7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 118-119-120-121 EKOYAY Yayınları

Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 118, 119, 120, 121


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Metni Etkinlik Cevapları


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 118-119-120-121


“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 118-119-120-121 EKOYAY Yayınları”

Soru : Aşağıdaki metne göre Kerem ile ailesi neden yurt dışına çıkamamışlardır?

Geçen yaz tatilinde Kerem ile ailesi Almanya’ya gitmek için her türlü hazırlıklarını yaptılar. Havaalanına doğru yola çıktılar. Yolda Kerem’in annesi, babasına, “Yolculuk için her şey hazır değil mi? Kimliklerimiz, pasaportumuz, biletlerimiz…” diye sordu. Keremin babası kendinden emin bir şekilde “Evet, her şey hazır.” diyerek cevap verdi. Artık havaalanına gelmişler, bilet, pasaport, kimlik kontrolü için sıraya girmişlerdi. Sıra kendilerine gelince birden Kerem’in babası telaşlandı. Görevli; kimlik, pasaport ve bilet istiyordu. Kerem’in babası çantasından çıkarıp kimlikleri ve biletleri verdi ama pasaportları bir türlü bulamıyordu. Sıradakiler de artık sabırsızlanmışlardı. Memur, “Beyefendi pasaportları da vermeniz gerekiyor. Yoksa başka bir ülkeye yolculuk yapmanız mümkün değil.” dedi ve öyle de oldu. Kerem ve ailesi pasaportları olmadığı için uçağa binemediler.


Cevap :

Kerem ile ailesi yurt dışına çıkamamışlardır çünkü babası havaalanına gitmeden önce pasaportlarını yanlarına almayı unutmuştur. Yolculuk için gerekli olan kimlik ve biletleri hatırlamış olsa da pasaportları evde bırakmışlardır. Havaalanında pasaport kontrolü sırasında bu eksiklik ortaya çıkınca, uçağa binmelerine izin verilmemiştir. Bu nedenle Kerem ve ailesi Almanya’ya gitme planlarını gerçekleştirememişlerdir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler EKOYAY Yayınları Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları


Soru : Yerleşme ve seyahat hakkının yasalarla kısıtlanması durumuna örnekler veriniz.


Kısa Cevap :

  • Vize veya pasaport gerekliliği ile seyahat özgürlüğünün kısıtlanması.
  • Belirli bölgelere sokağa çıkma yasağı getirilmesi.

Uzun Cevap :

  • Bir ülkede belirli etnik veya dini grupların belli bölgelere yerleşmelerinin yasaklanması.
  • Savaş veya doğal afet durumlarında sivil halkın belli bölgelere seyahat etmelerinin yasaklanması.

Soru : Bir sokağa çıkma yasağı hangi özgürlükleri kısıtlayabilir? Neden?


Kısa Cevap :

  • Hareket özgürlüğü
  • İş ve eğitim gibi günlük aktivitelere katılma özgürlüğü

Uzun Cevap :

Sokağa çıkma yasağı, bireylerin günlük yaşamlarını sürdürmelerini, işlerine gitmelerini, eğitim almalarını ve diğer sosyal aktivitelere katılmalarını engelleyebilir. Bu tür kısıtlamalar genellikle kamu güvenliği veya acil durumlar nedeniyle uygulanır.


Soru : Haberdeki hangi ifadeler yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir?


Cevap :

 


Soru : Savaşın yaşandığı bir yerde hangi hak ve özgürlükler kısıtlanmış olur? Neden?


Kısa Cevap :

Hareket özgürlüğü ve Güvenlik ve yaşam hakkı gibi kısıtlamalar olur. Çünkü demokratik düzen bozulmuştur.

Uzun Cevap :

Savaşın yaşandığı bölgelerde, sivil halkın güvenliği sağlamak için sokağa çıkma yasakları getirilebilir, belirli bölgelere giriş-çıkışlar kontrol altına alınabilir. Bu durum, sivil halkın korunması amacıyla yapılan bir güvenlik önlemidir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler EKOYAY Yayınları Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları


Soru : Yasak nedeniyle yayla ve meralara gidemeyen besiciler hangi zorluklarla karşılaşırlar?


Kısa Cevap :

  • Hayvanların otlatılması ve beslenmesi güçleşir.
  • Ekonomik kayıplar yaşanabilir.

Uzun Cevap :

Besiciler, yaylalara veya meralara gidememeleri durumunda hayvanlarının beslenmesi ve otlatılması konusunda zorluklar yaşarlar. Bu durum ekonomik kayıplara ve hayvanların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Besicilerin gelir kaynakları da bu tür yasaklar nedeniyle olumsuz etkilenebilir.


Soru : Haberdeki yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına dair ifadelerin altını çiziniz. Habere neden “insanlık dramı” başlığı verilmiş olabilir?


Cevap :

“Arakan’da 100.000’den fazla sivilin bugün itibarıyla yerinden edildiğini anlatan Sözcü, 2.000 Arakanlı Müslümanın Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kaldığını, sınırın Bangladeş tarafının hükûmet tarafından kapatıldığını belirtti.” ifadesi yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını gösteriyor. Habere “insanlık dramı” başlığının verilmesinin nedeni Arakanlı Müslümanlara yapılan baskılar ve katliamlardır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler EKOYAY Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları


Soru : Aşağıdaki haberi okuyunuz. Haber ile ilgili sorunun cevabını defterinize yazınız.

46 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nde 19 yaşındayken 1974’te ömür boyu hapse mahkûm edilen Wilbert Jones (Vilbırt Cons), 46 yıl sonra masum olduğu ortaya çıkınca özgürlüğüne kavuştu.


Sizce haksız yere tutuklanan Wilbert Jones tutukluluk sırasında ve serbest kaldıktan sonra hangi duyguları yaşamıştır? 


Cevap :

Wilbert Jones, haksız yere tutuklandığı dönemde büyük bir haksızlığa uğramış ve adaletin sağlanmadığı bir durumu yaşamış olabilir. Tutukluluk sürecinde muhtemelen hüsrana uğramış, umutsuzluk ve çaresizlik duygularıyla mücadele etmiştir. Serbest kaldıktan sonra ise büyük bir rahatlama ve adaletin tecelli ettiği duygular yaşamış olabilir. Özgürlüğüne kavuşmanın sevinciyle birlikte yaşadığı bu travmatik sürecin etkilerini atlatma ve hayatını yeniden düzenleme çabaları içinde olabilir.


Soru : Tabloda belirtilen yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar hakkında gazete veya genel ağdan haberler bulup tabloya haberin özetini yazınız.


Cevap :

  1. Salgın hastalıklar nedeniyle bir yerleşim yerine giriş ve çıkışların yasaklanması: Örneğin, COVID-19 pandemisi sırasında birçok ülke, belirli bölgeler arası seyahatleri kısıtlayarak salgının yayılmasını önlemeye çalıştı. Örneğin, Çin’in Wuhan şehri pandemi başlangıcında sıkı bir karantina altına alınmıştı.
  2. Toplumsal baskı: Bazı ülkelerde, siyasi nedenlerle belirli etnik veya dini grupların belirli bölgelere yerleşmeleri engellenebilir. Bu durumlar genellikle toplumsal huzursuzluk veya baskı rejimleriyle ilişkilidir.
  3. Doğa kaynaklı afet nedeniyle göç etme: Örneğin, tsunami, deprem veya sel gibi doğal afetler sonrasında, etkilenen bölgelerde yaşayan insanlar geçici olarak ya da kalıcı olarak yerlerinden edilebilirler. Bu durumda, geçici olarak yerleşim yerlerine giriş çıkışlar kısıtlanabilir.
  4. İzinsiz yapılan bir evin yıkımı: Bir yapı izinsiz veya ruhsatsız olarak inşa edildiğinde, hukuki süreçler sonucunda o yapının yıkılması gündeme gelebilir. Bu durumda, yerleşim yeri veya mülk sahibinin izinsiz yapı nedeniyle mevcut yerleşme özgürlüğü kısıtlanabilir.
  5. Yurt dışına çıkış yasağı: Bir ülke vatandaşlarının belirli nedenlerle (örneğin, siyasi veya sağlık krizleri gibi) yurt dışına çıkışları geçici olarak yasaklanabilir. Bu durumda, vatandaşların yurt dışına seyahat etmeleri hukuki veya yönetimsel kararlarla kısıtlanabilir.

Her bir örneği detaylandırmak için güncel haberlere veya resmi açıklamalara başvurmanız gerekebilir.



 

Our Score