Nuh Tufanı denilince aklınıza neler geliyor?

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Nuh Tufanı denilince aklınıza neler geliyor? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Nuh Tufanı denilince aklınıza neler geliyor?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Nuh tufan denildiği zaman aklıma Nuh Aleyhisselam’ın zamanında yaşamış olduğu kavmin azgınlıkları sebebiyle sular altında kalması, Nuh aleyhisselamım gemisi ve gemide yaşadıkları geliyor.


“Nuh Tufanı denilince aklınıza neler geliyor?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Nuh Aleyhisselam ismi kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde geçen ulü’l azim peygamberlerden bir tanesidir.

Kur’an-ı Kerim’de 43 yerde ismi zikredilmiştir ve 71 sure Nuh Aleyhisselam’ın ismini taşımaktadır.

Rivayete göre insanlar Nuh aleyhisselama kadar tevhid inancı ile yaşamış putperestlik ilk defa Nuh Aleyhisselam’ın kavminde ortaya çıkmıştır.

Ayeti kerimelerde de Nuh Aleyhisselam’ın kavminin putlara taptığından bahsedilmektedir.

Bu insanlar ilk önce iyi insanlar olarak heykelleştirilmiş daha sonra ise insanlar bunlara tapmaya başlamıştır.

İnsanların putperestlikten vazgeçmeyip Nuh aleyhisselama dil ve el eziyetlerine artırmaları sonucunda allahû Teala Nuh aleyhisselam’a gemi yapılmasını emretmiş insanların onunla dalga geçmesine rağmen gemiyi tamamlamıştır.

Nuh Aleyhisselam Allahu Teala’nın emriyle ağaç diker ve dikmiş olduğu ağaçlardan 40 yıl sonra gemiyi inşa eder.

İnananlar ve hayvanlardan bir çift alarak gemiye bindirir ve ona inananlar kurtulurken eşi ve oğlu inanmayanlarla birlikte bu olur.

Bir rivayete göre Nuh Aleyhisselam 40 yaşında peygamber olmuş 890 yaşındayken Tufan gerçekleşmiş bu süre içerisinde insanları sürekli tevhide davet etmiş ancak az sayıdaki inananlardan başkaişkence eziyet ve dayaktan başka bir tepki görememiştir.

Tufan’dan sonra da 60 yıl daha yaşamıştır. Bu konuda başka rivayetlerde bulunmaktadır.

“O’na şöyle vahyettik: Gözlerimizin önünde (muhâfazamız altında) ve bildir­diğimiz şekilde gemiyi yap! Bizim emrimiz gelip de sular coşup yükselmeye başla­yınca, her cinsten birer çifti ve bir de, içlerinden, daha önce kendisi aleyhinde hüküm verilmiş olanların dışındaki âileni gemiye al! Zulmetmiş olanlar husûsunda Bana hiç yalvarma! Zîrâ onlar, kesinlikle boğulacaklardır.” (el-Mü’minûn, 27)
“Bunun üzerine biz sağanak hâlinde boşalan bir su (yağmur) ile gök kapılarını açtık. Yeri de kaynaklar hâlinde fışkırttık. Derken o sular takdîr edilmiş bir iş (tûfan âfeti) için birleşiverdi.” (el-Kamer, 11-12)
Denildi ki: “Ey yer, suyunu yut ve ey gök, sen de tut.” Su çekildi, iş bitiriliverdi, (gemi de) Cudi (dağı) üstünde durdu ve zalimler topluluğuna da: “Uzak olsunlar” denildi. Hud Suresi, 44. ayet



 

Our Score