5. Sınıf Türkçe Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 155-156-157-158

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Sokak Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 155, 156, 157, 158


5. Sınıf Türkçe Kitabı Sokak Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 155-156-157-158


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


1. Sınıfa getirdiğiniz gazete haberlerini arkadaşlarınızla paylaşınız. Getirdiğiniz haberlerde hangi toplumsal kuralların ihlali anlatılmıştır?


Cevap :
Komşusunu rahatsız edene 4 bin lira ceza
Gürültülü komşuya kesilecek ceza 1.594 liraya, arabasında yüksek sesle müzik dinleyerek çevresini rahatsız edenlerin cezası da 4 bin 813 liraya yükseldi. Hürriyet
Merzifon’da motosiklet denetimleri
“Gürültü kirliliğinin nedeni modifiye araçlara ve motosikletlere taktırılan abartılı egzoz sistemidir. Özellikle halkın yoğun olduğu yerlerde ve saatlerde ortaya çıkan bu araçlar trafiği tehlikeye düşürdüğü gibi halkın huzurunu da bozmaktadır. Bu durumun bilincinde olan İlçe Emniyet Müdürlüğümüz denetimlerini aralıksız sürdürmektedir. Vatandaşlarımızdan kural ihlali yapan motorlu araç sürücülerini emniyet güçlerimize bildirmelerini rica ediyoruz. HABER7


2. Otobüste, dolmuşta vb. toplu taşıma araçlarında büyüklerinize yer veriyor musunuz? Neden?


Cevap :
Otobüste, dolmuşta ve benzeri toplu taşıma araçlarında büyüklerime yer vermeye çok dikkat ediyorum. Çünkü bu hem toplumsal bir sanki ifadesidir hem de bizden büyük insanlar özellikle hamile, Çocuklu ve yaşlı insanlar otobüste ayakta gitmek konusunda zorlanırler ve bazen düşüp kendilerini yaralamaları da söz konusu olabilir. Bize düşen güç itibari ile onlardan daha güçlü olan ve ayakta gitme konusunda zarar görmeyecek olan kişilerin onlara yer vermesidir.


3. İhtiyacı olan birine yardım ettiniz mi? Yaptığınız bu davranıştan sonra kendinizi nasıl hissetiniz?


Cevap :
Gerek gün içerisinde gerekse de elimden geldiği kadar her yerde ihtiyacı olan kişilere yardım etmişimdir. Bunu yapmak bana başka yerde olmayan tarifsiz bir huzur ve sevinç verdi. İnsanlara yardımda bulunmak her insanı mutlu eden tarifsiz bir duygudur.


1. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. “Sokak” adlı metinde geçen nasihatlerle ilgili olan görselleri işaretleyiniz.


“5. Sınıf Türkçe Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 155-156-157-158”

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 156 Soruları ve Cevapları


2. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Metinde geçen bazı kelimeler ve anlamları verilmiştir. Kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacayı tamamlayınız.


1. Yapılması, yerine getirilmesi, insanlık duygusu, töre ve yasa bakımından gerekli olan iş veya davranış, vazife. ÖDEV
2. Görgü. TERBİYE
3. Yürürken dayanmaya yarayan, ağaç veya metalden yapılan araç. BASTON
4. Beden, ruh ve duygu bakımlarından olgunluğa erişmiş olan. YETİŞKİN
5. Bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet. SAYGI
6. Görgüsü kıt, nezaketsiz. KABA
7. Yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücü, akıl. BELLEK


3. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.


1. Çocuğun babası, pencereden onu izlerken ne görmüştür? Çocuğa bu konudaki nasihati ne olmuştur?


Cevap :
Çocuğun babası, pencereden çocuğunun bir kadına çarptığını görmüştür. Çocuğuna nasihati ise; sokaklarda da uyulması gereken kuralların olduğu ve nezaket kuralları çerçevesinde bu kurallara uyması gerektiği olmuştur.


2. Çocuğun babası sokaklar için “Orası herkesin evidir.” diyerek neyi kastetmek istemiştir?


Cevap :
Çocuğun babası sokaklar için “Orası herkesin evidir.” diyerek sokakların insanların hepsine ait olduğunu ve herkesin aynı haklara sahip olduğunu kastetmiştir.


3. Çocuğun babasına göre bir milletin terbiyesi hakkındaki yargıya nasıl varılır? Siz, bu fikre katılıyor musunuz?


Cevap :
Çocuğun babasına göre bir milletin terbiyesi hakkındaki yargıya insanların sokaklarda var olan davranışlardan varılır. Evet bu fikri doğru buluyorum ama yeterli değil. Çünkü insanlar dışarıda kibar olsalarda aileleri içerisinde asıl olan benlikleri ortaya çıkar. İnsanın en kibar olması gereken yer burası olması lazımken ne yazık ki her insan bunu başaramaz.


4 . Babanın oğluna verdiği nasihatler sizce tutarlı mıdır? Neden?


Cevap :
Evet bence tutarlıdır. Olaylar karşısında ne yapması gerektiği ve neden böyle davranması gerektiği hakkında gerçekçi, anlaşılır ve güzel bilgiler vermiştir.


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 157 Soruları ve Cevapları


4. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız. 


Menin Konusu : Sokaklarda uyulması zorunlu davranışlar

Metnin Ana Fikri : Sokak Adabı


5. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Sizce metnin başlığı ve içeriği arasında nasıl bir uyum vardır? Bu metni siz yazmış olsaydınız metne hangi başlıkları koyardınız?


Metnin başlığı ve içeriği arasında nasıl bir uyum vardır. Sokak içerisinde nasıl terbiyeli olmamız gerektiği hakkında bizlere bilgiler vermektedir.
Ben olsaydım ; Örnek Davranış veya Terbiyeni Her Yerde Göster gibi başlıklar eklenebilir.


6. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Metinde babanın çocuğa verdiği nasihatleri aşağıya yazınız.


  1. Sokakta yürürken dikkat et.
  2. Bir ihtiyara, kollarında çocuk bulunan bir kadına, koltuk değnekli bir sakata, bir yükün altında eğilmiş bir adama, yaşlı bir aileye rastladığın zaman onlara saygı ile yol ver.
  3. Kendisine araba çarpma tehlikesinin bulunduğu kimse eğer yetişkinse haber ver; çocuk ise çekip kurtar.
  4. Ağlayan tek bir çocuk gördüğün zaman niçin ağladığını sor. 
  5. Yaşlı bir adamın düşürdüğü bastonu hemen yerden al.
  6. İki çocuk kavga ediyorsa ayır. Kavgacılar küçük değilse kalpleri yaralayan ve katılaştıran kaba davranışları görmemek için oradan uzaklaş. 
  7. Yolunu senden soran bir yolcuya her zaman saygılı cevap ver.
  8. Herkese sırıtma. Gereksiz yere koşma, bağırma. Sokağa saygı duy.

b) Bu nasihatlere katılıyor musunuz? Neden?


Cevap :
Bu nasihatlerin çoğuna katılıyorum. Evde, okulda olduğu gibi sokaklarda da toplumsal ahlaki kurallara dikkat etmek ve insanları rahatsız etmemek çok önemlidir. Bütün nasihatleri anlamlı bulmama rağmen benim için mümkün olmayan şey sokakta koşmamaktır. Çünkü sokakta eğlenmek ve koşmak bir çocukların hakkıdır.


7. Etkinlik Soruları ve Cevapları


İnsanlar farklı özelliklere sahiptir. Bizi birbirimizden ayıran fiziksel (boyumuz, kilomuz vb.) ve kişisel (duygu, düşünce vb.) özelliklerimiz vardır. Kimimizin ten rengi, kültürü, dili ve dini farklıdır. Bu özellikler birimizi diğerinden önemli yapmaz. Farklılıklara saygı göstermeliyiz.

Soru : Bilge, bu sözlerle insanlara eşit davranılması ve adil olunmasını istiyor. Bilge’nin düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?


Cevap : Bilgenin bu sözlerine katılıyorum. Her insan elinde olmayan fiziksel özelliklere ve farklı toplumlar içerisinde doğmuş ve büyümek zorunda kalmıştır. Elde olmayan sebepler ne insanları dışlamak akla yatmayan bir durumdur. Halbuki biz zaten toplum yapan bu farklılıklarımızı kucaklamak ve bu farklılıklar içerisinde tek vücut haline gelmektir.


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 158 Soruları ve Cevapları


8. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : “Toplum hayatını düzenleyen kurallar olmasaydı hayat nasıl olurdu?” konusunu gruplara ayrılarak sınıfta tartışınız. Grupların bakış açılarından yola çıkarak konu hakkında genel bir yargıya ulaşınız.


Cevap :
Toplum hayatını düzenleyen kurallar olmasaydı bir çok zülüm ve haksızlık rahatça işlenir kimse bundan hesap sormazdı. Duyarlı kişiler olsa da asıl olarak bu kurallara kimse dikkat etmedi ve kimsenin bilmediği için aşırı hareketlerde bulunan kişiler kan almaz ve ayıplamazdı. Buda insanlar arasındaki çıkacak sorunları en üst seviyeye taşırdı.


9. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Dinlediğiniz “Sokak” metninden hareketle yeni bir metin oluşturunuz.


Cevap :
Bir kandil günü insanlar çocuklara bir şey dağıtmak için parklara ve sokaklara geçmiş ellerinde bulunan gofret, bisküvi ve tatlı şeyleri çocuklara dağıtarak onları sevindiriyorlardı.
Ancak bunlardan alan çocuklar tekrar sıraya giriyor, bazen ön sıralara savaşıyor bazen de birkaç tane alabilmek için zaten kişileri rahatsız ediyordu. Bu durumu gören park görevlisi o çocukları yanına çağırarak bunun uygun olmadığını ve toplumsal kurallar hakkında bilgiler verdi ve çocuklar ve çocukların yanında bekleyerek birkaç tane aldıktan sonra onları oradan uzaklaştırdı.
Böylece diğer çocuklar da bu şekerlemelerden yemiş oldular ve kimseye haksızlık yapılmadı.


BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK


1. Hacivat ve Karagöz oyunları hakkında araştırma yapınız.


Cevap :
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya şeklinde oynanan, iki boyutlu bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle gösterilir.   Bu kişilerin gerçekte yaşayıp yaşamadıkları  tam olarak bilinmemektedir. Genellikle komik ifadelerle hem güldürür hemde öğüt verilir.


2. Günümüzde insanlar hoşça vakit geçirmek için neler yapıyor? Gözlemleyiniz.


Cevap :
Günümüzde insanlar  hoşça vakit geçirebilmek için genellikle eğlene bilecekleri veya iç döküp rahatlayabilircekleri arkadaşlarına gitmeyi tercih ediyorlar. Bunun için piknik, kafe, sinema veya diğer eğlence merkezlerine giderek mutlu oluyorlar.

Uzun Cevap: Her insanın mutlu olma ve ailene bilimi anlayışı birbirinden farklıdır. Kimi insanlar gezmekten, kimileri eğlence yerlerine gitmekten, kimileri arkadaşlarıyla sohbet etmekten kimileri ise resim çizmek veya şiir yazmak gibi sanatsal faaliyetlerle mutlu olurlar.
Kimi insanlar müzik dinlemek kimileri sosyal medyada gezinmek kimileri ise dans etmek gibi şeylerle mutlu olurlar. Çevremdeki insanlar bu tür farklı hislere sahip oldukları ve herkesin mutlu olma şekli başka olacağı için hepsi kendine göre farklı davranışlarla mutlu olur ve hoşça vakit geçirir.



 

Our Score