4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 64-65 MEB Yayınları
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Uzlaşı Gerektiren ve Gerektirmeyen Durumlar Cevapları Sayfa 64, 65
4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Uzlaşı Gerektiren ve Gerektirmeyen Durumlar Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı MEB Yayınları Sayfa 64-65
Hazırlık Çalışmaları
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyiniz. Resimlerde izlenecek televizyon programına nasıl karar verildiğini açıklayınız.
Cevap :
Birinci resimde bir kişi olduğu için istediği kararı verebilir.
İkinci resimde ise ilk iş olduğu için düşüncelerini paylaşıyor ve ortak bir karar almaya çalışıyorlar
Etkinlik
Soru : Aşağıdaki bulutların içine uzlaşı gerektiren durumlara ve uzlaşı gerektirmeyen durumlara kendi yaşantınızdan örnekler veriniz.
Uzun Cevap :
Tek başımıza olduğumuz zaman ve verdiğimiz kararlardan herhangi bir zarar görmeyeceği zaman burada uzlaşı gerektiren bir durum yoktur. Mesela yanımızda kimse olmadığı zaman istediğimiz çizgi filmi veya filmi izlemek, şarkıyı dinlemek veya serbest resim çalışması yaparken hangi resmi çizeceğimizi ve hangi kalemleri kullanacağımıza karar vermek bizim tercihimizdedir. Ailemiz bizim fikrimizi sorduğunda veya biz nereye gitmek istersek geleceklerini söyledikleri durumda yine kendi fikirlerimizi söyleyebiliriz.
Ancak ortak karar alınması gereken durumlarda uzlaş gerekmelidir. Ortak bir kararla hareket etmek herkes memnun olmasa bile çoğunluğa göre hareket etmek toplum kuralıdır.
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 65 Cevapları
Etkinlik
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyerek uzlaşı gerektiren ve gerektirmeyen durumları altlarına yazınız.
Cevap :
Değerlendirme Çalışmaları
Soru : Bir durumun uzlaşı gerektirip gerektirmediğine nasıl karar verebiliriz? Anlatınız.
Uzun Cevap :
Toplumumuzda her ne kadar hepimiz insan olsak da düşüncelerimiz birbirinden farklıdır.
Toplu bir karar verilmesi gerekli olan durumlarda fikirlerimizi beyan ederek çoğunluğa uymakla adalet sağlanabilir. Herkes memnun etmek mümkün değildir. Çünkü herkesin düşüncesi farklıdır ve herkes kendi düşüncesinin kabul edilmesini ister.
Bir konuda uzlaşın gerekip gerekmediği farklı fikirler olması durumunda değerlendirilir.
Trafik kuralları veya okul kuralları gibi kurallar kesin ve gerekli olduğu için bunlar üzerinde herhangi bir uzlaş söz konusu değildir.
Ancak sınıf başkanlığı, girilecek yer gibi ortak bir karar alındığı zaman uzlaş lazımdır ve insanlar fikirlerini söyleyerek ortak bir karar alınır.
Bizim yalnız olduğumuz ve kendimizin karar vermesi gereken durumlarda ise uzlaş lazım değildir. Mesela ailemiz bize bir bütçe verip istediğimiz eşyayı alabilme konusunda bizi serbest bıraktığında burada uzlaş lazım değildir ve paramızla istediğimiz eşyayı alabiliriz.
“4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 64-65 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Bazen çevremizdeki insanlarla sorunlar yaşayabiliriz bazen birbirimizi kıracak sözlerde ve davranışlarda bulunabiliriz Bu elbette ki telafi edilecek hatalarımızdan bir ders çıkarabilecek bir durum olabilir. Karşımızdaki insan da kalbine bizi kırdığı zaman bizden özür dilediği zaman ve hatasını anladığı zaman onu affetmeli ve arkadaşlarımıza devam etmeliyiz . Bizler de hata yaptığımız zaman muhakkak hatalarımızın farkına varmalı çevremizdeki insana arkadaşımıza veya kardeşimize haksızlık yaptığımızı bildiğimiz için özür dileyerek onun kalbini kırdığımızın farkında olarak onu özrümüzü bile bildirmeli ve anlaşmazlıkları ve sorunların gittikçe büyümesi için hatalarımızı anlamamız ve bir daha yapmamamız için ders çıkarmamız gerekir.