5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 45-46-47-48-49 MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Güzel Ülkem Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 45, 46, 47, 48, 49


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Güzel Ülkem Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 45-46-47-48-49


Soru : Ülkemizi her yıl milyonlarca yabancı turist ziyaret etmektedir. Ülkemizi neden çok sayıda yabancı turist ziyaret etmektedir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizi neden çok sayıda yabancı turist ziyaret etmektedir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizde her yıl milyonlarca yabancı turistin ziyaret etmesinin sebebi doğal kaynaklarımızın hala çok güzel bir güzellikte bulunabilmesidir. Ülkemizin üç yanı da denizlerle çevrili olduğu için turistlerin daha çok tercih etmesine sebep olmaktadır.

Ülkemizde önceden yaşayan medeniyetlerin birçok tarihi eser bırakması birçok kazı çalışmasında bulunan eski medeniyetlere ait tarihi eserler müzelerde sergilenerek turistlerin ilgisini çekmektedir.


Soru : Aşağıda doğal varlık ve tarihî eser türlerine örnekler verilmiştir. Siz de boş bırakılan yerlere örnekler yazınız.


Cevap :

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları”

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları


Soru : Tarihî eserler ülkemizin kültür hazineleridir. Bu hazinelere zarar verenleri uyarmalı, tarihî mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu konuyla ilgili aşağıdaki haberi okuyunuz. Haberin altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.


Edirne’deki Tarihî Çeşmeler Tehdit Altında!

Osmanlı dönemi mimarisini günümüze taşıyan tarihî çeşmeler, üzerlerine yazılan duvar yazıları nedeniyle tehdit altında. Genel Ağ haberi, 13 Şubat 2017


1. Sizin çevrenizde de zarar gören eserler var mı? Varsa kimler, nasıl zarar vermiştir?


Kısa Cevap : “Sizin çevrenizde de zarar gören eserler var mı? Varsa kimler, nasıl zarar vermiştir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çevremde zarar gören eserler bulunmaktadır. Eserler geçmiş zamanlara ait olduğu için zaman ilerledikçe yıpranmakta, zarar görmekte ve eskimektedir.

Eserleri kültürel yapısı tarihin yapısına zarar vermeden restorasyon yapılarak hem tarihi dokuya zarar vermeden tarih eserlerin günümüze ve gelecek nesillerin görmesi için daha uzun süre yıpranmadan kalmasını sağlayabiliriz.


2. Tarihî eserleri korumak için hangi önlemler alınmalıdır?


Kısa Cevap :“Tarihî eserleri korumak için hangi önlemler alınmalıdır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Tarihi eserleri korumak için tarihi yerlere giderken uyulması gereken kurallardan halkı bilgilendirmeliyiz. Tarihi eserlerin bulunduğu yerlere çöp atmamalı, eserleri zarar vermeden izleyerek oradaki tarihi öğrenerek vakit geçirmeliyiz.

Zaman geçtikçe tarihi yapılar yıpranmaktadır. Bu nedenle tarihe dokuya zarar vermeden restorasyon işlemi yapılmalıdır. Böylelikle tarihi eserler gelecek nesillere de aktarılabilir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları


Soru : Tanıtılan yerler ile yaşadığınız yer arasında hangi benzerlik ve farklılıklar bulunmaktadır? Söyleyiniz.


Cevap :

Tanıtılan yerler ile yaşadığımız yer arasında benzer yönler; denizin olması, yerleşim yerinin olması ve caminin bulunmasıdır. Farklı yönlere gelecek olursak denizin olmaması ve farklı coğrafyalarda olmasına örnek verebiliriz.


Soru : Yaşadığınız yeri turistlere tanıtacak bir broşür hazırlayacaksınız. Önce çevrenizdeki doğal varlıklar ile tarihî eserleri belirleyiniz. Daha sonra araştırma yaparak belirlediğiniz yerleri tanıtıcı kısa yazılar yazınız. Tanıttığınız yerlere ait fotoğraf ve resimleri yerleştirerek broşürünüzü tamamlayınız.


Kısa Cevap : “Yaşadığınız yeri turistlere tanıtacak bir broşür hazırlayacaksınız. Önce çevrenizdeki doğal varlıklar ile tarihî eserleri belirleyiniz. Daha sonra araştırma yaparak belirlediğiniz yerleri tanıtıcı kısa yazılar yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ben İstanbul’da yaşıyorum size İstanbul’daki Yerebatan Sarnıcı hakkında bilgi vermek istiyorum. Yerebatan Sarnıcı İstanbul 532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı uzunluğu 140 metre genişliği 70 metre dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan dev bir yapıdır. Yerebatan sarnacının önemi geçmişte suyun depolanmasını sağlamış ve şehre dağıtım yapmış önemli bir su kaynağıdır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları


Soru : Aşağıdaki tabloyu çevrenizde bulunan doğal varlıkları, tarihî mekânları ve yapıtları göz önüne alarak doldurunuz. 


Cevap :

Bu kısmı yaşadığınız bölgeye göre yapabilirsiniz. Aşağıdaki yorum kısmına yaşadığınız yerleri belirtirseniz yardımcı olabiliriz.



 

Our Score