4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 29-30 MEB Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Geçiş Üstünlüğü Cevapları Sayfa 29, 30
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Geçiş Üstünlüğü Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 29-30
Soru : Aşağıdaki görsellerde görülen taşıtlar, gitmesi gereken yere gecikirse ne gibi sorunlar yaşanabilir? Tartışınız.
Cevap :
Ambulans gitmesi gereken yere gecikirse hastaların durumu ağırlaşabilir veya can kaybı gibi vakalar yaşanabilir.
Polis gitmesi gereken yere gecikirse insanların güvenliği zarar görebilir ve birçok olay büyüyerek can kayıplarına sebep olabilir. Hırsız gibi durumlar ihbar edilmişse önüne binerek birçok mal kaybı yaşanabilir.
İtfaiye aracının gitmesi gereken yere gecikmesi durumunda yangınlar büyüyebilir mali hasar artabilir ve yangında mahsur kalan insanlar varsa hayatları tehlikeye girebilir.
Soru : Aşağıdaki görselden yararlanarak ambulans yazısının ters yazılma sebebini araştırınız.
Cevap :
Aynalar yazıyı ters gösterme özelliğine sahiptir. Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi ters yazılan bir yazı sürücünün aynısından düz olarak görünür . Böylece kişi bu araçların acil gitmesi gerektiğini anlar ve onlara yol vererek insanlara ulaşmalarını sağlar.
4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları
1. Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar nelerdir?
Kısa Cevap : “Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Trafikte geçiş üstünlüğü yalnızca belirli bir görev için trafikte olan belirli araçların sürücülerine tanınmış bir haktır. Bu araçlar diğer araçlardaki insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamak şartıyla trafik kısıtlama ve yasaklarından muaf kabul edilir.
Madde Madde Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar;
- Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar (Ambulans ve hasta taşıyan özel araçlar bu kısma girer)
- İtfaiye arabaları
- Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden resmi görev araçları (Polis)
- Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma ya da trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar
- Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar
- Koruma ile görevli ve korunan araçlar
2. Geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır?
Kısa Cevap : “Geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Geçiş üstünlüğü halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartıyla ışık ve sesi bir arada vermek şartıyla kullanılır.
Geçiş üstünlüğü olan araçlar ambulans, polis aracı, askeri araçları virgül itfaiye gibi acil durum araçlarıdır.
Bu araçlar acil müdahaleyi ve olay yerine gittikleri zaman geçiş üstünlüklerini kullanabilirler.
3. Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ya da engellemek nelere sebep olabilir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Geçiş üstünlüğü olan araçlar acil durum araçları olduğu için onları engellemek veya geçişlerini zorlaştırmak büyük tehlikelere sebep olabilir.
Polislerin olay yerine gitmesi geciktirildiği zaman insanların can ve mal kayıpları yaşamasına neden olunabilir.
Ambulansları engellediği zaman bir hastanın veya yaralının daha geç müdahale edilmesine ve hastalığın artması yaranın derinleşmesi veya hastanın ölmesi gibi durumlar ne yazık ki görülebilir.
4. Aşağıdaki durumlarda müdahalenin gecikmesi hâlinde neler yaşanabilir? Açıklayınız.
Cevap :
Birinci resimde = trafik kazalarına müdahalenin gecikmesi halinde araçlar alev alabilir, yaralıların hastalık durumu ağırlaşabilir veya insanlar kan kaybı gibi durumlardan ölebilir.
İkinci resimde = Yangın hızla büyüyebilen bir yapıya sahiptir. Yangına geç müdahale edilmesi durumunda yangın civar yerlere sıçrayarak iyice büyüyebilir. Hem müdahaleleri zorlaşır hem de ciddi mal ve can kayıplarına sebep olabilir.
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 29-30 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Geçiş önceliği olan araçlar muhakkak trafikte imkanlarla yol verilmeli ve geçiş üstünlüğü olduğu için geçitlerini hızlı bir şekilde yapmalarıdır. Özellikle ambulans polis araçları itfaiye araçları gibi acil durum gerektiren bu araçlar sirenleri çaldığı zaman trafikte muhakkak onlara yol vermeliyiz çünkü acil durum sırasında bulunan ulaşabilecekleri yerlere hızlı bir şekilde ulaşması orada bulunan insanların güvenlik sağlık hastalık doğal afet ve çeşitli birçok sorunlardan kurtulması için hızlı bir şekilde gitmeleri gerektiği yere ulaşmaları için trafiklerde onlara geçiş üstünlüğü vermeliyiz.