3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 55-56-57-58-59-60 TUNA Yayınları
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Hareket Eden Varlıklar Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 55, 56, 57, 58, 59, 60
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Hareket Eden Varlıklar Metni Etkinlik Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 55-56-57-58-59-60
Soru : Varlıkları hareket ederken görebildiğimiz yerlerden biri oyun ve eğlence parklarıdır. Görsellerdeki varlıklar, nasıl hareketler yapmaktadır?
Cevap : 1. görselde dönme hareketi yapmaktadır. 2. görselde öteleme hareketi yapmaktadır. 3. görselde itme kuvveti yapılmaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri TUNA Yayınları Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları
Deneyelim, Öğrenelim Hareket Özelliklerini Tanıyalım
Amaç: Hareket eden varlıkları gözlemleyerek bu varlıkların hareket özelliklerini belirlemek
Gerekli Malzemeler: pinpon topu, iplik, bant.
Ä°zlenen Yol
1. İkişer kişilik gruplar oluşturalım
2. İpliğin bir ucunu pinpon topuna Görsel-1 bağlayalım. Çözülmemesi için ipliği bantla sabitleyelim. İpliğin diğer ucundan tutarak pinpon topunu Görsel-1’deki gibi aşağı doğru sarkıtalım. Elimizi sağa sola hareket ettirerek pinpon topunu gözlemleyelim. Pinpon topunun hareket özelliğini belirleyelim. Belirlediğimiz hareket özelliğini 58. sayfadaki tabloda işaretleyelim.
3. Pinpon topunu yerde Görsel-2’deki Görsel-2 gibi çevirelim ve pinpon topunun
hareketini gözlemleyelim. Pinpon topunun hareket özelliğini belirleyelim. Belirlediğimiz hareket özelliğini tabloya işaretleyelim.
4. Grup arkadaşlarımızın birinden sınıfımızın bir duvarından diğerine kadar yürümesini isteyelim. Arkadaşımız yürürken ondan koşmasını isteyelim. Arkadaşımız koşarken ondan yeniden yürümesini isteyelim. Arkadaşımızın hareket özelliğini belirleyelim. Belirlediğimiz hareket özelliğini tabloda işaretleyelim.
5. Arkadaşımızdan önce tahtaya doğru yürümesini, sonra da kapıya yönelmesini isteyelim. Arkadaşımızın hareket özelliğini belirleyelim. Belirlediğimiz hareket özelliğini tabloda işaretleyelim.
3. Sınıf Fen Bilimleri TUNA Yayınları Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları
Soru : Hareket eden varlıkların hareket özellikleri nelerdir?Â
Cevap :
Hızlanan ve yavaşlayan hareket: Duran veya herhangi biri hızlı olan varlığın hızının artması veya hızının azalmasıdır. Durgun haldeki araba çalışmaya başladıktan sonra hızını arttırır. Bu hızlanma hareketidir. Karaya yaklaşan gemi hızını yavaş yavaş azaltır. Bu yavaşlama hareketidir.
Dönme hareketi varlığın sürekli tekrar eden bir şekilde aynı yöne dönmesidir. Atlı karınca, dönen topaç, dönme hareketi yapar.
Sallanma hareketi varlığın sağa sola veya yukarı aşağı doğru hareket etmesine denir. Sallanan beşik buna örnektir.
Yön değiştirme hareketi varlığım dışarıdan gelen bir kuvvet nedeniyle yönünü değiştirmesidir. Futbolcunun topa vurarak pas vermesi.
3. Sınıf Fen Bilimleri TUNA Yayınları Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları
Soru : Sallanma ve dönme hareketi yapan varlıklara çevremizden örnekler verelim. Â
Kısa Cevap : “Sallanma ve dönme hareketi yapan varlıklara çevremizden örnekler verelim.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Sallanma hareketi yapan varlıklar; salıncak, sallanan sandalye, lunaparktaki gondol, beşik, hamak. Dönme hareketi yapan varlıklar; bisiklet veya otomobil tekeri, helikopter pervanesi, topaçın hareketi, Dünya Ay Gibi gezegenlerin hareketleri, rüzgar gülü, yel değirmeni.
3. Sınıf Fen Bilimleri TUNA Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları
Soru : Çevremizi gözlemleyerek yön değiştirme hareketi yapan varlıklara örnek verelim.
Uzun Cevap :
Yön verme hareketi yapan varlıklara örnekler; bir otomobilin sinyal vererek sağa dönmesi, sınıfa giden öğrencinin koridorda düz ilerleyip sola sapması, güney yönünde İlerleyen bir geminin doğuya dönmesi, futbolcunun topa vurarak pas vermesi, motosikletin virajlı yollarda ilerlemesi, yolda yürünen kedinin köpeği görünce yolunu değiştirmesi, hava şartları nedeniyle iniş yapamayan uçağın geri dönmesi.
“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 55-56-57-58-59-60 TUNA Yayınları” konusunu videolu bir ÅŸekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Çevremizde şöyle bir baktığımız zaman hareket eden canlı ve cansız birçok varlığı görebiliriz. Canlı varlıklar hayvanlar bitkiler insanlar olmak üzere çevremizde görmüş olduğunuz hareket eden canlı varlıklar arasında örnek olarak verilebilir aynı şekilde cansız varlıklar genellikle bir kişinin kuvvet uygulaması ile hareket etmesi mümkün olabilmektedir örneğin bisiklet cansız bir varlıktır onu hareket ettirdiğimiz zaman hareket eden bir varlık haline gelebilir buna çevremizde farklı örnekler verebiliriz.