8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 70-71-72-73

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Merhametli ve Affedici Oluşu Cevapları Sayfa 70, 71, 72, 73


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Merhametli ve Affedici Oluşu Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 70-71-72-73


“Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” Tirmizi, Birr, 15.

Soru : Yukarıdaki hadisin vermek istediği mesaj nedir?


Cevap :

Yukarıdaki hadisini vermek istediği mesaj insanların kendinden küçük olanlara anlayış göstermeleri onlara merhamet dolu yaklaşmaları, büyükleri ise saygılı davranmaları ve onları kırmamalarıdır.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 71 Cevapları


Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.), torunu Hz. Hasan’ı (r.a.) kucağına almıştı. Allah Resulü (s.a.v.), torununu seviyor, öpüyordu. Bu duruma şaşıran Akra bin Habis isimli sahabi, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) şöyle dedi:
– Ya Resulallah! Benim on çocuğum var ancak şimdiye kadar onlardan hiçbirini öpmüş değilim.
Peygamberimiz o sahabiyi şöyle uyardı:
– Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz.
Buhari, Edeb, 18.

Soru : Yukarıdaki olay, Peygamberimizin (s.a.v.) şefkat ve merhameti konusunda size neler düşündürmektedir?


Cevap :

Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem şefkat ve merhameti konusunda bizlere büyük örnek olduğunu ve çocuklara karşı onları öperek sevmek gerektiğini göstermektedir.


Soru : Akra bin Habis isimli sahabinin çocuklarına davranışını onaylıyor musunuz, niçin?


Cevap :

Akra bin habis isimli sahabenin çocuklarına olan davranışını onaylamıyorum. Çünkü çocuklar sevilmek ve ebeveynleri tarafından öpülmek isterler. Bu onların kişilik gelişimleri ve ilerideki hayatları için oldukça önemlidir.


Soru : Hz. Muhammed (s.a.v.), “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” diyerek neyi kastetmiştir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.


Kısa Cevap : “Hz. Muhammed (s.a.v.), “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” diyerek neyi kastetmiştir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bence peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu hadis-i şerifinde merhametli insanların Allah’ın merhametine hak ettiğini ifade etmek istemiş olabilir

Çocuklar masum ve savunmasız olduğu için onlara olan merhametin Allah katında makbul sayıldığını ve Allah’ın insanlardan bunu beklediğini ifade etmek istemiş olabilir.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 73 Cevapları


Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gün, yolda yüzünden dağlanmış bir merkep görünce “Allah’ın laneti onu dağlayanın üzerinedir.” buyurur. Ebu Davud, Cihad, 58.
Peygamberimiz (s.a.v.), hayvanlara iyi davranılmasını öğütlemiş, onların aç ve susuz bırakılmasını yasaklamıştır. Bu konu ile ilgili bir hadisinde “Bir kadın da kedisini hapsederek ölmesine neden olduğu için cehenneme atıldı.” buyurmuştur. Buhârî, Müsâkât, 9.
Eşi Hz. Aişe’nin (r.a.) devesine biraz sert davrandığını görünce Peygamberimiz (s.a.v.) onu, hayvana şefkatli davranmasını söyleyerek şöyle uyarır:
– “Merhametten mahrum olan, her türlü hayırdan mahrumdur.” Ebu Davud, Edeb, 10.
Allah Resulü (s.a.v.), ashabıyla beraber yaptığı bir yolculuk sırasında, bir kuşun yuvasından yavrusunu alan kişileri sert biçimde uyarır. Anne kuş, o sırada yuvasının üzerinde çırpınıp durmaktadır.
– Yavrularını alarak bu hayvanın canını kim acıttı? Verin ona yavrularını!
Ebu Davud, Cihad, 112.

Soru : Yukarıdaki olaylar Hz. Peygamber’in (s.a.v.) merhameti konusunda size neler düşündürmektedir?


Cevap :

Yukarıdaki olaylar Hz peygamberin merhameti konusunda yüce bir merhamet duygusuna sahip olduğunu ve insan hayvan gözetmeksizin bu merhametin bütün canlılara karşı olduğunu göstermektedir.


Soru : Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan kişi, hayvanlara nasıl davranmalıdır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.


Kısa Cevap : “Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan kişi, hayvanlara nasıl davranmalıdır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamberimizi örnek almış bir kişi gerek kendi yanında bulunan gerekse de sokakta görmüş olduğu hayvanlara merhamet ederek onlara zarar vermez.

Gerek kendi gerekse de başka yerde olan hayvanlara yumuşak davranarak onların canını acıtmamaya dikkat eder.

Nitekim Osmanlı’da uzun süre hizmet eden hayvanların yaşlılık dönemlerinde serbest bırakılmaları e onlardan bir iş beklenilmemesi İslam ahlakını göstermektedir.

Peygamberimizi bu konuda örnek alan bir kişi elinden geldiğince sokak hayvanlarına yem vermek veya onların hastalık gibi durumlarını gördüğü zaman ya kendisi tedavi ettirir ya da gereken mercilere haber verir.

Hayvanların eziyet olunmasına engel olur ve insanları bu konuda kibarca uyarır.

Özellikle zararsız hayvanları bunlar böcek dahi olsalar öldürmekten sakınır ve onlara ne niyetle olursa olsun zarar vermez.



 

Our Score