Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapmamız gerekenleri arkadaşlarımıza anlatalım.
2. Sınıf Türkçe Kitabı Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapmamız gerekenleri arkadaşlarımıza anlatalım. konusunu kısaca ele alacağız.
“Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapmamız gerekenleri arkadaşlarımıza anlatalım.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Deprem öncesinde binalar depreme dayanıklı yapılmalı ve mevcut binalar sağlamlaştırılmalıdır. Evdeki eşyalar sabitlenmelidir.
Deprem anında çöp kafan tutum tekniği ile uygun bir alana sığınmalı ve sarsıntının geçmesini beklemeliyiz.
Deprem sonrası ocak gibi maddeler varsa onları kapatarak binadan çıkıp güvenli bir yere gitmeliyiz.
“Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapmamız gerekenleri arkadaşlarımıza anlatalım.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Deprem öncesinde yapılması gereken binaların depreme dayanıklı yapılması ve mevcudam binaların sağlamlığının kontrol ettirilmesidir.
Depremden önce deprem için sigorta yaptırılmalı ve depreme karşı acil durum planı yapılmalıdır.
Sık sık tatbikatlar yapıp buluşma yerleri ve olası bir durumda saklanılacak alanlar belirlenmelidir.
Depremden önce tesisat kontrolü yapılmalı ve otomatik hale getirilmelidir.
Düşme anında çamaşır suyu gibi kimyasallar tehlike oluşturabileceği için evde çok fazla bulundurulmamalı ve yanıcı maddelerle yakın tutulmamalıdır.
Dolap gibi düşebilecek ağır maddeler sabitlenmelidir.
Deprem için acil durum çantası hazırlanmalıdır.
Deprem anında merdiven, balkon gibi alanlara koşulmamalı asansör kullanılmamalıdır.
Kibrit, çakmak yapılmamalı elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
Önceden belirlenmiş olan güvenli alanlara çöp kafan tutun tekniği ile başrolü korunmalıdır.
Cam eşyalardan uzak durmaya dikkat edilmelidir.
Deprem anında araç kullanıyorsa diğer güvenliği ise yolu kapatmadan sağa yaklaşıp durulmalıdır araç mahallelerde veya köprü gibi güvenli bir yerde değilse açık alanlara gidilmelidir.
Sarsıntı anında tünel içerisinde isek ve çıkışa yakın değilsek aracı durdurup aşağıya inmeli ve çöp kapan tuzun tekniği ile korumaya çalışmalıyız.
Deprem sonrasında hasarlı binalardan uzak durulmalıdır.
Açık ocak, ütü gibi eşyalar varsa kapatılmalı, güvenli bir alana geçilerek evden uzaklaştırılmalıdır.
Artçı sarsıntılar olabileceği için 48 saat eve girilmemelidir.
Deprem çok yıkıcı ve yıpratıcı bir doğal afettir. Dünyanın birçok yerinde depremle karşılaşan birçok insan bulunur. Depremden önce deprem anında ve depremden sonra yapmamız gereken birçok durum ve hareket ya da önlem vardır bunların bazılarını örnek vermek gerekirse öncelikle depremden önce oturmuş olduğumuz binanın sağlam olması depreme dayanıklı olması evde bulunan mobilyaların montajlı ve sabit olması gerekmektedir. Deprem anında panik olmamak yaşam üçgeni hazırlamak ayrıca elimizi başımızda korumaz ilk yardıma ihtiyacımız varsa ilk yardım bilgilerini bilmeyin yapmamız gereken davranışlar arasında yer alıyor. Depremden sonra muhakkak güvenli bir alana gitmeli ve 48 saat boyunca deprem olan bölgeden uzak durmaya çalışmalıyız. Bu gibi önlemler alarak depremin hasarlarını en aza indirebiliriz.