4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Sayfa 77-78-79-80-81
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Yaşadığım Yer Cevapları Sayfa 77, 78, 79, 80, 81
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Yaşadığım Yer Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81
Soru : Haritalar olmasaydı neleri yapmakta zorlanırdık? Neden?
Cevap :
Haritalar olmasaydı, insanların seyahat etmesi yani ulaşımda büyük olumsuzluklar yaşanırdı.
Ayrıca haritalar sayesinde yer şekilleri nüfus yoğunlukları ve de yönler belirtiler haritalar sayesinde insanlar gidecekleri yer ile ilgili ön bilgi almış olurlar.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı
Soru : Türkiye fiziki haritası üzerinde yaşadığınız yeri incelediğinizde hangi renklerin bulunduğunu görüyorsunuz? Bu renklerden yola çıkarak yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap :
Türkiye fiziki haritası üzerinde yaşadığımız yeri incelediğimizde şu renklerle karşılaşırız. Yaşadığımız yer kahverengi ile gösterilmektedir.
Bu deniz seviyesinden oldukça yüksekte olduğumuzu göstermektedir koyu renklerden açık renklere doğru gittiği zaman deniz seviyesine yani rakımın düştüğü anlamına gelir. Rakım denizden yükseklik anlamına gelir.
Deniz içerisindeki derinlikler koyu mavi renklerle karalar üzerindeki renkler ise açık renklerden kahverengi yani koyu renge doğru gider Bu da yükseltiyi gösterir.
Soru : Yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri hakkında bilgi veren hikâye, efsane, şiir, türkü vb. eserler var mıdır? Varsa bunlara hangi örnekleri verebilirsiniz?
Cevap :
Yaşadığımız yerin coğrafi özellikleri hakkında bilgi veren hikaye ve efsaneler bulunmaktadır. Bölgemizde şelale bulunur.
Bu şelalenin bir hikayesi vardır. Ayrıca Titus Tünelleri de bölgemizde bulunur Titus Tünelleri nin de bir efsane yani hikayesi bulunur.
Soru : Yukarıdaki türküde Çarşamba’nın hangi coğrafi özelliklerinden söz edilmektedir?
Cevap : Yeşilliği bol ve sulak arazilerinde söz edilmektedir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı
Oltu Destanı
Çıktım kalesine göründü bağlar,
Cana can katıyor yazı Oltu’nun.
Serviler dibinden deresi çağlar,
Yıkanır ördeği kazı Oltu’nun.
Doğusundan dağlar değer semaya,
Güney Narman, kuzey şanlı Balkaya,
Batıda rastlanır biraz ovaya,
Meşhurdur Vakıflar Düzü Oltu’nun.
Yelleri etrafa koku dağıtır,
Has bahçesi sanki İrem Bağı’dır,
Bu şen kasabanın Maden Çağı’dır,
Tanınmış kömürü, tuzu Oltu’nun.
Asarıatika kalesi vardır,
Selçuk Türklerinden bir yadigârdır,
Ne yazık bu yerde arazi dardır,
Toprağa geçmiyor sözü Oltu’nun.
Şeref GÜRBÜZ
• Şiirden hareketle Oltu’nun coğrafi özellikleri ve yeryüzü şekilleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Cevap :
Şiire bakıldığı zaman Oltu’nun etrafının yüksek dağlarla çevrili olduğu bölgede bağların ünlü olduğu ovaların ve düzlüklerin olduğu derelerin aktığı Sarp kaya üzerinde Selçuklulardan kalma bir Kalenin olduğu anlatılmaktadır.
• Şiirde Oltu’nun hangi doğal kaynaklarından söz edilmektedir?
Cevap :
Şiirde Oltu’nun Dağlarında kömür tuz ve de Oltu taşı gibi madenlerin çıktığını Ayrıca Bağlarının olduğu derelerinin içerisinde kazların yüzdüğü weather verimli ovaların bulunduğu anlatılmaktadır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı
Gülek Boğazı
“Vaktiyle Toros Dağları geçit vermezmiş. İnsanlar İç Anadolu’dan Akdeniz sahillerine inebilmek için tepelerden geçmek zorunda imişler. Ama birgün Toroslarda yaşayan bir dev istemeden, bilmeden insanlara yardım edivermiş. Bu dev, ailesi ile birlikte Torosların güney eteklerinde otururmuş. Ne olmuşsa olmuş, bir gün dev ile karısı kavga etmişler. Bu duruma kızan devin karısı, kızını aldığı gibi kaçıp gitmiş. Dev eve gelmiş, bakmış ki evde kimsecikler yok. Hemen anlamış başına gelenleri. Takip etmek için yola koyulmuş. Dev bu, yorulacak değil ya, uzun mesafeleri bile kısa zamanda aşıvermiş. Zavallı karısı ise kocasının kendilerine yetişmekte olduğunu görünce kızını sarp kayalardan aşağı atarak kaçmaya devam etmiş. Kızının düşmekte olduğunu gören dev, hemen bütün gücüyle dağı ortasından ayırmış ve yavrusunu tutuvermiş. İşte bu olayla birlikte Gülek Boğazı meydana gelmiş. Böylece bir devailesinin mutsuzluğu üzerine, binlerce aileyi birbirine bağlayan bir geçit kuruluvermiş.” (1)
Soru : Efsanede anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Cevap :
Efsanesi anlatılan olaya bakıldığı zaman bulunduğumuz yerdeki coğrafi özelliklere göre bölge sarp kayalıklar dik yamaçlar ve dağlık bir arazide bulunmaktadır.
Soru : Ülkemizin farklı yerlerinin coğrafi özelliklerini anlatan edebî ürünlere başka hangi örnekleri verebilirsiniz?
Cevap :
Ülkemizin farklı yerlerini coğrafi özelliklerini anlatan edebi eserlerin başında Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatnamesi gelmektedir.