El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz. Bunun ne olduğunu ve nasıl üretildiğini açıklayınız. 

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz. Bunun ne olduğunu ve nasıl üretildiğini açıklayınız.  konusunu kısaca ele alacağız. 


“El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz. Bunun ne olduğunu ve nasıl üretildiğini açıklayınız. ” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Ebru kağıt süsleme sanatıdır. Ebru sanatı Türk süsleme sanatında geleneksel ve uzun zamandır var olan bir sanattır. Türk Sanat tarihinde önemli bir yeri vardır. Bir tekne içinde kıvamı arıtılmış su üzerinde oluşturduğunuz harika desenlerin kağıda almanız ile oluşturur Ebru sanatını yapmak için ilk önce malzemelerden bahsedeceğim.

Kağıt, su, toprak, boya, öd, at kılı, gül dalı, tekne gerekmektedir. İlk başta tekne için kitreli ile su doldurulur. Uygun kıvam elde edilmesi gerekmektedir. Bu karışım 2 gün beklendikten sonra tülbent diye süzülmektedir.

Kitreli su tekneye boşaltılır. Su üzerine boyalar yapılır. Burada yaratıcılığınızı konuşturmanız gerekmektedir. Sonra kağıt teknenin üzerine örtülür. Tek seferde çekilir ve kurumaya bırakılır. Artık sizinle ebru sanatımız hazırdır.


“El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz. Bunun ne olduğunu ve nasıl üretildiğini açıklayınız. ” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Ben el sanatıyla yapılan çömleği anlatacağım. İlk önce çömlek malzemeleri ile ilgili bilgi vereceğim. Çömlek hamuru şekil vermek için çevirme standı, su, eldiven, bıçak ve mala gerekir. İlk önce güzel bir çömlek yapmak için çamuru yarım saat kadar az bir miktar ile yoğurması gerekmektedir. Hamurunuz kulak memesi kıvamına geldiğinde çömlek yapımı için uygun demektir.

Sonraki aşama yavaş yavaş çevirip gerekli işlem için elinizi ıslatmaktır. Çevirme standı ile ıslatılan çömlek hamur şeklinde gelmektedir. İstediğiniz çömlek şeklini verdikten sonra artık çömleğiniz kurumaya hazır. Yaklaşık 6 gün boyunca sıcak ve bolca güneşli ortamda bekletilmesi gerekir. Artık çömleğiniz hazır tek yapmanız gereken çömleğinizin güvenilirliğini test etmek olacaktır.



 

Our Score