Bireyin devlete, devletin bireye karşı hak ve sorumlulukları nelerdir, araştırınız.

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı .Bireyin devlete, devletin bireye karşı hak ve sorumlulukları nelerdir, araştırınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“.Bireyin devlete, devletin bireye karşı hak ve sorumlulukları nelerdir, araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Birey olarak devlete görevlerimiz, devletin biz bireylere karşı hak ve sorumlulukları vardır. Bu hak ve sorumluluklar karşılıklı olarak birbirini dengelemektedir.

Seçme seçilme hakkı  kanunlara uymak, vergi vermek, askerlik yapmak, ailenin korunması, çevre sağlığı ve konut hakkı, sağlık imkanlarından yararlanmak, ekonomik haklar gibi birçok karşılıklı ilgi gerektiren sorumluluklar vardır. Devlet vatandaşlarına sağlık konut, mutluluk, ekonomik alanda rahatlık sağlamaktadır. Vatandaşlar geri dönüt olarak kanunlara uymak  vergi vermek askerlik yapmak gibi sorumlulukları yerine getirecektir.


“.Bireyin devlete, devletin bireye karşı hak ve sorumlulukları nelerdir, araştırınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

  1. Seçme ve Seçilme Hakkı: Milletvekilleri, belediye başkanları, muhtar diğer temsilcileri 18 yaşına dolduran her Türk vatandaşı seçme hakkına sahiptir. Kriterleri sağlıyorsa seçilme yani yönetici olma haklarını da sahiplerdir.
  2. Kanunlara Uymak: toplum düzenini sağlamak için kanunlar önemlidir. Kanunlar toplumun dengeli ve mutlu olmasını sağlar. Vatandaş olarak kanunlara uyarak devletimize görevimizi yapmış oluruz.
  3. Vergi Vermek: Vergiler devletle vatandaşın arasında alışveriştir. Verdiğimiz vergiler okul hastane yol köprü gibi uygulamalarla bize geri döner.
  4. Askerlik Yapmak: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan sağlıklı 20 yaşına geçmiş her erkek vatandaş askerlik yapmaktadır.
  5. Sosyal Haklar: Devlet ailelerin korunmasını sağlamaktadır. Aile toplumun temelini oluşturmaktadır. Ailenin refahını ve huzurunu sağlamak ve onları korumak toplumun yapı taşını sağlam tutmaya yarayacaktır. Eğitim ve öğretimin devlet tarafından yapılması gerekmektedir. Eğitimler okumakla kalmaz halk eğitim merkezlerinde farklı eğitimler ücretsiz bir şekilde öğretilmektedir. Ülkemizde 8 yıllık eğitim tüm vatandaşlar için zorunludur. Devlet hiçbir vatandaşın ayrım gözükmeksizin çağdaş eğitim koşulları altında parasız olarak temel eğitimi vermektedir. Devlet maddi imkanları olmayan çocukların okumasını sağlamak için burs ve maddi yardım yapmaktadır.
  6. Çevre Sağlık ve Konut Hakkı: Devlet vatandaşlarının yaşayacağı temiz ve düzenli bir ortam sağlamakta görevlidir. Devlet vatandaşların sağlığı hakkında görevlidir. Sağlık koşulları ile ilgilenmek, hastaneler açmak, salgın hastalıklarda gerekli önlemleri almak, bulaşıcı hastalıklar için parasız aşı sağlamalıdır.


 

Our Score