4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 124-125-126 ATA Yayıncılık
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Barış, Her Yerde Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 124, 125, 126
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Barış, Her Yerde Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 124, 125, 126
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 124-125-126
Etkinlik
Soru: Atatürk’ün “barış” hakkındaki özdeyişlerini araştırınız. Bu özdeyişlerden biri hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
Atatürk’ün “barış” hakkındaki özdeyişleri
- Bizim kanaatimizce milletlerarası siyasi emniyetin gelişmesi için, ilk ve en mühim şart, milletlerin hiç olmazsa barışı muhafaza fikrinde samimi olarak birleşmesidir.
- Türkiye’nin güvenini amaç edinen, hiçbir başka ulusun aleyhinde olmayan bir barış yolu, her zaman bizim ilkemiz olacaktır.
- Biz barış istiyoruz dediğimiz zaman, tam bağımsızlık dediğimizi herkesin anlaması gerekir.
- Dünyada ve dünya ulusları arasında sükun ve iyi geçim olmazsa, bir ulus, kendisi için ne yaparsa yapsın, huzurdan yoksundur.
- Her ne kadar milletlerin ve demokrasilerin işbirliği yapmaları lazım ve mümkünse de, işbirliği ancak bir tek gayeye, yani barışa yönelikse mümkün ve yararlı olur.
- Balkan birliğini isteyenler ve onu kendilerine şiar edinenler, savaş ile barışın ne olduğunu tecrübe ile bildikten sonra barışsever olmayı tercih edenlerdir. İnsanlığın hakiki saadet ve refahının barış içinde yaşamakla mümkün olacağı inancına kani olanlardır. Bütün barış ve selamet isteyen medeniyet alemi karşısında şüphesiz ki Balkan Anlaşması’nın birleştirdiği çehre, insanlık, barışseverlik, kardeşlik çehresidir. Nurlu çehredir.
Atatürk savaşının birçoğunu savaşta ve asker olarak geçirdiği için barışın önemini en iyi bilen insanlardandır.
Savaşta yapılan fedakarlıkların bir şahidi olarak barışa büyük önem vermiştir.
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları
Etkinlik
Soru: Günümüzde sürmekte olan savaşlara karşı ülkemizin nasıl bir tutum içinde olması gerektiğini sınıf içinde tartışınız. Tartışmanın bitiminde beğendiğiniz fikirlerden bazılarını beyaz karton üzerine fotoğraflarla destekleyerek yazınız. Çalışmanızı sınıf panosunda sergileyiniz.
Uzun Cevap :
Günümüzde bence ülkemiz sürmekte olan savaşlara karşı tarafsız ve barışçıl bir tutum sergilemelidir.
Aksi takdirde karşılaşmış olduğu devlet bizlere Savaş açabilir veya maddi kayıplar yaşatarak toplum düzeni alt üst olabilir.
Bu yüzden siyasi bir duruş sergilenmeli iki tarafla da barışçıl ve saygın yollar izlenmelidir.
DEĞERLENDİRME
1.Savaşlar, sonuçları bakımından toplumları hangi yönlerden etkilemektedir?
Kısa Cevap : “Savaşlar, sonuçları bakımından toplumları hangi yönlerden etkilemektedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Savaşlar, sonuçları bakımından toplumları psikolojik ve maddi yönlerden etkilemektedir.
Birçok insan kaybı, sakat kalma, yaralanma, işsizlik ve ekonominin batmasının yanı sıra insanların Can güvenliğinin olmaması, sevdiklerini kaybetmeleri ve her an ölüm korkusu ile yaşamaları sebebiyle büyük psikolojik sorunlar meydana gelir.
Savaşlar savaşı yapan ülkelere zarar verdiği gibi kendisiyle ithalat ve ihracat halinde bulunan bütün ülkelere de zarar verirler.
Savaş yaşayan toplumlar psikolojilerini ve maddi güçlerine uzun süre toparlayamazlar.
2.Ülkemizde ve dünyada barışı savunmanın önemi nedir? Düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
Ülkemizde ve dünyada barışı savunmanın önemi büyüktür.
Barışçıl bir ortamda insanlar farklı kültürel değerleri ve inançları kabul ederler.
Bu sebeple insanlar hoşgörü, anlaşma içerisinde yaşayıp haklarını Özgür olarak kullanabilir sevdikleriyle beraber mutlu bir hayat sürebilirler.
Ülkemizde ve dünyada barışın önemi Savaş içerisinde olan ülkelere bakarak anlaşılabilir.
Bu ülkede yaşayan insanlar başka ülkelere göç etmek zorunda kalmış ve adil muameleler görmeyerek sıkıntılar içerisine düşmüşlerdir.
İşlerini ve sağlıklarını kaybederek birçok sevdiklerinin ölümüne tanıklık etmiş kendilerini ve çocuklarının psikolojileri alt üst olmuştur.
Bu gibi olayların yaşanmaması ve daha büyük savaşlara teşvik olmaması sebebiyle ülkemizin ve dünyanın barışını savunmak çok önemlidir.
3.Ülkemizin dünya barışına ne gibi katkıları olmuştur? Düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
Ülkemiz siyasal tutumu ve akıllı hareketleriyle Dünya barışına büyük katkılarda bulunmaktadır.
Konum itibariyle önemli bir yerde olan Türkiye barışı destekleyici hareketleri sebebiyle savaşların büyümesi ve kendi üzerinden operasyonlar yapılmasına engel olmuş böylece Dünya barışını desteklemiştir.
Ülkemiz NATO ile yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra Katar ve Somali ‘deki üzeri ile de dünya barışını önemli katkılar sağlamıştır.
“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 124-125-126 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Barış’ın olmadığı hiçbir yerde hiçbir insan rahat bir şekilde hak ve özgürlüklerinden faydalanamaz. Barış her zaman insanlara rahat bir şekilde yaşaması yaşamlarını sürdürebilmesi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve her zaman daha mutlu olabilmesi için önemlidir. Özellikle çocuklar kadınlar yaşlılar ve zor durumda olan hasta insanlar Savaş içerisinde büyük zorluklara ve büyük sıkıntılara düşebilir elbette ki Savaş istenilen bir durum değildir çünkü savaşlar yıkıcı ve yıpratıcı olabilir birçok insanın hüsrana uğratabilir ölümler yaralanmalar sevdiklerimizi kaybetmek gibi birçok önemli sorunlar ortaya çıkabilir savaşlardan uzak barışın içerisinde hep mutlu yaşamak insanların elindedir barış’ı seçerek birbirimize ulaşmayı bilmeliyiz.
Barış olan ortamlarda bir çocuğun yaşaması çocuğun mutluluğu çocuğun daha enerjik ve daha iyi eğitimli bir şekilde hayata bakış açısının değişmiş olması ve daha hak ve özgürlüklerini tanıyarak yetişmesini sağlar. Savaşın olduğu bir yerde hak ve özgürlüklerden bahsedilemez özellikle çocukların birçok sorun yaşadığı ve birçok hak ve özgürlüklerden uzak kaldığı savaşlarda çocuklar her zaman en büyük zararı görmektedir. Zararın önlenmesi ve çocukların daha yaşanabilir bir ortamda yaşaması için savaşsız bir ortamda çocuklara sunulan hak ve özgürlüklerini tanınması gerekmektedir.