6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 57

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hazırlık Çalışması  Cevapları Sayfa 57


3. Ünite Hazırlık Çalışması  Cevapları


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 57


HAZIRLIK ÇALIŞMASI


1. İslam’ın içkiyi yasakladığına dair bir ayet ve hadis bulup defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “İslam’ın içkiyi yasakladığına dair bir ayet ve hadis yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İslam’ın içkiyi yasakladığına dair ayetler

Sana içki ve kumardan soruyorlar. De ki: “O ikisinde hem büyük günah hem de insanlar için faydalar vardır.” (Fakat) ikisinin günahı faydasından daha büyüktür. Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: “(İhtiyaçlarınızdan) arta kalanı (infak edin).” Düşünesiniz (ve gerekli öğüdü alasınız) diye Allah, ayetlerini sizin için açıklar. (2/Bakara 219)

Ey iman edenler! Sarhoş olduğunuzda ne dediğinizi bilinceye kadar ve cünüp olduğunuzda -yolculuk hâli müstesna- gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın. Şayet hasta olur, yolculukta bulunursanız veya sizden biri ihtiyaç gidermeden gelirse veya kadınlarla birlikte olur ve su bulamazsanız, temiz toprakla teyemmüm edin. Yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin. Şüphesiz ki Allah, (günahları affeden) Afuv, (günahları bağışlayan, örten ve günahların kötü akıbetinden kulu koruyan) Ğafûr’dur. (4/Nisâ 43)

Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Ondan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. (5/Mâide 90)

Şeytan, içki ve kumarla ancak aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? (5/Mâide 91)

Hurma ve üzüm (ağaçlarının) meyvelerinden içki çıkarır ve güzel bir rızık elde edersiniz. Akleden bir topluluk için bunda ayet vardır. (16/Nahl 67)

İslam’ın içkiyi yasakladığına dair hadisler;

“Resûlullah (aleyhissâlatu vesselâm) buyurdu ki: “Kim içki satarsa, hınzır kasaplığı da yapsın”
Ebu Dâvud, Büyû 66, (3489).Ebu’d-Derdâ radıyAllahu anh anlatıyor: “Halilim Aleyhissalâtu vesselâm bana şu vasiyette bulundu: “Hiçbir şeyi Allah’a ortak kılma, hatta param parça edilsen, ateşlerde yakılsan da; bile bile hiçbir namazını terk etme; kim namazı bile bile terkederse ondan Allah’ın zimmeti (garantisi) kalkar; içki içme, çünkü o, bütün kötülüklerin anahtarıdır.”

Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Allah ve ahiret gününe inanan kimse izarsız hamama girmesin. Kim Allah’a ve ahirete inanıyorsa, bir özrü olmadan hanımını hamâma sokmasın. Kim Allah’a ve ahirete, inanıyorsa üzerinde içki bulunan sofraya oturmasın.”

“Sarhoşluk veren her içki haramdır.” Buhârî

“Hamr (sarhoş edici içki), günahın her çeşidinin kaynağıdır. Kadın, şeytanın oltasıdır, dünya sevgisi her çeşit hatanın başıdır.”

“Sarhoş edici bütün içkiler haramdır.” (Müslim
“Çoğu sarhoşluk veren içkinin azı da haramdır” buyurmuştur. (İbn Mâce, es-Sünen, 2/l124 Hadis No: 3392;et-Tâc 3/142)

“Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken Tövbe etmeden ölürse âhirette kevser şarabını içemez” (Müslim, Eşribe, 73).”Ümmetimden bir takım kimseler, çeşitli adlar koyarak içki içeceklerdir” (el-Askalânî, a.g.e, IV, 61).


2. İçki, sigara, kumar ve uyuşturucu gibi maddelerin zararlarıyla ilgili yazı, fotoğraf, haber ve benzeri doküman toplayıp bir sınıf panosu oluşturunuz.


Kısa Cevap : “İçki, sigara, kumar ve uyuşturucu gibi maddelerin zararlarıyla ilgili yazı, fotoğraf, haber ve benzeri doküman toplayıp bir sınıf panosu oluşturunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

740 bin kanser hastasında alkol etkisi görüldü
Yeni bir çalışma, alkolün 2020’de dünya çapında 741.000’den fazla kanser vakasıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. Bu, geçen yıl teşhis edilen toplam yeni kanser hastası sayısının yüzde 4.1’inden fazlasına denk geliyor. SÖZCÜ

İngiltere uyuşturucu kaynaklı ölümde rekor kırdı
İngiltere’de geçen yıl uyuşturucudan 4 bin 359 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek orana ulaşarak rekor kırdı. HÜRRİYET

Üniversitelinin ölüm nedeni belli oldu: 2 gözaltı

ANTALYA’da, kaldığı evde fenalaşan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencisi Emre Özdemir’in (21) uyuşturucu madde sonucu öldüğü anlaşıldı HÜRRİYET

Sigaraya bağlı ölümler Kovid-19’dan daha fazla
Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Kara, “Ülkemizde 26 bin kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Sigaraya bağlı ölümlerimiz ise yılda 80 bin” dedi. AA

En Çok Ölüm Sigaradan Olacak
Gelecek 30 yılda sigaradan ölenlerin sayısı, AIDS, tüberküloz, trafik kazası, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla olacak. TRT HABER

Uzmanlar açıkladı: Obez kişilerin alkol tüketimi kanser riskini artırıyor
Uzmanlar, kanser riskini azaltmak için obez yetişkinlere, alkol konusunda farklı sınırlar verilmesi gerektiğini söylüyor. SÖZCÜ


3. Zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yapılabilir? Aile büyüklerinizden bilgi alınız.


Kısa Cevap : “Zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yapılabilir? Aile büyüklerinizden bilgi alınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Zararlı alışkanlıklar ne yazık ki insanları hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak yıpratmakta ve insanları büyük zarar vererek birçok kişinin bazı kere hayatına bile sebep olmaktadır.

Zararlı alışkanlıklar baştaki sayfalarda ve televizyon ve internet gibi ortamlarda her ne kadar tatlı ve zararsız gibi görünse de birçok cinayet, taciz ve tecavüz ve suç gibi eylemlerin Bu maddelerden sonra yapıldığı göz önünde bulundurulmalıdır.

İnsanların bu maddeler sebebiyle kendilerini koruyamaz hale geldikleri veya akıl sağlıklarını tam olarak koruyamadıkları için iradelerine hakim olamayarak birçok insanın mağdur ettikleri ve birçok ailenin bu konudan dolayı parçalandığını da göz önünde bulundurmalıyız.

Zararlı alışkanlıklar konusunda ilk önce yapmamız gereken kendi çocuklarımıza özgüvenli olmak ve değerli olduklarını hissettirme bizlerin de eğer bu konuda travmatik yönleri varsa bunu zararlı alışkanlıklarla değil bilakis psikoterapistlerle çözmeye çalışmak gerekmektedir.

Çünkü zararlı alışkanlıkların birçoğu kişinin kendisini iyi hissetmeme psikolojik travma halinde olma ve özenti ile değersizlik hissinin tatmini sebebiyle buluşmaktadır.

Her ne kadar psikolojik olarak sağlam olan insanlar da zararlı alışkanlıkları kullansa da zarar verecek boyuta bu şekilde insanların yatkın olduğu araştırmalar sonucunda görülmektedir.

Zararlı alışkanlıklardan korunmanın yolları aile fertlerinin çocuklarıyla daima sağlıklı bir iletişim halinde olması ve çocukların da aile büyüklerinden bunları saklamamasıdır.

Böylece kötü bir boyuta gelmesi durumunda aile bu konuyu engellemeli ve çocuğunun korunarak başına bir şey gelmesinden onu koruması mümkün olmalıdır.

Zararlı alışkanlıklardan korumanın bir yolu da bilgi sahibi olmak bol bol okumak ve bu konuda çıkan gazete haberlerini göz önünde bulundurmaktır.

Zararlı alışkanlıklardan korunmak için spor ve egzersizi gibi bizlere fayda sağlayacak ve bizleri iyi yönde meşgul edecek etkinlik faaliyet gibi ortamlara katılmalı ve zamanımızı iyi değerlendirerek bu gibi durumlara düşmekten korunmalıyız.


4. Hz. Yahya’nın (a.s.) hayatı ile ilgili Genel Ağ, dinler tarihi gibi kaynaklardan bilgi edininiz.


Kısa Cevap : “Hz. Yahya’nın (a.s.) hayatı ile ilgili Genel Ağ, dinler tarihi gibi kaynaklardan bilgi edininiz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Yahya Aleyhisselam Zekeriya Aleyhisselam’ın oğlu ve Hz Meryem ile teyze çocuklarıdır.

Zekeriya Aleyhisselam hayırlı bir evlat için dua etmiş Allahu Teala da kendisi ve eşi çok yaşlı olmasına rağmen onlara Yahya aleyhisselamı vermiştir.

Ya yani sinema peygamberlik verilmiş sa aleyhisselam’a İncil gelene kadar da Musa aleyhisselam’ı şeriatına olmuşlardır.

Musa Aleyhisselam’ın şeriata göre kardeş karısı ile evlenmek yasak ve bunun cezası ile kısırlaştırılmaktı.

Hz Yahya’nın peygamberliği sırasındaki Kral Herot(Hirodes) kardeşinin karısı ile zina etmiş , Hz Yahya’nın bunun günah olduğunu söylemesi üzerine Yahya Aleyhisselam zindana atılmıştır.

Kralın doğum günü şenliğinde Ziraat diye kadın kızıyla beraber katılmış ve yapmış olduğu gösterilerle kralı etkileyerek kralın ne dilerse yerine getireceğine söz vermesi üzerine annesi tarafından kandırılan kız Yahya Aleyhisselam’ın başını istemiştir. Kral buna çok üzülmesine rağmen söz verdiği için bunu hatırlamış ve Yahya Aleyhisselam’ın başını kesilerek onu şehit etmiştir.

Kral Herot’ la evlenen kız ise daha sonra yerin dibine geçmiştir.

Yahya Aleyhisselam’ın başı Şam’da bulunan umeyye camisi’nde gömülü bedeni ise farklı şehirlerde olduğu rivayet edilmektedir.

İsa Aleyhisselam’ın sema’ya çekilmesi de bu bakteraslar ki Yahudiler o zamanlarda peygamberleri öldürecek kadar azgınlaşmışlardır.

Yahya Aleyhisselam alih iffetli ve efendi olarak özellikleri belirtilmektedir.



 

Our Score