Alevilik-Bektaşilikte yer alan semah, musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlüklerden yazınız.
7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Alevilik-Bektaşilikte yer alan semah, musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlüklerden yazınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Alevilik-Bektaşilikte yer alan semah, musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlüklerden yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Semah; Alevi ve Bektaşi topluluklarınca müzik eşliğinde oynanan, bir tür törensel halk dansı
Musahiplik; sıhriyet (kan bağı) ilişkisine dayanmayan ve tamamen gönül bağıyla Alevi kardeşini sahiplenmektir.
Gülbank; Hepbirlikte ve makamla yapılan dua, söylenen ilahi ya da içilen ant.
“Alevilik-Bektaşilikte yer alan semah, musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlüklerden yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Semah; Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemevlerinde yapılan, hizmet sahipleri zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı’ya ulaştıklarını düşündükleri hareketlerdir.
Musahiplik; Alevilik inancına intisap etmiş bir birey (talip) bu erkâna uymak ve kendisine ‘ahretlik’ denilen bir musahip tutması gerekir ki kelime manası da” sahiplenilen” demektir.
Gülbank; Mevlevilik, Bektaşilik, Halvetilik, Kadirilik, Rufailik gibi tarikatlarda hep bir ağızdan yüksek sesle söylenen alkış, dua içerikli sözlerdir.