Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

İstanbul oldukça engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yüksek dağlar bulunmuyor olsa da arazinin % 74’ü plato ve yaylalardan, % 16’sı dağlardan, % 10’u ovalardan oluşmaktadır.

İstanbul’un Dağları

Aydos Dağı (537 m), Kayışdağı (438 m), Alemdağı (442 m), Çatal Dağı, Dümen Tepe (257 m), Büyük Çamlıca (261 m), Küçük Çamlıca (229 m), Gürgencik Tepe (357 m), Yuşa Tepesi (201 m)dir. Istranca Dağları (Yıldız dağları): Karadeniz’e paralel olarak İstanbul’a doğru uzanır. Terkos Gölü’ne yaklaştıkça yükseklik azalır. İstanbul ilinin dörtte üçüne yakını plato ve yaylalardan ibarettir. Birçok akarsularla parçalanmıştır.

İstanbul’un Ovaları

İstanbul’da büyük ovalar olmasa da Akarsu vadilerinin göl veya denize yaklaştıkça genişlemesinden meydana gelmiş düzlükler vardır. Karasu Vadisi, Sarısu Vadisi, Çakıl Deresi Vadisi, Riva Deresi Vadisi, Göksu Vadisi, Hiciv Deresi Vadisi ve Yatak Vadileridir.
İstanbul Akarsuları
Istranca Deresi, Karasu, Sarısu, Çakıl Deresi, Sazlıdere , Nakkaş Deresi, Alibeyköy Deresi ve Kağıthane Deresi, Göksu Deresi, Riva Deresi, Hiciv Deresi, Sellimandra Deresi, Eyrek Deresi

İstanbul’un Gölleri

Büyükçekmece Gölü
Küçükçekmece Gölü
Terkos
Kâmil Abduş Gölü
Bunların yanı sıra, baraj gölleri de vardır.

Elmalı Baraj Gölü
Ömerli Baraj Gölü
Alibey Baraj Gölü
Darlık Baraj Gölü
Sazlıdere Baraj Gölü


“Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

İzmir ilinin yeryüzü şekilleri, doğu-batı doğrultusunda uzanan sıradağlar arasında yer alan çöküntü ovaları ve akarsu ağızlarındaki birikinti ovaları, yeryüzü şekillerinin ana hatlarını meydana getirmiştir.

İzmir ‘in en kuzeyinde  1250 metreyi aşan yüksekliğe sahip  Madra Dağları bulunur.Burhaniye-Havran Ovaları ile güneyindeki Bergama Ovası arasında bulunur ve büyük bir yükselti oluştururlar.
Madra Dağları üzerinde bazı yerler 500-700 m. yüksekliğinde hafif dalgalı düzlükler şeklindedir.

İzmirin Dağları;

Bozdağ
Koca Tepe
Çaldağı
Kızcadağı
Dumanlı Tepe
Sivridağ Tepesi
Kocadağ

İzmir ‘in Gölleri;

Kara Göl
Gölcük Gölü
İzmirde Akarsu;
Alacaoğlu
Biga
Aktaş
Armutlu

İzmir ‘in Ovaları;

Bakırçay
Menderes
Gediz

Ankara orman alanları ile step ve bozkır alanlarını çoktur. Güney kısmında Tuz Gölü çanağı, Kepez Ovaları ve Hacıbekirözü gibi düzlükler bulunur. uzey Anadolu sıra dağlarının kolları olan dağlar, Orta Anadolu düzlüklerinin devamı olan ovalar çizer.

Orta kesimlerden kuzeye doğru İdris ve Elmadağları vardır. Balaban, Mogan Gölü, Çubuk, Mürted ve Babayakup Ovaları vardır.

Hatay yüzey şekilleri; dağ, plato ve ovalardan oluşur. En önemli dağlık alan, Amanos Dağları’dır.
Hatay ilinin yarıya yakın bölümü dağlık arazinden meydana gelmektedir. En önemli yükselti Nur Dağlarıdır. Kuzey Güney doğrultusunda uzanır. ur dağları (Amanos veya Gavur) dağları olarak ta bilinir. Amik Ovası Hatay ilinin en önemli ovasıdır ve tarım konusunda çok artı değer oluşturmaktadır.

Akarsuları: Asi nehri, Mersin çayı, Deliçay, Arsuz çayı, Burnaz çayı, Gülcihan Çayı

En önemli Nehir: Asi nehridir. Asi nehri Nil gibi ters akış yönüne sahiptir.

Barajlar: Sulama amacı ile Karasu Çayı üzerinde Tahta köprü ve Yayladağ Barajı,

Göller: Amik Gölü, Kızılgöl, Yenişehir Gölü , Gölbaşı gölü

Madenleri: Altın, Asbest, Alüminyum, Fosfat, Kireç taşı, Krom, Manyezit ve Mermer



 

Our Score