İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
İslam dini paylaşmaya ve yardımlaşmaya çok önem vermiştir.
Böylelikle fakirlerin gözetilmesi ve onların ihtiyaçlarını karşılayarak mağdur olmamaları veya insanların mecbur kalarak hayatlarına devam ettirmek için hırsızlık hile gibi yollara başvurmalarını engellemiştir.
Toplumsal düzeni sağlamak için insanları paylaşma ve yardımlaşmaya teşvik etmiştir.
“İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
İslamiyet paylaşma ve yardımlaşmanın teşviki için birçok ayet ve hadisle bunu müminlere bildirmiştir. Karşılığında Allah’ın rızası ve birçok sevap var dedirterek hem insanların birbirine yardım etmesi hem fakirlerin gözetilmesi hem de toplumsal düzenin sağlığı amaçlanmıştır.
Sadaka Ve Zekat Hakkında Bazı Ayet Ve Hadisler;
Selmân b. Âmir’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Yoksula verilen sadaka bir, akrabaya verilen ise hem sadaka hem de sıla-i rahim olmak üzere iki sadaka sayılır.” (Nesâî, Zekât, 82; Tirmizî, Zekât, 26)
Câbir b. Abdullah el-Ensârî’den (r.a.) nakledildiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sadakanın en hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir.” (Ebû Dâvûd, Zekât, 39)
Kâ’b b. Ucre (r.a.) diyor ki:
“Allah Resûlü bana şöyle buyurdu: ‘Sadaka/zekât vermek, suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları yok eder…’” (Tirmizî, Cum’a, 79; İbn Mâce, Zühd, 22)
“Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Bakara Suresi 271)
“Sadaka belâyı defeder.”
“Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.”
Hz.Âişe’den rivâyet edildiğine göre, Peygamber hanımları bir koyun kesmişlerdi de Resûlullah(s.a.v): “Koyundan ne kadarı kaldı?” diye sordu. Âişe, dedi ki: “Sadece kürek kemiği
bölgesi kaldı! Gerisini dağıttık” deyince; Resûlullah(s.a.v.) şöyle buyurdu: “Küreğinden başka hepsi bize (sevap olarak) kaldı.”
(Tırmizi, Kıyame, 33)