Hacı Bektaş Veli hakkında neler biliyorsunuz?

7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hacı Bektaş Veli hakkında neler biliyorsunuz? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Hacı Bektaş Veli hakkında neler biliyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Hacı Bektaş Veli ‘ nin gerçek ismi, Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata’ dır. Hacı Bektaş-ı Veli Horasan’ın Nişabûr şehrinde 1281 senesinde doğmuştur.

İlk eğitimini Şeyh Lokman-ı Perende’den almış, Ahmed-i Yesevi’nin halifelerinden olup, zahir ve batın ilimlerinde derin bilgilere sahip biri olmuştur. Hacı Bektaş-ı Veli, eğitimini tamamladıktan sonra Anadolu’ya geldi. Anadolu’da dini, iktisadi, askeri ve sosyal teşekkül olan ve kendisinin de bağlı olduğu “Ahilik Teşkilatı” ile büyük hizmetler yaptı.

1271 yılında Sulucakarahöyük’te öldüğü bilinmektedir.


“Hacı Bektaş Veli hakkında neler biliyorsunuz?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Hacı Bektaş-ı Veli ve talebeleri, Osmanlı sultanları tarafından da sevildi ve hürmet gördü. O geldiği zaman Osmanlı’ nın yeni kurulma zamanlarıydı.

Sultan Orhan zamanında kurulmuş olan  “Yeniçeri Ordusu”na dua ederek detek vermiştir. Yeniçerilerin; “Allah, Allah! İllallah! Baş uryan, sine püryan, kılıç al kan. Bu meydanda nice başlar kesilir. Kahrımız, kılıcımız düşmana ziyan! Kulluğumuz padişaha ayan! Üçler, yediler, kırklar! Gülbang-i Muhammedi, Nûr-i Nebi, Kerem-i Ali… Pirimiz, sultanımız Hacı Bektaş-ı Veli…” diyerek savaşa başlamaları, bunun sebebiyledir. Onua intisap edenlere “Bektaşi” denildi.



 

Our Score