir çarpışmanın ardından savaş alanını gezerken şu duygulu sözleri söylemiştir: “Şimdi toprağa serilip kalmış bu bahtsız Fransız delikanlıları ne arıyorlardı burada? Niye geldiler, burada ne işleri vardı? Urfa nere, Paris nere? Neden gelip yaşamlarını burada bıraktı bu genç insanlar. Türk yurdunu ele geçirmek, Türk istiklalini yok etmek için buraya gönderilen bu bahtsızları oymakların ve çevre köylerin savaşçıları öldürmedi. Hayır, onları buraya gönderenler öldürdü.” (2)
Soru : Yukarıdaki sözlerinden yola çıkarak Ali Saip Bey’in kişilik özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Uzun Cevap :
Ali sahip ursavaş 1887 yılında Kerkük’te doğmuş 1939 yılında Adana’da vefat eden Türk asker ve siyasetçidir.
1908 yılında Harbiye mektebini bitirmiş Trablusgarp savaşı ve ı Dünya savaşı’na katılmıştır.
Anadolu’nun işgale başlayınca Kuvayı Milliye’ye katılmış Urfa’daki Fransız işgali sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Urfa savunmasını örgütlemiştir.
23 Nisan 1920 yılında açılan TBMM’ye Urfa milletvekili olarak girmiş 1920 Aralık ayında ise Urfa kuvayi milliye komutanı olarak bölgedeki aşiret reislerini Fransız işgaline karşı toparlamıştır.
Urfa’nın kurtarılmasında gösterdiği üstün hizmetlerinden dolayı kırmızı-yeşil şeritli İstiklal madalyası ile taltif edilmiştir.
Konya İstiklal mahkemesi e isyan bölgesi İstiklal mahkemesi başkanı olarak görev yapmış 28 Şubat 1926 tarihinde binbaşı rütbesi ile ordudan emekli olmuştur.
1934 yılında soya dök kanunu çıktığında kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Uravaş” soyadı verilmiştir.
Kilikya faciaları ve Urfa Kurtuluş mücadeleleri adında eseri vardır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı,
Şahin Bey kendisinden Antep yolunu açmasını isteyen Fransız Komutanlığına şu mektubu yazmıştır: “Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde Türk kanı vardır. Her bucağında bir atanın mezarı vardır. Eski zamanlardan beri Türkler bu topraklarda yaşamaktadır. Türk bu topraklara, bu topraklar da Türk’e ısındı, kaynadı. Sadece siz değil bütün dünya bir araya gelse bizi bu topraklardan ayıramaz. Sonra sen, Türk esir yaşamaz, diye duymadın mı? Namus ve hürriyeti için ölüme atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Sizler canı kıymetli insanlarsınız. Bize çatmayınız. Bir gün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza.” (2)
Soru : Mektubunda yazdıklarına bakarak Şahin Bey’in kişilik özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Uzun Cevap :
Şahin bey 1877 yılında Antep’te doğmuştur.
Babasına da Abdullah efendi annesinin ismi ise Ayyuş Hanım’dır.
Küçük yaştayken babası vefat ettiği için dayısı tarafından büyütülmüştür.
1899 yılında Yemen’e asker olarak gitmiş başçavuşluğa kadar yükselmiş 1911 yılında Trablusgarp savaşı’na gönüllü olarak katılmıştır.
Balkan savaşlarında görev almış Galiçya cephesinde ve Sina cephesinde görev almıştır.
Buradaki başarılarından dolayı rütbe almış 1918 yılında İngilizlere esir düşmüştür.
Mondros mütarekesi uyarınca serbest bırakılmış aynı yıl Harbiye nezareti tarafından askerlik şubesi başkanlığında göreve atanmıştır.
Atanmış olduğu bu görevine gitmeden Antep heyetine başvurmuş Kilis’te Antep yolu Kuvayı milliye Komutanlığı’na getirilmiştir.
Şahin bey Kilis’te Antep yolunun savunmasını üstlenmiş, Antep’in savunmasına katkı sağlamak için milis güçlerini organize ederek 1920 yılı başlarından itibaren mücadeleye başlamıştır.
Şubat ve mart ayı başlarında Fransızların Antep üzerine sevkiyatlarını durdurmuş ve bu güçleri geri çekilmeyi zorlamayı başarmıştır.
Ur ya yolunda gösterdiği mücadeleden ötürü kendisine “Şahin bey” lakabı verilmiştir.
28 Mart’ta kendi komutasındaki birliklerce tutulan Elmalı köprüsü’nde meydana gelen çarpışmada şehit olmuştur.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı,
Soru : Millî mücadelenin ülkemiz ve milletimiz için önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Uzun Cevap :
Milli Mücadele’nin ülkemiz ve milletimiz için önemi hayatı denecek kadar değerli ve önemlidir.
Milli mücadele döneminde ülkemizi neredeyse her taraftan saran düşmanlara karşı mücadele verilmiş sömürge altında kalmamak için bir bağımsızlık savaşı insanların canlarını ve mallarını ortaya koyarak savaşmasıyla gösterilmiştir.
Yapılan bu kahramanlıklar ve milli mücadele dönemi sayesinde bugün rahat bir şekilde yaşıyor, hayatımıza devam ediyor ve huzurlu bir hayat sürmenin keyfini yaşıyoruz.
Tarihimizi unutmamalı bugün elimizin kıymetini bilmedi ve düşmanların oyunlarına fırsat vermeyerek ülkemizin korumalı ve kollamalıyız.
Soru : Büyük Taarruz’u gösteren aşağıdaki resim Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinden alınmıştır. Resmi inceleyiniz ve altta verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Dumanların arasında koşan askerlerin ortak amacı nedir?
Cevap :
Dumanların arasında koşan askerlerin ortak amacı düşman askerlerini mağlup etmektir.
2. Askerin elinde bulunan Türk bayrağı hangi değerleri simgelemektedir?
Cevap :
Askerin önünde bulunan Türk bayrağı Türk milleti, ordusu ve tarihimizi temsil etmekte ve milli mücadele değerlerini simgelemektedir.
3. Mustafa Kemal’in en üstte çizilmesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap :
Mustafa Kemal’in en üstte çizilmesinin nedenleri savaşı yönetmesi ve milli kahramanımız olmasıdır.
4. Resimdeki kişilerden hangisiyle konuşmak ve ona neler söylemek isterdiniz?
Cevap :
Resimdeki kişilerden hepsiyle konuşmak ve onlara teşekkürlerimi bildirmek isterdim.
5. Sizden resme bir ad vermeniz istenseydi hangi adı verirdiniz?
Cevap :
Benden resmi bir ad vermem isteseydi ” kahramanlık ruhu ” adını verirdim.