4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 30-31 MEB Yayınları
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Hak ve Özgürlüklerin Kullanılması Cevapları Sayfa 30, 31
4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Hak ve Özgürlüklerin Kullanılması Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 30-31
Hazırlık Çalışmaları
“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünya genelinde 5-14 yaşlarında iki yüz milyondan fazla çocuk işçi bulunmaktadır.” www.ilo.org
1. Sizce bu çocukların hangi hakları ihlal edilmektedir? Tartışınız.
Cevap :
Bence bu çocukların eğitim ve oyun hakları ellerinden alınıyor. Ayrıca bu çocukların sağlıkları tehlikeye girdiği için sağlık hakları ve fizyolojik ve psikolojik yönden güvende olma hakları da ellerinden alınmaktadır.
2. Çevrenizde haklarından mahrum kalan çocuklar olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?
Uzun Cevap :
Çevremde özellikle göç etmek zorunda kalan çocukların haklarından mahrum olduklarını düşünüyorum. Onlar güvenli bir ortamda psikolojik hep fizyolojik olarak hiç zarar görmeden eğitim ve sağlık hakkına sahip oldukları ülkelerden mahrum olarak buraya gelmiş ve sığınarak zor durumda kalmışlardır.
Etkinlik
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyerek çocukların hangi haklarını kullandıklarını ve kullanamadıklarını yazınız.
Cevap :
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31 Cevapları
Somali İçin Seferber Oldu
İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Somali, 2010-2012 yılları arasında yaklaşık 260 bin vatandaşını kaybetmiştir. Bu kuraklığın daha şiddetlisinin yaşanmaya başlaması üzerine Jerome Jarre (Jarom Jar) ve 5 arkadaşı sosyal medya üzerinden bir yardım kampanyası başlatmıştır. Bir Türk hava yolu şirketi bu çağrıya kayıtsız kalmayarak yapılan bağışlarla alınan 60 tonluk bebek mamasını Somali’ye ulaştırmıştır.
trthaber.com.tr (5 Nisan 2017)
Soru : Bedensel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini sağlayacak bir hayat seviyesinde yaşama hakkını kullanamayan çocuklar ne gibi sorunlarla karşılaşabilir? Tartışınız.
Uzun Cevap :
Bedensel, zihinsel, ruhsal ve ahlakın gelişimini sağlayacak bir havaya seviyesinde yaşama hakkını kullanma ve çocuklar bedensel olarak zayıf ve hastalığa yatkın olurlar.
Savaş veya özellikle maddi olarak yoksulluğun yaşanmış olduğu bölgelerdeki çocuklarda gelişim bozuklukları ve salgın hastalıklar gibi birçok hastalığa yatkın oldukları görülmektedir.
Bu kişilerin sağlıklı gelişimlerine ne çocukken ne de ilerideki yıllarda sağlıklı bir şekilde ilerletemedikleri görülmektedir.
Aynı zamanda bu çocuklar çocukluk çağları psikolojik açıdan yaşamın en önemli zamanları olduğu için psikolojik olarak zayıf kimseler olurlar.
Psikolojik hastalıklara yatkın bireyler bunda başarı elde edemez ve anlık başarılar elde etseler bile sağlıksız ilişkiler kurarak verimli bir hayat sürdüremezler.
Değerlendirme Çalışmaları
Soru : Oyun hakkını kullanabilen ve kullanamayan çocukların yaşantılarını karşılaştıran bir yazı yazınız. Bu yazıyı sınıf panosunda sergileyiniz.
Uzun Cevap :
Çocukların oynamış olduğu oyunlar çocuğun eğitiminde ve kişinin gelişmesinde önemli bir yer tutar.
Çocuklar yaşamış oldukları baskıları ve psikolojik baskıları ya da korktukları şeyleri oyun diline dökerek bunları iyileştirmeye çalışırlar.
Ya da çocuklar hayallerini oyunlara taşıyarak ileride yaşayacakları hayat için provalar yaparlar.
Oyun kuran çocukların hayal gücünün geliştiği ve hayal gücü geniş olan insanların yetişkinlik dönemlerinde başarılı ve çizgiye ulaştıkları görülmektedir.
İyi bir oyun kuran ve hayal dünyası geniş olan bir çocuk ileride iş dünyasına atılmak konusunda da başarılı olacaktır.
Oyun sarıldığı gibi çocuğun zaman geçirmek için anlamsız davranışları değil bilakis kendi gelişimi için olmazsa olmaz denecek kadar.
Uzmanlar oyunu çocuk gelişiminde dersler kadar etkili olduğu ve en az eğitim kadar çocuğun oyun oynama hakkının da kişinin gelişimi için değerli olduğu ifade etmektedir.
Sonraki Konuya Hazırlık
Soru : Çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve başka ülkelere sığınan insanlarla ilgili gazete haberleri toplayınız.
Uzun Cevap :
Ukrayna içinde 7,1 milyon kişi işgal yüzünden evlerinden oldu
Birleşmiş Milletler, kırk ikinci gününe giren işgalde Rus birliklerinden kaçıp ülke içinde yer değiştirenlerin sayısını paylaştı.
Kuruluş, bunun 16 Mart’ta yayınlanan ilk rapora kıyasla yüzde 10’luk bir artış anlamına geldiğini belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bunun Rus işgali yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalan 10 millyondan fazla kişinin bir parçası olduğunu kaydetti.
IOM’nin raporuna göre evlerini terk etmek zorunda kalan hanelerin yarısından fazlası çocuklu ve yüzde 57’sinin yanında yaşlı bir aile mensubu var. Yüzde 30’luk bir kesimin de kronik rahatsızlığı bulunuyor.
Evlerinden olanların gelirlerinde büyük bir azalma yaşanırken, evlerinden olan haneler son bir ayda hiçbir gelir elde etmediklerini açıkladı.
Kaynak: BBC Türkçe
Afgan göçmenler, Yunanistan unsurlarından gördükleri şiddeti anlattı
Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçen Afganistan uyruklu 17’si çocuk 38 göçmen, Yunanistan unsurları tarafından darp edilerek Türk kara sularına itildi. 38 göçmen Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarılarak Foça ilçesine getirildi.
MİLLİYET
“4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 30-31 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Örneğin bir ülkede savaş olduğunu düşünün savaşta çocukların ne kadar hasar olduğunu aklınıza getirebilirsiniz. Çocuklar büyüklere karşı hem savunmasız hem güçsüz olabilirler çocukların savaş sırasında birçok sıkıntı ve zorluk yaşadıklarını söyleyebiliriz. Savaşlarda çocuklar hak ve özgürlüklerini kullanamazlar buna gelmeden önce çocuklar öncelikle savaşlarda yararlanabilir aç ve susuz kalabilir sağlık sorunları yaşayabilir hatta eğitim oyun oynama gibi haklarını bile dahi kullanamaz hale gelebilirler. Bu çok üzücü ve yıpratıcı bir durumdur çocukların rahat bir şekilde hak ve özgürlüklerini yaşaması ve böyle bir şekilde yetişmesi gelecekteki kişiliklerinin belli olması için çok önemlidir. Savaş olan bir ortamda elbette ki Bu mümkün olmayacaktır.