4. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 66-67 MEB Yayınları

4. Sınıf Türkçe Kitabı Kurtuluş Vecihi Hürkuş Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 66, 67


4. Sınıf Türkçe Kitabı Kurtuluş Vecihi Hürkuş Okuma Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 66-67


VECİHİ HÜRKUŞ 

Benim adım Vecihi. Benim hikâyemi öğrenmek ister misin? İstanbul’da doğdum. (…) Okul çağına geldiğimde annem ve kardeşlerimle Üsküdar semtine taşındık. İlkokulu burada okudum. Sonra sanata olan ilgimden dolayı Tophane Sanat Okuluna geçtim.

(…) Bu sırada ülkemiz için zor günler başlamıştı. Çünkü ülkemiz savaşa girmişti. Ülkem için bir şeyler yapmalıydım. Bu yüzden bir komutan olan eniştemin yanında Balkan Savaşı’na katıldım. (…)

Balkan Savaşı’nda gördüğüm tayyareler çok ilgimi çekti. (…) Ve sonunda Yeşilköy Tayyare Mektebine girdim. Burada ilk
uçuşumu yaptım. (…) Sonunda okulumu bitirip usta bir pilot oldum. Şimdi bu yeteneğimi, işgal altında olan vatanımızı
korumak için kullanmalıydım. Devletim beni Kafkas Cephesi’nde görevlendirdi. Burada Rus uçaklarıyla mücadele ettim. (…) Uçak düşüren ilk Türk pilotu ben olmuştum. Adım tarihe geçti. (…) Bu sırada düşmanlar İstanbul’u işgal etmişti. Uçağımla İstanbul hava savunmasına katıldım. (…)

Düşmanları vatanımızdan kovmaya çalışırken uçaklarımızın yetersiz olduğunu fark ettim. Hemen teknik olarak daha üstün bir avcı uçağı tasarladım. Artık göklerde daha güçlü olacaktık. Düşmanı yurdumuzdan çıkarma mücadelemiz başarıyla sonuçlanıyordu. Ordumuz, düşmanı Ege Denizi’ne doğru kovalıyordu. Uçağımla İzmir Seydiköy Havaalanına indim ve buraya bayrağımızı diktim. Artık İzmir’de hiç düşman kalmamıştı. Sonunda Lozan Antlaşması imzalandı ve savaş bitti. Meclis, başarılarımdan dolayı bana üç tane takdirname ve kırmızı şeritli istiklal madalyası verdi. Üç kez takdirname verilen tek kişi bendim.

Savaştan dolayı geri kalmış ülkemizi geliştirmek ve insanları eğitmek en büyük amacımız olmalıydı. Bunun için Seydiköy’de açılan Tayyare Okulunda öğretmenliğe başladım. Burada pilotlar makinistler yetiştiriyordum. (…) Kendi uçaklarımızı kendimiz yapmalıydık. Bu hayalimi gerçekleştirmek için çok çalıştım ve sonunda ilk uçağımızı yaptım. Bu uçağa Vecihi-6 adını verdim.


4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları


(…) Ankara’ya gidip yeni kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’ne katıldım. Burada önce ikinci uçağımız olan Ceyhan’ı yaptım. Daha sonra Avrupa’ya giderek oradaki uçakları inceledim. Birçok yeni bilgi öğrenip ülkemize geri döndüm. (…)

Daha sonra Atatürk’ün emriyle, Türk Kuşu adında bir okul açıldı. Ulu önder Atatürk, bu okulu açma fikri ilk aklına geldiğinde çevresindekilere şöyle der:

— Vecihi’yi bulun ve bu okulun başına getirin. Onun bilgilerinden faydalanın! (…) Bu habere çok sevindim. Türk Kuşu Okulunda yapılmak istenenler, benim hayallerimle aynıydı. Türk Kuşu’nda başöğretmen oldum. Yetiştirdiğim birçok genç, usta pilotlar oldu ve yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil ettiler.

Türk havacılığına katkı sağlaması amacıyla bilgi ve tecrübemi bir kitap haline getirdim. (…) Hayatım boyunca gözlerim, kalbim mavi göklerde oldu. Yeteneklerimi ve başarılarımı hep güzel ülkemizi geliştirmek, daha ileri götürmek, insanları bilgilendirmek için kullandım. Bir asır sonra siz çocuklar, benim hayatımı anlatan bu kitabı okuyorsanız bunu başarmışım demektir.

Suat TURGUT (Kısaltılmıştır.)



 

Our Score