Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında başka hangi önerilerde bulunabilirsiniz?

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında başka hangi önerilerde bulunabilirsiniz? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında başka hangi önerilerde bulunabilirsiniz?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Madde Madde Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında başka bulunabileceğim öneriler

  • İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı
  • Evlerde iş yerlerini ve fırınlarda ekmekler kurumaması için poşetlerde saklanmalı
  • Özellikle sıcak havalarda küflenmeli ve eskimenin gecikmesi için ekmekler buzdolabında veya buzlu kısmında saklanmalı
  • Ekmek arsanın önüne geçilmesi için ekmekler dilimlenerek tüketilmeli
  • Kuruyan ekmekler israf edilmemeli yumuşatılarak kullanmalı veya galeta unu gibi dönüştürülerek kullanmalı
  • Bayatlayan ekmekler köfte yapımında veya pasta tatlı gibi yapımlarda kullanılmalı
  • Yemekhanelerde  israfının önüne geçebilmek için dilim veya “ekmek israfı önleme planları” oluşturulması
  • Fırınların talep doğrultusunda ekmek pişirmesi
  • Ekmek tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil sonda yer alması
  • Kalan ekmekleri sonraki günde kullanılmasını sağlayacak menülerin oluşturulması

“Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında başka hangi önerilerde bulunabilirsiniz?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Ekmek israfının önlenmesi konusunda yukarıdakilerin dışında kalan ekmeklerin çeşitli yemek , pasta veya galeta unu gibi yerlerde kullanılmaları, yeteri kadar ekmek alınması ve bu konuda kısa süreli yayınlar da olsa halkın bilinçlendirilmesi önerilerinde bulunabilirim.

Ekmek israfını azaltmak için insanların ihtiyaçtan fazla ekmek almaması ve kalan ekmekleri değerlendirmeye çalışması gerekmektedir.

Ekmekler kurumaması için poşete saklanmalı uzun süreli saklama veya artan ekmek olması durumunda ekmekler daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucu veya dolapta saklanarak küflenmesi engellenmeli veya geciktirilmelidir.

Ekmek artıklarının oluşmaması için ekmekler dilimlenerek tüketilmeli kuruyan ekmekler israf edilmemeli ya yumuşatılarak kullanılmalı ya da galeta unu gibi veya ekmekte tahtalar gibi yerlerde kullanılarak tüketilmelidir.

Hastane , okul veya askeri gibi yemekhane olan yerlerde ekmek israfının önüne geçilmeli küçük ekmekler verilerek ihtiyaç fazlası ekmeklerin israf edilmesinin önüne geçilmelidir.

Ekmek israfının önüne geçilmesi için talep doğrultusuna göre ekmek yapılması ve buna göre planlanması ekmeklerin fırında veya satış yerlerinde uygun koşullarda saklanması self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil yemeklerinin sonlarında yer alması gerekmektedir.

Gerek menülerde gerek sipariş sitelerinde israf konusunda sözlerin veya sloganların yazılarak halkın uyarılması ve bu konuda bunları okuyarak zaman içerisinde bilinç edinmesi sağlanmalıdır.

Bunların hepsi ekmek israfının önüne geçmek için önemli bir birer adımlardır.



 

Our Score