Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında bir araştırma yapınız.

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında bir araştırma yapınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında bir araştırma yapınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Kur’an-ı Kerim İslamiyet’in 1 temel kaynağıdır.

Allahu Teala kendisine nasıl ibadet edilmesi gerektiğini ve emir ve yasaklarını kur’an-ı Kerim aracılığıyla bizlere bildirmiştir.

Günümüze kadar bozulmadan gelmiş tek ilahi kitap Kur’an-ı Kerim’dir.

Gerek Bu sebeple gerek Kur’an-ı Kerim’in okunmasının öğrenilmesinin ve bakılmasının bile sebep olması sebebiyle kur’an-ı Kerim Müslümanlar açısından çok değerlidir.


“Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında bir araştırma yapınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında hadisi şerifler

“Ümmetimin eşrafı Kur’ân’ın ahkâm-ı celîlesi ile amel ve tilâvetine devam eden hafızlar ile salât-ı teheccüd ve zikr ile geceleri ihya edenlerdir.” (Beyhakî, Şuab, II, 556)

“Kur’ân’ı namazda okumak, Kur’ân-ı namaz dışında okumaktan hayırlıdır. Kur’ân’ı namaz dışında okumak tesbîh ve tekbîrden hayırlıdır. Tesbîh sadakadan, sadaka oruçtan efdaldir. Oruç ise ateşe karşı kalkandır.” (Suyûtî, el-Camiu’s-Sağîr, no: 6112)

“Bir cemâat Allah’ın evlerinden bir eve toplanır. Allah’ın kitâbını tilâvet ederler. Onu kendi aralarında ders edinip öğrenirlerse, onların üzerine sekînet iner, rahmet onları kaplar, etraflarını melekler sarar, Allah da kendi yanındakilere onları zikreder.” (Müslim, Zikr, 38)

“Kur’ân’ın efdali Bakara sûresi, bu sûrenin en büyük âyeti de Ayete’l-Kürsî’dir. Şeytan içinde Bakara sûresi okunan bir evde duramaz, çıkar gider.” (Tuhfetü’z-Zâkirîn, 267, İbn Hıbban’dan)

Kur’ân okuyunuz! Çünkü o, kıyamet günü Kur’ân ehline şefaatçi olarak gelecektir”
En hayırlınız Kur’an öğrenen ve öğretendir

“Kıyamet gününde Kur’an ve dünyadaki hayatlarını ona göre tanzim eden Kur’an ehli kimseler mahşer yerine getirilirler. Bu sırada Kur’an’ın önünde Bakara ve Âl-i İmrân sûreleri vardır. Her ikisi de kendilerini okuyanları müdafaa için birbiriyle yarışırlar” buyururken işittim. (Müslim, Müsâfirîn 253)

“Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır. (Buhârî, Tevhîd 52)

“Kur’an okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’an okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhârî, Et’ime 30 Fezâilü’l-Kur’ân 17, Tevhîd 36)

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)

“Sizden birisi Rabbi ile münâcât ve mükâlemeyi (O’na yalvarıp O’nunla konuşmayı) severse huzûr-i kalp ile Kur’ân okusun.” (Suyûtî, I, 13/360)

“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allâh bu sâyede o kimseyi cennetine koyar. Âilesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; Ahmed, I, 148)

Yukarıdaki hadisi şeriflerde de görüldüğü gibi Kur’an-ı Kerim hem okunması hem amel edilmesi hem de en önemlisi Allahu Teala’nın sözleri olarak çok değerli ve kıymetlidir.

Bir devlet büyüğünün veya tarihe mal olmuş kişilerin bizlere bırakmış olduğu eserler bile bu kadar değerliyken bizleri yaratan ve bize sayısız nimetler veren Allah’ın sözleri o denli büyük ve değerli olur.

Bu yüzden tarihimize baktığımız zaman kur’an-ı kerim’e büyüklerimiz çok önem vermiş ona karşı ayak uzatmayı veya onu yere koymayı bile edepsizlik olarak saymışlardır.

Kur’an-ı Kerim’i bu şekilde edep sayesinde birçok kazanımlar elde edilmiş ve bu kültür günümüze kadar hala devam etmiştir.



 

Our Score