4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 14-15 HECCE Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Haklarımın Bilincindeyim Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 14, 15


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Haklarımın Bilincindeyim Metni Etkinlik


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 14-15


Hazırlanalım


Soru : Haklarımızı biliyor muyuz? Haklarımız sınırsız mıdır? Haklarını bilen bir insan, haklarını kullanırken nelere dikkat eder? Söyleyiniz.


Kısa Cevap :

Haklarımı bildiğimi düşünüyorum. Haklarımı sınırsız değildir. Haklarını bilen bir insan, haklarını kullanırken başkalarının hakkına zarar vermemeye dikkat eder.

Uzun Cevap :

Ben haklarımı biliyorum ve herkesin hakkını bilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

İnsanlar kendi haklarını bildikleri zaman haksızlığa uğrama ihtimalleri daha seviyeye düşer ve kendi haklarını savunabilirler.

Ancak hakları konusunda bilinçli olmayan insanlar haksızlığa uğradıklarını bile fark etmeyerek birçok haklarından mahrum kalabilirler.

Bilgilere ulaşmanın bu kadar kolay olduğu ortamlarda mutlaka haklarımızı bilmeli ve belirli ölçülerde gerektiği kadar haklarımızı savunmalıyız.

Ne bizim ne dedi diğer insanların hakları sınırsız değildir.

Sınırsız bir hak demek diğer insanların haklarını gasp etmek demektir. Çünkü haklarımı sınırsız olduğunda her şeyi yapabilir ve başka insanların hayatına da müdahale etmek zarar vermek gibi birçok alanda kendimize hak bulabiliriz. Bu da adil olmayan bir durumdur.

Herkesin bu şekilde düşünmesi ve hakları bir sınır getirilmemesi büyük kaoslara, haksızlıklara güçlü zayıfı ezmesine sebep olacaktır.

Haklarını bilen bir insan haklarını kullanırken diğer insanları incitmemek, diğer insanların hakkını gasp etmemek, diğer insanların hakkına girmemeye dikkat eder.

Çünkü Kendi hakkını girmesini istemediği gibi başkalarının da hakları önemser ve haklara riayet eder.


4. Sınıf İnsan Hakları HECCE Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları


Haklarımı Kullanıyorum


Can’ın arkadaşları teneffüste oyun oynamaktadır. Arkadaşları Can’ın üzgün olduğunu ve oyuna katılmadığını fark eder. Can’ın yanına gelerek ona bunun nedenini sorar. Can, ev sahibinin ev kirasına olması gerekenden fazla zam istediğini söyler.

Ailesi bunu karşılayamayacağı için kısa zamanda taşınmaları gerektiğini açıklar. Can’ın arkadaşları da daha önce aynı durumu yaşamıştır. Bu nedenle dersten sonra Can’ın evine gider ve ailesi ile konuşurlar. Eve gelen Can’a annesi durumu anlatır ve Can’ın arkadaşlarından ev sahibinin, kanunlara göre belli kurallar çerçevesinde kiraya zam yapabileceğini öğrendiğini söyler. Bu nedenle taşınmak zorunda olmadıklarını söyler.

Can’ın ailesi, ev sahibi ile görüşür ve haklarını savunur. Böylece ev sahibi olması gerektiği kadar zam yapar. Can da okulundan, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalmaz.


Soru : Aşağıdaki soruların yanıtlarını metinden hareketle defterinize yazınız.


1. Haklarımızın bilincinde olmak günlük hayatta bize ne gibi özellikler katmaktadır?


Kısa Cevap :

Haklarımızın bilincinde olmak günlük hayatta bize hakkımızı savunmak, haksızlıktan korunmak ve gerektiğinde yetkili mercilere şikayette bulunmak gibi özellikler katar.

Uzun Cevap :

Hayatım her alanında bilinçlenmenin ve bilginin önemli olduğu gibi haklarımızın bilincinde olmak da bizlere kuvvetlendirecek ve gerektiğinde uygun ölçülerde hakkımızı savunmamıza yardımcı olacaktır.

Haklarını savunan insanlar kolay kolay haksızlığa uğramazlar ve böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları zaman gerekli tepkilerini ortaya koyarlar.

Bu da büyük mağduriyetlerin giderilmesine yardımcı olur ve gerektiğinde bu kişi hakkını savunmak için yetkili kurumlara başvurabileceğini bilir.

Haklarımızı bilinçli olmak günlük hayatta bizleri kuvvetlendirir ve güçlü bir insan yapar.


2. Ebeveynlerin, çocukların görüşlerini almaları neden önemlidir?


Kısa Cevap :

Ebeveynlerin Birgül çocukların görüşlerini almaları onlara değer vermeleri, çocuklara kendilerine değerli hissettirmeleri ve gelecekte çocukların kendi kararlarını kendi alabilecek sağlıklı kişiler olmaları açısından önemlidir.

Uzun Cevap :

Her insan hayatın içerisinde var olmak, görüşleri önemsendiğini bilmek ve bir aile toplum içerisinde benimsendiğini bilmek ister.

Ebeveynler çocuklarının görüşlerini aldıkları zaman çocuklar ileride kendi kararlarını kendileri alabilen, kendilerine karşı özgüvenli ve saygın kimseler olurlar.

Fikirleri önemselerek büyüdükleri için sağlıklı karar verme konusunda daha dirayetli olurlar.

Ayrıca adil olanın bu olduğu için ebeveynler çocukların görüşlerini mutlaka almalı ve çocuk oldukları için olan onların önemsememek gibi hatalı davranışlardan kaçınmalıdır.

Çocukların da bir birey olduğunu bilincinde olmalı ve çocuklarını fikirlerine katılmasalar bile onların gönüllerini hoş ederek ve güzel yollarla olayı açıklamaya çalışmalıdırlar.


3. Can’ın yaşadığı gibi bir durum sizin başınıza gelseydi nasıl davranırdınız? Defterinize yazınız.


Kısa Cevap :

Can’ ın yaşadığı bir durum benim başıma gelseydi ben bu durumu öğretmenlerin veya büyüklerimle konuşarak çözmeye çalışırdım.

Uzun Cevap :

Can’ ın yaşadığı gibi bir durum benim başıma gelseydi ben de çok üzülür ve kendimi kötü hissederdim.

Arkadaşlarımdan veya çevremden herhangi duymuş olduğum bu konuda yapılacak bir şey varsa bunu ailemle paylaşarak onlara yardımcı olmaya çalışırdım.


Etkinlik Zamanı


Haklarımın bilincinde bir birey olarak diğer arkadaşlarımın da haklarının bilincinde olması için afiş tasarlıyorum.
• Öğretmeninizden sizleri sınıf mevcuduna göre dörderli veya beşerli gruplara ayırmasını isteyiniz.
• Her bir gruba yaşama hakkı, oyun hakkı, eğitim alma hakkı, beden dokunulmazlığı hakkı, dinlenme hakkı, sağlık hakkı gibi çocuk hakları ile ilgili maddeleri kura yöntemi ile dağıtınız.
• Grup arkadaşlarınızla birlikte size çıkan hakka ilişkin kendi yaşamınızdan örnekler sunan bir afiş yapınız.
• Afişinizde slogan, görsel ya da çizim olmasına dikkat ediniz.
• Yaptığınız afişleri sınıf panonuza asınız.


Cevap :

 


Soru : Elektronik içerikteki videoyu izleyiniz. Videodan çıkarımlarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :

Videodan çıkarımlarım

  • Haklarımızı bilmeyiz
  • Gerekli yerlere uygun bir şekilde şikayette bulunabiliriz
  • Haklarımızın bilincinde olmak ve savunmak bizim sorumluluğumuzdur
  • Irkımız, cinsiyetimiz ve dinimiz ne olursa olsun yaşama hakkı, vatandaş olma hakkı, eğitim, din hürriyeti, seçme ve seçilme hakkı ve haberleşme özgürlüğü gibi birçok hakkımız vardır.
  • Bu haklarımız ülkemizin de katıldığı 1949 yılında imzalanan beyanname ile belirtilmiştir.
  • Huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayabilmek için hak ve özgürlüklerimiz anayasa ile güvence alınmıştır.


310 bitti

Our Score