Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir?

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

İnsanlar gözlemlediğim kadarıyla dinlerine gerçek bir şekilde yaşayabilirlerse yalan, dedikodu haksızlık ve adam öldürme gibi fiillerden uzak durmaya çalışır ve ahiretten korktukları için davranışlarına yön verirler.

Bütün insanların bu bilince sahip olup en iyisini yapmaya çalıştıkları bir toplum ise içerisinde insanların huzur ve mutlu bir şekilde yaşayacağı bir toplum meydana getirir.


“Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Bir yemeği yapan kişinin o yemek hakkında bir gün bir mucidin icadı hakkında en sağlam bilgileri kendisi sahip olduğu gibi canlıları yaratan allahû teala’dan canlıları en iyi tanıyan ve onların yararına olacak olan şeyleri en iyi bilen kişidir

Allahu Teala yaratıklarına karşı çok merhametli olduğu için toplumun düzenini ezeli ilmiyle bilerek belirlemiş Emir ve yasaklar koyarak toplum düzeninin sağlanmasını ve kurumasını amaçlamıştır.

Yardımlaşmayı doğruluğu haksızlığı önlemeyi emretmiş ve bütün kötülüklerden alıkoymak için yasaklar ve cezalar getirmiştir.

İnsan olarak hata yapmamız durumunda tövbe etmemizi ve telafisi için çalışmamızı da emretmiştir.

Bunun için gözlem ve düşüncelerime bakacak olursam dini asta olduğu şekilde yaşayan ve yaşamaya çalışan insanların oluşturduğu bir toplum aslında herkesin kurmaya çalıştığı sağlam ve güvenilir bir toplumdur.

İnsanlar Allah’ın kendilerini her yerde göreceğini bildiği için ve Allah’ın yasalarının her yerde geçerli olduğunu bildiği için gizli olarak da günah işlemekten ve kötülükler yapmaktan çekinerek aslında her toplumun istemiş olduğu Güven ortamını oluştururlar.

Bunun için değil toplum hayatında çok olumlu yönde etkiler ve toplumu sağlamlaştırır.

Çünkü vatanseverlik millet severlik bayrak sevdası gibi devlete ayakta tutan ve insanların gerektiğinde gözünü kırpmadan canını feda edebilecekleri değerlerin temelinde insanların dini vardır.

Çünkü din hem bu değerlerin korumasını emreder hem de sonunda Şehitlik gibi büyük mükafatlarla müjdeleyerek insanları buna teşvik eder.



 

Our Score