7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 36-37-38-39-40 MEB Yayınları
Ortaokul 7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 36, 37, 38, 39, 40
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 36-37-38-39-40
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 36 Cevapları
Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadeler ile tamamlayınız.
Cevap :
Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimi hücre olarak adlandırılır. Canlıların solunum ve boşaltım gibi yaşamsal olayları burada gerçekleşir. Hücreler çok küçük yapılı olduğu İçin mikroskop ile gözlemlenebilir. Hücreyi ilk defa Robert Hooke (Rabırt Huk), adlı bilim insanı yaptığı basit mikroskop ile keşfetmiştir. Hücre; çekirdek, sitoplazma ve hücre zarı olmak üzere üç temel kısımdan oluşmaktadır.
1 Hücre zarı,: Esnek, canlı ve seçici geçirgendir. Hücreyi dış etkenlerden korur. Bitkilerde hücreyi saran hücre zarı ile beraber hayvan hücrelerinde olmayan hücre çeperi vardır.
2 Sitoplazma: Hücre zarı ile çekirdek arasındaki yumurta akı kıvamında olan kısımdır. Yapısında su, çeşitli besin içerikleri, hormonlar ve organeller bulunur. Bu organaller mitokondri, endoplazmik retikulum, ribozom, lizozom, kloroplast, sentrozom, koful ve golgi aygıtı gibi organellerdir. Bunlar, hücrenin yaşamsal faaliyetlerini yürütmekte görevlidir. Hücre içi sindirimde görevli olan, lizozom organelidir. Mitokondri enerji üretiminde görevlidir. Kloroplast ise fotosentez ile besin ve oksijen üretir ve sadece bitki hücresinde bulunur. Hayvan hücrelerinin bölünmesinde sentrozom rol oynar. Salgı üretimi ve paketleme golgi aygıtının görevidir. Hücrede protein üretmekte görevli
olan, ribozom organelidir. Endoplazmik retikulum, hücre içi madde iletimi ile görevlidir. Su, besin ve atık madde depolanmasında görevli olan koful organelidir.
3 Çekirdek : Genellikle hücrenin orta kısmındadır. Canlıya ait kalıtsal bilgileri taşıyan kromozom burada bulunur. Yaşamsal olayları yönetir, düzenler ve denetler.
Canlıların özelliklerinin şifrelendiği gen bölgeleri birleşerek DNA’yı, DNA ve özel yapılı bir protein birleşerek kromozomları oluşturur. Kromozomlar da bazı tek hücreliler hariç hücrede çekirdek içinde bulunur. Büyüklük sıralaması, “hücre > kromozom > DNA > gen” şeklindedir.
Mikroskobun bulunuşu ve hücrenin keşfinden günümüze birçok gelişme yaşanmıştır. Mikroskop ile ilk defa ölü hücreleri Robert Hooke incelemiştir. Daha sonra 1674’te Anton Van Le- euvvenhoek (Antoni Van Lövenhuk) canlı hücreleri keşfetmiştir. 1951’de ilk elektron mikroskobu üretilmiştir. 20Q0’de insanların gen haritası çıkarılmış ve son olarak 2015’te Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Türk bilim insanı Aziz Sancar DNA’ların nasıl onarıldığını haritalandırmıştır.
Bir hücre bölünerek yeni hücreleri oluşturur. Yapı ve görevleri aynı hücreler birleşerek dokuları meydana getirir. Farklı dokular bir araya gelerek organları, organlar sistemleri, sistemler ise organizmayı (canlıyı) oluşturur. Bu kavramların karmaşıktan basite doğru (büyükten küçüğe) sıralanışı şöyledir: organizma, sistem, organ, doku, hücre
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 37 Cevapları
Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru mu, yanlış mı olduğuna karar vererek ilgili yapboz parçasını boyayınız.
Cevap :
- Doğru
- Yanlış
- Yanlış
- Doğru
- Yanlış
- Doğru
- Doğru
- Yanlış
- Yanlış
- Doğru
- Yanlış
- Yanlış
- Yanlış
- Doğru
- Yanlış
- Yanlış
- Doğru
- Doğru
- Yanlış
- Doğru
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 38 Cevapları
Soru : Aşağıdaki görselde verilen kutucuklara ilgili organellerin isimlerini yazınız. Görseli inceleyip aşağıdaki tabloda verilen özellikler ile hücre çeşidini eşleştirerek uygun kutucukları işaretleyiniz.
Cevap :
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Sadece hayvan hücresinde bulunan organellerin adlarım ve görevlerini yazınız.
Cevap :
Sentriyol: Hücre bölünmesinde görevlidir.
2. Sadece gelişmiş bitki hücresinde bulunan organellerin adlarını ve görevlerini yazınız.
Cevap :
Kloroplast: Besin üretiminde görevlidir.
Hücre çeperi: Hücreye dayanıklılık ve sertlik kazandırır.
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 39 Cevapları
Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru ya da yanlış olduğuna karar vererek dallanmış ağaç üzerinde ilerleyiniz.
– İfadelerin tümünde hata yapmadan tercih yaparsanız hangi çıkışa ulaşırsınız?
Cevap : 2. ÇIKIŞ
– İfadelerin tümünde hatalı tercih yaparsanız hangi çıkışa ulaşırsınız?
Cevap : 5. ÇIKIŞ
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 40 Cevapları
Soru : Aşağıdaki geometrik şekiller; hücre, doku, organ, sistem ve organizmayı temsil etmektedir. Geometrik şekillerin sayıları ile sözü edilen kavramların büyüklükleri orantılıdır. Kavramların temsil ettiği geometrik şekilleri noktalı yerlere çiziniz.
Cevap :