4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 75-76-77-78-79-80-81 ANKA Yayınları

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Doğumu, Çocukluk ve Gençlik Yılları Metni Cevapları Sayfa 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81


4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Doğumu, Çocukluk ve Gençlik Yılları Metni Cevapları


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 75-76-77-78-79-80-81


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 75-76-77-78-79-80-81 ANKA Yayınları”

Düşünelim


Soru : Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu yerle ilgili neler biliyorsunuz?


Cevap : “Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu yerle ilgili neler biliyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Peygamber efendimiz Mekke’de doğmuştur. Mekki Hazreti İbrahim, Hazreti adem gibi bütün peygamberlerin hürmet ettiği bir nokta olup İslamiyet için de son derece önemlidir. Peygamber efendimizin doğduğu yer çöl iklimine sahip bir yer olup genel olarak inancı putperestlikti. Haksızlıklar ve ahlaksızlıkları son derece ilerlemişti.


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 76 Cevapları


Etkinlik


Soru : Allah’ın Kutlu Elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.), doğmadan önce babasını, altı yaşında da annesini kaybetmiştir. Bu durum, onun ne gibi zorluklar yaşamasına sebep olmuş olabilir? Düşüncelerinizi aşağıdaki satırlara yazınız.


Cevap : “Allah’ın Kutlu Elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.), doğmadan önce babasını, altı yaşında da annesini kaybetmiştir. Bu durum, onun ne gibi zorluklar yaşamasına sebep olmuş olabilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Peygamber efendimizin doğmadan önce babasını, altı yaşında annesini kaybetmesi gerçekten çok üzücü bir durum. Bir çocuğun anne ve babasının olmaması çok can yakıcı ve üzücüdür. Buna rağmen ahlakının bu kadar güzel olması da kendi güzelliğindendir.

Bence peygamber efendimiz annesine kavuştuktan sonra annesini kaybetti için daima bir hüzün ve burukluk yaşamıştır. Mekke’deki çocuklar annelerine seslendikleri zaman bence çok üzülmüştür. Onu canından çok seven dedesi ve amcası ortada bir anne babanın yerini hiç kimse tutamaz. Bence peygamber efendimiz annesine kavuştuktan sonra annesini kaybetti için daima bir hüzün ve burukluk yaşamıştır. Mekke‘deki çocuklar annelerine seslendikleri zaman bence çok üzülmüştür. Onu canından çok seven dedesi ve amcası ortada bir anne babanın yerini hiç kimse tutamaz.

Peygamber efendimiz Medine zamanlarında kendi kızı Hazreti Fatima a.s onu ziyarete geldiği zaman “gel babasının annesi “ diyerek bir yandan anne boşluğunu da ifade etmiştir. Çünkü bir insan ne kadar büyüse de veya peygamberlik gibi önemli bir müessese de olsa da üzüntüler kalpte daimdir. Önemli olan bu üzüntüleri peygamber efendimiz gibi olgun karşılayarak sağlam bir kişiliğe sahip olmaktır.


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 77 Cevapları


Etkinlik


Soru : Hılfu’l-Fudûl topluluğuna katılması, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hangi ahlaki özelliklere sahip olduğunu gösterir?


Cevap : “Hılfu’l-Fudûl topluluğuna katılması, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hangi ahlaki özelliklere sahip olduğunu gösterir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Peygamber efendimizin bu topluluğa katılması O’ nun adaletini ve haksızlığa olan duruşunu göstermektedir.

İyiler içerisinde iyi olmak kolay olsa da bu kadar ahlaksızlığın ve adaletsizliğin olduğu bir toplumda adaleti savunmak gerçekten yürek isteyen bir iştir.Peygamber efendimiz bunun en güzel örneğidir.

O görmüş olduğu hiçbir kötülüğe yanaşmamış ve temizliğini koruyarak bizlere büyük bir ders vermiştir. Demekki kötülükler içerisinde kalan karlar içerisinde açan bir kardelen gibi olmak mümkündür.


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 78 Cevapları


Etkinlik


Soru : Yukarıdaki olay, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) kişiliği ve toplumdaki konumu hakkında size nasıl bir fikir vermektedir?


Cevap : “Yukarıdaki olay, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) kişiliği ve toplumdaki konumu hakkında size nasıl bir fikir vermektedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Yukarıdaki olay, Sevgili Peygamberimizin kişiliğinin adaletli ve mantıklı çözüm yolları üretebilen bir kişilik olduğunu göstermektedir.

Orada bulunan insanların Peygamber efendimizin hakemliğinden razı olmaları ise peygamberimizin toplum içerisinde akıllı ve güvenilir olarak görüldüğünü bizlere göstermektedir. Çünkü ancak adaletine ve aklına güvenen bir insan hakemliğine davet edilir ve bu hakemlikten razı olunur.


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 80 Cevapları


Etkinlik


Soru : Peygamberimizin (s.a.v.), kendisinin üzerinde emeği olan büyüklerine karşı davranışları, onun hangi ahlaki özelliklere sahip olduğunu gösterir? Sınıfınızda  tartışınız.


Cevap : “Peygamberimizin (s.a.v.), kendisinin üzerinde emeği olan büyüklerine karşı davranışları, onun hangi ahlaki özelliklere sahip olduğunu gösterir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Peygamberimiz kendisini büyüten veya kendi üzerinde emeği olan büyüklerini gerek onlarla beraber gel gerekse de peygamberlikten sonra tazim ve sevgiyle karşılamıştır.

Süt annesine veya süt kardeşlerine veya kendisi üzerinde emeği olan bütün büyüklerine daima rahmetle almış ve onlara ikram ve tazim de bulunmuştur. Bu özellikler Peygamberimizin vefakar, saygılı ve güzel bir ahlaka sahip olduğunu göstermektedir.


4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi Kitabı Sayfa 81 Cevapları


Etkinlik


Soru : Peygamberimizin (s.a.v.) çocukluk ve gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarıyla kendi davranışlarınızı karşılaştırınız. Onun güzel ahlakıyla sizin davranışlarınız arasında ne gibi fark ve benzerlikler olduğunu değerlendiriniz.


Cevap : “Peygamberimizin (s.a.v.) çocukluk ve gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarıyla kendi davranışlarınızı karşılaştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Peygamberimiz çocukluk ve gençlik zamanlarında çevredeki insanların ifadesiyle saygılı, ağır ve yerli yerinde davranan birisiydi. Ben her ne kadar daha tam olarak bunu sağlayamasam da saygı konusunda veya başka konularda elinden geleni yaptığını düşünüyorum.

Peygamberimiz kendi üzerinde emeği geçen insanlara yıllar sonra bile vefakar davranırdı ki ben de öyle yapmaya çalışıyorum ve bana yardımda bulunan insanlara daha sonra ben de yardımda bulunmaya özen gösteriyorum.


Düşünelim


Soru : Hz. Muhammed (s.a.v.) hangi yılda peygamber olmuştur? Onun peygamberlik hayatının kaç yılı Mekke’de, kaç yılı Medine’de geçmiştir?


Cevap : “Hz. Muhammed (s.a.v.) hangi yılda peygamber olmuştur? Onun peygamberlik hayatının kaç yılı Mekke’de, kaç yılı Medine’de geçmiştir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Hz. Muhammed’e (sav) peygamberlik 610 yılında, 40 yaşındayken Mekke yakınlarındaki Nur Dağı’nın Hira Mağarasında ilk vahiy gelmiş ve peygamber olmuştur. Mekke ve Medine dönemi 23 yıl sürmüştür. 13 yıl Mekke, 10 yıl ise Medine’ de İslamiyet için çalışmakla geçmiştir.


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 75-76-77-78-79-80-81 ANKA Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score