Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız.

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Zekat belli bir hesap miktarına sahip olan Müslümanların üzerinden bir yıl geçen malları için 40’ta birini vermeleri demektir.

Sadaka ise hem malla hem de peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hadisinde belirtmiş olduğu birçok şekilde yapılan maddi ve manevi bir ibadettir.


“Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Zekat; dinde belirtilen nisap mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli fakir kişilere vermesi gereken belli miktardır.

“Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.” (Tevbe, 9/60) nisabı da hadislerde belirtilmiştir. (Buhârî, Zekât, 32, 36, 38, 43) Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekâtını vermesi gerekir. (Kâsânî, Bedâî’, II, 4 vd)

Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu

Sadaka; Allah rızası için fakirlere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şeyi vermek veya Allah rızası için yapılan bir iyiliktir.

Câbir’den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: Herhangi bir Müslümanın diktiği ağaçtan yenen, çalınan ve alınan şey, o ağacı diken kimse için sadakadır.
Gülümsemek sadakadır

Resûl-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuştu:

“Sübhânallah demek bir sadakadır. Elhamdülillah demek bir sadakadır. Lâ ilâhe illallah demek bir sadakadır. Allahü ekber demek bir sadakadır. İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak bir sadakadır. İnsanın kılacağı iki rekât kuşluk namazı ise, bütün bunlara bedeldir” (Müslim, Müsâfirîn 84).
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah yolunda (cihâd edilmesi için) sarfettiğin para, köle âzâd etmek için harcadığın para, fakire sadaka verdiğin para ve bir de aile fertlerinin ihtiyaçları için harcadığın para var ya! İşte bunların içinde sana en çok sevap kazandıracak olanı, ailen için harcadığın paradır.” (Müslim, Zekât 39)
Ebû Mes`ûd el-Bedrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:

“Bir adam Allah’ın rızasını umarak ailesinin geçimini sağlarsa, harcadıkları onun için birer sadaka olur.” (Buhârî, Îmân 41, Megâzî 12, Nefekât 1; Müslim, Zekât 49)
Peygamber aleyhisselâm sözüne devamla şöyle buyurdu:

“Yoksula verilen sadaka bir sadaka, akrabaya verilen sadaka ise iki sadaka yerine geçer: Biri sadaka sevabı, öteki de akrabayı koruyup gözetme sevabıdır.” (Tirmizî, Zekât 26.)



 

Our Score