8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17 Tutku Yayıncılık

Ortaokul 8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları Metni Etkinlik Cevapları


“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17 Tutku Yayıncılık”

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17


Soru : Hz. Muhammed’in (sav) ailesi ve çocukluk dönemi hakkında neler biliyorsunuz? 


Kısa Cevap :

Hz. Muhammed (sav), Mekke’de 571 yılında doğdu. Babası Abdullah, annesi Âmine idi. Küçük yaşta yetim kaldı ve amcası Ebu Talib tarafından büyütüldü.

Uzun Cevap :

Hz. Muhammed (sav), 571 yılında Mekke’de doğdu. Babası Abdullah, annesi Âmine idi. O daha doğmadan babası vefat etti, bu nedenle yetim doğdu. Altı yaşında annesini de kaybettikten sonra dedesi Abdulmuttalib’in himayesine girdi.

İki yıl sonra dedesi de vefat edince, amcası Ebu Talib onun sorumluluğunu üstlendi. Hz. Muhammed (sav), çocukluk yıllarında dürüstlüğü ve güvenilirliğiyle tanındı. Çocukluk döneminde çobanlık yaptı ve ilerleyen yaşlarda ticaretle uğraşarak geçimini sağladı.


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları


İslam öncesi Arap toplumunda kız çocukları değersiz kabul ediliyordu. Hatta bazı vicdansız aileler kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyordu. Bu konuda Kur’an’da şöyle buyrulur:

“Onlardan birine kız müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir. Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir. Onu, aşağılık duygusu içinde yanında mı tutsun, yoksa toprağa mı gömsün! Bakın ki verdikleri hüküm ne kadar kötüdür!” (Nahl suresi, 58-59. ayetler.)

Soru : Yukarıdaki ayet, Peygamberimizin (sav) çocukluk ve gençlik yıllarında Arap Yarımadası’nda yaşanan olumsuzluklar hakkında sizlere neler düşündürmektedir? Sınıfınızda yorumlayınız.


Cevap :

Yukarıdaki ayet, İslam öncesi Arap toplumunun ne kadar acımasız ve adaletsiz olduğunu göstermektedir. Kız çocuklarına değer verilmemesi, hatta diri diri toprağa gömülmeleri, bu toplumun ne kadar katı ve vicdansız olduğunu ortaya koyar.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), bu tür zulümlerin ve haksızlıkların olduğu bir dönemde dünyaya gelmiş ve bu olumsuzlukları düzeltmek için İslam’ı tebliğ etmiştir. Onun rehberliğiyle, kız çocuklarına ve kadınlara hak ettikleri değer verilmiş, toplumda adalet ve merhamet hâkim kılınmıştır. Bu ayet, Peygamberimizin (sav) ne kadar büyük bir reformcu ve adaletin temsilcisi olduğunu düşünmemize neden olmaktadır.



 

Our Score