4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 66-67 HECCE Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Anlaşmazlık ve Uzlaşının Getirdikleri Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 66, 67


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Anlaşmazlık ve Uzlaşının Getirdikleri Metni Etkinlik


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 66-67


Hazırlanalım


Soru : Bireyler arasındaki anlaşmazlıklar, hep şiddet ve kaba kuvvetle çözülmeye çalışılsaydı nasıl bir toplumda yaşıyor olurduk? Barış ve uzlaşının bu bağlamda bizlere kazandırdıkları nelerdir? Söyleyiniz.


Kısa Cevap :

Sürekli kavga eden, yaralama ve ölüm olayları olan ayrıca çok güvensiz bir kaos ortamında yaşıyor olurduk.

Barış ve uzlaşı Bu bağlamda bizlere Güven, birlik ve beraberlik ve saygı kazandırır.

Uzun Cevap :

Bireyler arasındaki anlaşmazlıklar, hep şiddet ve kaba kuvvetle çözülmeye çalışılsaydı kimsenin yaşamak istemeyeceği, Kars ortamı içerisinde şiddet, yaralama ve daha kötü olayların yaşanabileceği bir toplumda yaşıyor olurduk.

Toplum içerisinde beraber yaşadığımız için iyi günlerimiz olduğu gibi kötü günlerimiz de olabilir ve insanlar arasında anlaşmazlıklar çıkabilir.

Anlaşmazlıklarda çoğu zaman herkes kendi haklı olduğunu düşünür ve Kendi hakkını arayıp kendini haklı çıkarmak için çaba sarf eder.

Bu anlaşmazlıklar yaşanırken insanların oturup konuşmaları ve sağlıklı bir şekilde olayı çözmeye çalışmaları Güzel sonuçlar verir ve çoğu zaman olayı sonuçlandırır.

Ancak bu anlaşmazlıklar şiddet ve kaba kuvvetle çözülmeye çalışılsaydı toplumda tam bir kaos ortamı meydana gelir güçlünün zayıfı ez diye ve hiçbir güvenin olmadığı bir ortamda yaşıyor olurduk.

Barış ve uzlaşı Bu bağlamda bizlere güvenli bir yaşam, insanlar arasında saygı ve sevgi güven ortamı ve huzur kazandırır.

Bunun için insanlar arasındaki anlaşmazlıklar barış, hoşgörü ve konuşarak çözülmeye çalışılmalı insanların gereği olarak kibar ve saygın davranılmalıdır.


Etkinlik Zamanı


Soru : Bu etkinlik ile arkadaşlarımızla yaşadığımız sorunları nasıl çözebileceğimizi öğreneceğiz.Arkadaşınız ile bir gün geçirdiğinizi düşünün. Bu bir gün içerisinde oyun oynamayı, yemek yemeyi ve çizgi film izlemeyi planlayacaksınız. Arkadaşınız ile oynayacağınız oyuna ve yiyeceğiniz yemeğe karar verdiğinizi fakat izleyeceğiniz çizgi film konusunda bir anlaşmazlık yaşadığınızı hayal edin. Bu anlaşmazlığı çözmek için neler yapabileceğinizi defterinize hikâye şeklinde yazınız.


Kısa Cevap :

Hafta sonu olduğu için arkadaşım bize gelmiş ve beraber geçireceğimiz çok güzel bir gün planlamıştık.

Güzel bir gün geçirdikten sonra oyun oynamaktan yorulmuş ve çizgi film izlemeye karar vermiştik.

Ancak ikimiz de farklı çizgi filmleri izlemek istiyorduk.

Bu anlaşmazlığın büyümemesi için aramızda kura çektik ve hangimizin istediği çizgi filmin izleyeceğine karar verdik.

Böylelikle kimsenin kalbi kırılmadan sorumuzu çözmüş olduk.

Uzun Cevap :

Bugün cumartesi olduğu için arkadaşımla beraber güzel bir gün geçirmek için ailelerimizden izin almıştık.

Arkadaşımın evine gittim. Annesi evde istediğimiz gibi hareket edebileceğimizi ve bizlere bu konuda genişlik sağlayacağını söyledi.

Beraber çok güzel bir gün geçiriyorduk. Arkadaşımın yeni almış olduğu oyuncaklarla oynadık ve beraber kitaplar okuyarak ,hayallerimizi konuştuk.

Aramızda konuşmak istediğimiz ve bizim için önemli olan şeylerden bahsettik ve farklı farklı oyunlar oynadık.

Annesi bir de çok sevdiğimiz yemekleri pişirmişti ve bize güzel bir pasta yapmıştı.

Yemeğimizi iyice yedikten sonra pastayı erken çizgi film izlemeye karar verdik.

Çizgi film izlemek için içeri girdik fakat hangi çizgi filmin izleneceği konusunda ortak bir karara varamadık.

Çizgi film konusunda zevklerimiz çok farklıydı.

Bu konuda ortak bir karara varabilmek için isim şehir oyunu oynamaya karar verdik.

Bu oyunda kazanan hangi çizgi filmin önce izleneceğine karar verecekti ve üzülmesin diye yenilen kişinin istediği çizgi filmi daha sonra izlenecekti.

Arkadaşım beni bu oyunda yendi ve ilk olarak onun çizgi filmini izledik.

Kaybettiğim için üzülsem de onun çizgi filmini de çok beğendim ve beraber vakit geçirmenin daha güzel olduğunu düşündüm.

Arkadaşım ben üzülmeyeyim diye kendi çizgi film bitince benim istediğimi de açtı ve pastamızı yiyerek keyifli vakitler geçirdik.


4. Sınıf İnsan Hakları HECCE Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları


Okuma Metni


Kâğıttan Uçak

Bir ülkenin halkı iletişim kurmayı sevmeyen, sinirli ve empati yapmayı bilmeyen insanlardan oluşuyormuş. Bu nedenle insanlar sadece kendi hak ve özgürlüklerine göre yaşıyor, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duymuyormuş. Toplumda tam bir kargaşa hâkimmiş. Bu ülkede yaşayan bir çocuk bir gün kâğıttan uçak bulmuş. Uçağın üzerinde “Uzlaşı” yazıyormuş. Hemen bu kavramı araştırmaya başlamış. Uzlaşının anlaşmazlıkları bitireceğini öğrenmiş. Yazılanları denemek için en son anlaşmazlık yaşadığı kardeşinin yanına gitmiş. Kardeşiyle sakin bir şekilde konuşmuş. Önce onu dinlemiş, sonra düşüncelerini onunla paylaşmış. Birlikte aralarındaki sorunu çözmüşler. Kâğıttan uçağı bulan çocuk, uzlaşı ile kendi ülkesindeki insanların anlaşmazlıklarını da çözebileceğini anlamış ve uzlaşının formülünü tüm ülkeye yaymış. Ülkesindeki insanlar; iletişim kurmayı seven, sakin, anlayışlı bir toplum olmuş. Hak ve özgürlüklerini korumak için birbirlerine saygılı davranmışlar. Ülkedeki tüm anlaşmazlıklar çözülmüş. Ülkeye mutluluk gelmiş.


Soru : Aşağıdaki soruların yanıtlarını metinden hareketle defterinize yazınız.


1. Bu ülkede yaşayan insanların özellikleri nelerdir?


Cevap :

Bu ülkede yaşayan insanların özellikleri iletişim kurmayı sevmeyen, sinirli ve empati yapmayı bilmemeleriymiş.


2. Halk uzlaşı kavramıyla tanıştıktan sonra nasıl özellikler kazanmıştır?


Cevap :

Halk uzlaşı kavramı ile tanıştıktan sonra iletişim kurmayı seven , sakin ve anlayışlı bir toplum olma özelliklerini kazanmıştır.


3. Toplumda uzlaşı kültürünü hâkim kılabilmek için bireysel olarak yapabileceklerimiz nelerdir?


Kısa Cevap :

Toplumda uzlaşı kültürünü hakim kılabilmek için bireysel olarak yapabileceklerimiz ilk önce bizim bu ahlaka sahip olmamız ve örnek olmamızdır.

Bunun için iletişim kurmayı bilmeli, saygılı davranmayı öğrenmeli ve birbirimizi anlamaya çalışmalıyız.

Uzun Cevap :

Toplumda uzlaşı kültürünü hakim kalabilmek için insanların bu bilince sahip olması ve bu konuda eğitim alması gerekmektedir.

Yazılı eğitimler olmasa bile kişinin ayrıda almış olduğu örnek ve dersler kişinin ahlakını belirlemede son derece önemlidir.

Nitekim baktığımız zaman belgeli olarak okumamış ancak okuma yazmayı bilmese bile hayatında çok daha güzel ahlaka sahip olabilen ve okumuş insanlardan daha çok uzlaşı yapabilen birçok insan görülmektedir.

Demek ki öncelikle saygılı olmayı, empati yapabilmeyi ve öfke kontrolünü elde etmemiz oldukça önemlidir.

Güzel bir ahlakı elde ettikten sonra bunu topluma yansıtarak örnek olmalı ayrıca tüm insanlar buna uygun şekilde davranarak huzurlu bir toplum inşa etmelidir.

Bizler elimizden geldiğince bireysel olarak empati yapmalı, insanlara Saygın davranmalı, öfkemizi kontrol etmeli ve iletişim kurma becerisine sahip olmalıyız.

Bu zamanla diğer insanlara da örnek olacak toplum arasında yayılacak ve nesilden nesile aktarılacaktır.



300 bitti

Our Score