Doğal afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek tedbirleri yazınız.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Doğal afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek tedbirleri yazınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Doğal afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek tedbirleri yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Maddeler Halinde Doğal afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek tedbirler
- Seli önlemek için doğal bitki örtüsü korunmalı barajlar ve su kanalları yapılmalı binalar sel bölgesi olacak alanlardan uzağa inşa edilmelidir
- Heyelanı önlemek için eğimli olan yamaçlar ağaçlandırılmalı, bu bölgelere destek duvarlar yapılmalı ve binalar yamaç kısmına yapılmamalıdır
- Depreme önlemek mümkün olmadığı için deprem gelmeden önce koruyucu tedbirler alınmalıdır. Deprem tatbikatı yapmadı deprem anında belirlemiş olduğumuz koruyucu bölgeye gidilmeli sakin kalarak kendimizi korumasını bilmeliyiz.
“Doğal afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek tedbirleri yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Doğal afetler gerekli önlemler alınsa da genel itibariyle önlenemeyen doğal oluşumlardır.
Doğal afetleri engelleyemesek de onlara karşı alınacak olan tedbirlerle can ve mal kayıpları azaltılabilir insanların can ve mal güvenliği korunabilir.
Doğal afetlerden biri depremdir. Depremden korunmak için ev, okul, hastane ve ofis gibi kurumlarda deprem sırasında devrilebilecek düşük koyabilecek eşyalar sabitlenmeli dolaplar kapatılarak zarar en aza indirilmelidir.
İnsanlar deprem ve doğal afetler konusunda bilinçlenmeli asansör ve balkonlardan uzak durarak güvenli alanına geçip kendini koruma altına almalıdır.
Depremlerden sonra çıkan yangınlar çoğunlukla görüldüğü için gaz kokusuna dikkat etmeli gaz vanaları kapatılmalıdır.
Heyelan durumunda eğer kapalı alanda isek ve uzaklaşmak için vakit yoksa olduğumuz yerde kalmalı sağlam eşyaların yanında kendimizi güvence altına almaya çalışmalıyız.
Esnasında açık bir mekandaysak heyelan bölgesinden uzaklaşmak için yüksek yerlere çıkılmalı eğer buna imkan yoksa çöp-kapan-tutun hareketi ile kendimizi koruyan altına almalıyız.
Doğal afetlerden bir tanesi de Serdar. Sen esnasında bölgeyi terk ederek güvenli ve yüksek yerlere çıkılmalı su yatağı ve çukur bölgeler terk edilmeli elektrik kaynaklarından uzak durulmalı geceleri Selin tehlikelerini görmek güç olacağından dikkatli olunmalıdır.
Selde ölümlerin çoğu suya girmekten sebep olduğundan karşıdan karşıya geçmek gibi tehlikeli hareketlerden uzak durulmalıdır.
Sena hanım da araç içinde ise su yoldan gitmeye çalışmamalı aracı terk ederek yüksek yere çıkmalıyız.
Taşıyan bölgelerden uzak durmalı hava raporlarını dikkate almalı yoğun kar yağışı ve şiddetli Rüzgar yüksekçe riskini doğduğundan bu alanlardan uzak durulmalıdır.
30 derece-40 derece iyi yamaçlarda çığ oluşumu fazla olduğundan bu alanlarda dikkatli olunmalıdır
Çağa maruz kalındığında yerden destek alarak kalkmaya çalışılmalı ağzımızı sıkıca kapatılmalı mümkünse uzun bir süre nefes almamalıyız.
Eğer çığ akışına maruz kalınırsa bacaklar ve kollar birbirine yapıştırılarak oturma pozisyonu alınmalı ve çıldırmadan kısa bir süre önce bacakları geri sertçe iterek atmaya çalışılmalı başımızın sağa sola çevirerek nefes alanını genişletmeye çalışmalıyız.
Yangın durumlarında hemen ekiplere haber verilmeli ve yangına sebep olacak şeylerden uzak durulmalıdır.