8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 73-74-75
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları Sayfa 73, 74, 75
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 73-74-75
Soru : “Danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.” atasözü bize ne anlatmak istiyor?
Uzun Cevap :
Danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış “atasözü bizlere basit sanmış olduğumuz işlerde bile istişare etmediğimiz zaman yanılabileceğimizi, Zor kararlar aldığımızda bile istişare ettiğimiz zaman isabet edebileceğimizi anlatmaktadır.
İstişare etmek yani bilen bir kişi ile fikir danışmak, o kişinin deneyimlerinden faydalanarak onun yaptığı hatalara düşmemeyi ve daha iyi sonuca ulaşabilmeyi sağlar.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 74 Cevapları
İlk vahiy gelince Peygamberimiz (s.a.v.), yüreği titreye titreye şehre döndü. Doğruca Hz. Hatice’nin (r.a.) yanına vardı ve ona, “Beni örtün, beni örtün!” dedi. Bir müddet öylece kaldı. Sonra Hz. Hatice’ye (r.a.) başından geçenleri anlattı. “Kendimden korktum.” dedi.
Hz. Hatice (r.a.):
“Öyle deme, Allah’a yemin ederim ki o seni hiçbir vakit mahcup etmez. Çünkü sen akrabana bakarsın, işini göremeyenlerin yükünü üzerine alırsın. Fakire verir, kimsenin kazandırmayacağını kazandırırsın. Misafiri ağırlarsın, hak yolunda meydana gelen mühim hadiselerde halka yardımda bulunursun.” dedi. Bundan sonra Hz. Hatice, Peygamberimizi (s.a.v.) alıp amcasının oğlu Varaka bin Nevfel’e götürdü. O, İncil ve Hristiyanlık hakkında bilgili biriydi. Yaşlanmıştı.
Peygamber Aleyhisselam yaşadığı hadiseyi ona anlattı. Bunun üzerine Varaka dedi ki: “Müjde sana ey Muhammed! Bu gördüğün, Musa Aleyhisselam’a Allah’ın gönderdiği ilahi sırrın sahibi Cebrail Aleyhisselam’dır. Keşke senin hakka davet günlerinde sağ bulunsaydım da kavminin seni bu şehirden çıkaracakları zaman yanında olsaydım.” dedi.
Müslim, İman, 252; Tirmizî, Menâkıb, 13
Soru : Yukarıdaki olay, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) danışmaya verdiği önem açısından size neler düşündürmektedir?
Cevap :
Yukarıdaki olay, peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin danışmaya verdiği önemi gerek eşiyle gerekse daha sonra bilgili insanlarla danışıp fikir aldığını bizlere gösterir.
Başına gelen ve insanların ne diyeceğini bilmediği bu büyük olayda bile istişareye önem vermiş ve istişare ile rahatlamıştır.
Soru : Metinde, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi ahlaki özelliklerinden söz edilmektedir?
Cevap :
Metinde Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin istişare etmesinden eşine verdiği değerden, eşine akıllı bulmasından, eşinin sözüne güvenmesinden eşinin sözünü dinleyerek ilgili bir kişiye gitmesi ahlaki özelliklerinden bahsedilmektedir.
Soru : Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaşadığı olayla ilgili olarak öncelikle eşine danışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
Cevap :
Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin yaşadığı olayla ilgili olarak öncelikle eşe danışmasını çok takdir ettim e şu anki insanların İslam’da kadına değer verilmemesi gibi yanlış algılarını bir daha görmüş oldum.
Peygamber efendimizin eşleri ile istişare ettiği ve eşlerine kıymet verdiği bu ve birçok olayda görülmektedir.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 75 Cevapları
Soru : İşlerini yaparken, önemli kararlar alırken başkalarına danışmayan kimse, ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Uzun Cevap :
İstişare eden kimse yanılmaz diye bir söz vardır. İster basit ister önemli bir işte olsun bir konu hakkında istişare eden kimse deneyimlerden faydalanır.
İstişare her alanda yapılabilir. Ödev yapmak veya bir alet alırken bile insanlarla istişare yapmak, onların bilgilerini edinmek, daha hataya düşmeye ve en iyisini kolayca yapmaya sebep olacaktır.