Kader ve tevekkül kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kader ve tevekkül kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Kader ve tevekkül kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Kader Allahu Teala’nın ezeli ilmiyle insanların tercihlerini bilerek bunu yazması tevekkül ise kişinin elinden gelen bütün çaba ve emeği sarf ettikten sonra işin sonucunu Allah’a bırakması demektir.

Kişiler elinden gelen bütün çabayı sarf ettikten sonra Allah’ı tevekkül etmeli ve ellerinden geleni yaptıktan sonra kaderin yazdığı şekilde meydana geleceğine dair içleri rahat olmalıdır.


“Kader ve tevekkül kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Hayatta bazen doğum ve ölüm gibi kaderle meydana gelen şeyler bazense kendi tercihlerimiz sonucunda iyi ve kötü şeylerle karşılaşırız.

Bir çocuğun hangi anne babadan doğacağı biri sana ne kadar yaşayacağı veya tedbirler alsa dahi başına gelecek bazı olaylar kaderdir

Ancak Allahu Teala hazretleri kuluna karşı o kadar çok merhametlidir ki başına gelen şeyler ister Kader olsun ister kendi yapmış olduğu bir hata sonucunda olsun Kulu iyiliklere karşı şükreder kötülüklere karşı sabrederse büyük mükafatlarla mükafatlandırır ve olan işleri en hayırlı şekilde yaratır.

Bütün insanlar hayatları boyunca hayatların iyi şekilde yönlenmesini ve başlarına her zaman iyi şeyler gelmesini talep ederler

Ancak bu hayatın akışına terstir. Hayatımızda bazen iyi şeyler olduğu gibi bazen de olumsuz şeyler olur ve canımız sıkılır ki bunlar bizi hayata karşı daha dirençli yapar ve tedbirler alarak daha sağlam adımlar atmamıza yardımcı olur.

İşte tevekkül tam olarak böyle durumlarda elimizden geleni yapıp Kader konusunda ve sonuç konusunda Allah’a bırakmak olarak karşımıza çıkar.

İnsanlar ister bir sınav ister bir sağlık isterse de başka bir durum olsun ellerinden geleni yaptıktan sonra tevekkül ederek sonucu Allah’a bırakıp teslim olmalıdırlar.



 

Our Score