7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 29-30-31 FERMAN Yayıncılık
Ortaokul 7. Sınıf Fen Bilimleri Teleskobun Gök Biliminin Gelişmesindeki Önemi Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 29, 30, 31
Ortaokul 7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Teleskobun Gök Biliminin Gelişmesindeki Önemi Metni Etkinlik Cevapları
7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 29-30-31
Soru : Sizce gözümüzle baktığımızda göremediğimiz gök cisimlerini teleskopla baktığımızda nasıl görebiliyoruz? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Uzun Cevap :
Gözümüz, belirli bir dalga boyu aralığındaki ışığı (genellikle 400 nm ile 700 nm arasında) algılayabilen bir görme sistemine sahiptir. Bu, bize sadece görünür ışık yelpazesinde renkleri görmemizi sağlar. Ancak, evrende görülemeyen ışık türleri vardır; bu türler arasında ultraviyole, kızılötesi, mikrodalga ve radyo dalgaları gibi farklı dalga boylarına sahip ışık türleri bulunur.
Teleskoplar, bu farklı dalga boylarındaki ışığı algılayabilen sensörler ve lensler kullanarak çalışır. İşte teleskopların bu yetenekleri sayesinde görebildiğimiz şeyler:
- Daha Fazla Işık Toplama Kapasitesi: Gözümüzden çok daha büyük olan teleskop aynaları ve mercekleri, gökyüzünden gelen ışığı toplama kapasitesine sahiptir. Bu, daha uzak ve soluk gök cisimlerini gözlemlememize olanak tanır.
- Farklı Dalga Boylarının Algılanması: Teleskoplar, gözün göremediği dalga boylarındaki ışınları algılayabilen dedektörler ve filtrelerle donatılmıştır. Örneğin, kızılötesi teleskoplar, sıcak cisimlerin yaydığı ışığı algılayabilirken, radyo teleskoplar radyo dalgalarını tespit edebilir.
- Yüksek Çözünürlük: Teleskoplar, daha büyük ve daha yüksek çözünürlükte görüntüler elde etmemizi sağlar. Bu, çok uzakta bulunan ve küçük ayrıntılar barındıran gök cisimlerini net bir şekilde gözlemlememize olanak tanır.
- Işık Toplama Alanı: Gözümüzle gördüğümüzden çok daha fazla ışığı toplayabilen teleskoplar, daha zayıf ve uzak cisimleri incelememize yardımcı olur. Bu, örneğin uzak galaksiler veya düşük parlaklıkta yıldızlar gibi nesneleri daha net görebilmemizi sağlar.
Bu nedenlerle teleskoplar, gözümüzün göremediği cisimleri görmemizi ve evrenin daha derinliklerine inmeyi mümkün kılar. Teleskopların bu özellikleri, astronomların evreni daha iyi anlamalarına ve keşifler yapmalarına büyük katkı sağlamıştır.
7. Sınıf Fen Bilimleri FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları
Soru : Önce bir teleskop yapmayı düşünüp bunu nasıl yapabileceğinizi tasarlayınız.
İncelediğimiz teleskoplardan biri olan optik teleskobun bir benzerini yapmaya çalışınız. Böylece basit bir teleskobun nelerden oluştuğunu, yapısını ve görüntü netliğini nasıl sağladığını daha iyi kavrayabilirsiniz.
BİR TELESKOP MODELİ YAPALIM
Projenin Amacı: Teleskop yaparak teleskobun yapısını daha iyi kavramak
Kullanılacak Malzemeler
❖ İnce kenarlı mercek ❖ Kalın kenarlı mercek ❖ Makas
❖ Katı yapıştırıcı ❖ İki farklı fon kartonu ❖ Yapıştırıcı bant
Projenin Yapılışı
➣ Projenizi, kitabınızın 17. sayfasındaki “Fen, Mühendislik ve Girişimcilik Uygulama Süreci”ne uygun olarak yapınız.
➣ Fon kartonlardan birini ince kenarlı merceği kavrayacak şekilde yuvarlayarak rulo yapınız. Rulonun dış kenarını yapıştırıcı bantla yapıştırıp sabitleyiniz.
➣ Rulonun uç kısmına yerleştirdiğiniz ince kenarlı merceği bantla sabitleyiniz.
➣ Diğer fon kartonunu, hazırladığınız rulonun içinden geçecek şekilde ikinci bir rulo yapınız. Bu ruloyu önceki rulonun içine sokarak ileri geri rahatça hareket etmesini sağlayınız. Dış kenarını yine yapıştırıcıyla sabitleyiniz.
➣ Çapı dar olan rulonun ucuna kalın kenarlı merceği yerleştirip yapıştırıcı bantla sabitleyiniz.
➣ İki rulonun mercek takılı uçları dış taraflara gelecek şekilde küçük ruloyu büyük rulonun içine yerleştiriniz.
➣ Çapı küçük rulodaki kalın kenarlı mercekten bakınız. Diğer taraftaki cismi net görecek şekilde dar çaplı ruloyu geniş çaplı rulonun içinde yavaş yavaş ileri geri hareket ettiriniz.
➣ Arkadaşlarınızın kullandığı mercekler sizinkinden farklıysa kendi teleskobunuzla baktığınız cisimlere bir de onların teleskobuyla bakınız.
➣ Teleskobunuzla yıldızların net görüldüğü bir gecede gökyüzünü inceleyiniz.
Cevap :
Bu etkinliği sizin yapmanız gerekmektedir.