3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 54 MEB Yayınları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı İsraf Etmemeliyiz Metni Cevapları Sayfa 54
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı İsraf Etmemeliyiz Metni Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 54
Soru : Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Günlük hayatta yapılan yiyecek israfı ile ilgili gözlemlerinizi açıklayınız.
Uzun Cevap :
Günlük hayatta yapılan yiyecek israfların başında alınan fazla ekmekler gelmektedir. Bu ekmek israfını engellemek için sadece ihtiyacımız kadar ekmek almalı ve bayatlayan ekmekleri tatlı veya ısıtarak tekrar yemeliyiz.
Ayrıca günlük hayatta yapılan yiyecek israflarının bir diğeri de fazla fazla alınan meyve sebzelerin uzun süre kullanılmadıktan sonra çürümeye bırakılması da örnek olarak verilebilir. Bu yiyecek israfını engellenebilmesi için kullanılmayan meyve sebzenin tatlı veya benzeri olarak saklanması konserve yapılması örnek olarak verilebilir.
2. Ailenizde yiyecek israfını önlemek için neler yapıyorsunuz?
Kısa Cevap : “Ailenizde yiyecek israfını önlemek için neler yapıyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Ailemizde yiyecek israfını engellemek için konserveler tatlılar ve benzeri işlemler uygulanarak israfın önüne geçmeye çalışırız.
Bayatlayan ekmekleri tatlı yaparak ekmekleri fırınlayarak veya tekrar buzluğa koyarak ihtiyaç anında kullanılır ve israfın önüne geçilir.
Yiyecek kısmında israfı engellemek için gene meyve sebzelerin konserve şeklinde saklanması buzluğa atılması veya bunlardan tatlı yapılarak tekrar kullanılması israfın önüne geçmiş olan bir aileye sahibim.
3. Sizce artan yiyecekler nasıl değerlendirilebilir?
Kısa Cevap : “Sizce artan yiyecekler nasıl deÄŸerlendirilebilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Bence artan yiyeceklerini değerlendirilmesi hem israfını engellemesi hem de ayrı bütçesi açısından çok önemlidir.
Artan ekmeklerin değerlendirilmesi için tatlı yapılması fırınlanarak çorbaların yanında servis edilmesi veya buzluğa koyularak tekrar kullanılması tost yapılması artan ekmek israfının önüne geçecektir.
Aynı şekilde meyve sebzelerin buzlukta saklanması tatlılarda kullanılması artan yiyeceklerin kullanılması açısından en iyi çözümlerden bir tanesidir.
Ancak en önemli etkenlerden bir tanesi sadece ihtiyacımız kadar olan yiyeceklerin temin edilerek kullanılması hem israfın önüne geçecek hem de bizim de çeşitli formüller üretmemize gerek kalmayacak en önemli etken olarak düşünüyorum.
“3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 54 MEB Yayınları” konusunu videolu bir ÅŸekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Kullanmış olduğumuz birçok ürünleri birçok eşyaları ve doğal kaynakları her zaman tasarruflu kullanmalı ve israf etmemeye Özen göstermeliyiz. Boş yere ve gereksiz bir şekilde harcamış olduğumuz ve tüketmiş olduğumuz birçok ürün birçok kaynak birçok ihtiyaç elbette ki hem doğamıza hem çevremize hem aile bütçemize hem de gelecek nesillere ciddi şekilde zarar verdiğini asla unutmamamız gerekmektedir. İsraf etmek doğru bir davranış değildir bilinçli bir vatandaş ve duyarlı bir vatandaş israf etmekten kaçınmalıdır.
İsraf etmedin çok gereksiz ve boş bir davranış olduğunu her zaman biliriz. Tüketmiş olduğumuz tüm ürünlerin israfının önüne geçmek için öncelikle dikkatli olmamız gerekir. Bilinçli bir tüketici olmak için öncelikle sadece ihtiyacımız olanlarla ve ihtiyacımız kadar da satın almak ve tüketmek gerektiğini asla unutmamamız gerekiyor. İsraf ettiğimiz her bir ürün veya her bir kaynağı hem çevreye hem gelecek nesillere hem aile bütçesine hem ülkemizin ekonomisine zarar verdiğini biliriz. Bu sebebten dolayı israf etmemeye dikkat ederiz.