Şehit ve gazilerimizi niçin minnet ve şükranla anmalıyız? Açıklayınız.

6. Sınıf Din Kültürü Kitabı Şehit ve gazilerimizi niçin minnet ve şükranla anmalıyız? Açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Şehit ve gazilerimizi niçin minnet ve şükranla anmalıyız? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Şehit ve gazilerimiz bizlerin huzur ve güven içerisinde yaşayabilmesi için canlarını ve bedenlerini feda etmiş olan insanlardır.

Onların yaptıkları bu kahramanlıklar olmasaydı bizler şu anda rahatlıkla hayatımıza devam edemezdik.

Onların hem can hem de malla yapmış oldukları fedakarlıklar sayesinde bugün içerisinde rahatlıkla yaşayabiliyor ve hayatımızı sürdürebiliyoruz.

Bize Bu vatana özgür ve huzur içerisinde bıraktıkları için onları Şükran ve minnetle almalıyız.


“Şehit ve gazilerimizi niçin minnet ve şükranla anmalıyız? Açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Şehitlik ve gazilik İslam dininde çok değerli kabul edildiği için ecdadımız diğer ülkelerde görülmediği ve şu anda bile görülmediği bir kahramanlıkla mücadele etmiş şehit ve gazi olmayı bir şeref olarak bilmişlerdir.

Tarihimiz boyunca bu ülkenin bekası ve korunması için birçok insan bir daha geri dönüşü olmamak üzere canlarını ve mallarını ortaya koymuş büyük kahramanlıklar göstererek bize bu Özgür vatanı bırakmışlardır.

Vatanı olmayan bir esaret altında olan milletlerin ne kadar zor durumlarda olduğunu günümüzde en açık örnekleriyle görmekteyiz.

Bizlere özgü bir ülke bırakmak için kendi canlarını ve evlatlarını çekinmeden ortaya koyan bu kahramanlar sayesinde bugün ve yarın sevdiklerimizle beraber huzur içerisinde yaşayabiliyoruz.

Yapmış oldukları fedakarlıklar ve biz bize bırakmış oldukları bu güzellikler için onları her zaman minnet ve şükranla analı onları unutmamalıyız.

Şehitlik İle İlgili Ayet ve Hadisler

“Eğer Allah yolunda öldürülür ya da ölürseniz, şunu bilin ki, Allah’ın mağfireti ve rahmeti onların topladıkları bütün şeylerden daha hayırlıdır.” (Âl-i İmrân, 157)

“Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyiniz. Bilâkis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız.” (Bakara, 154)

“Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler; Allah’ın, lütuf ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehit kardeşlerine de hiçbir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar. Onlar, Allah’tan gelen nimet ve keremin; Allah’ın, müminlerin ecrini zayi etmeyeceği müjdesinin sevinci içindedirler.” (Âl-i İmrân, 169-171)

“…Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların yaptıklarını boşa çıkarmaz.” (Muhammed, 4)

“Şehit olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehitlerin derecesine eriştirir.” (Müslim, İmâre, 156, 157; Ebû Davud, İstigfâr, 26; Neseî, Cihâd, 36; ibn Mâce, Cihâd, 15).

“Şehitliği gönülden arzu eden bir kimse, şehit olmasa bile sevâbına nâil olur.” (Müslim, İmâre, 156)

“Vallâhi ashâbımla birlikte Ben de şehit olup Uhud Dağı’nın dibinde gecelemeyi ne kadar isterdim!” buyurmuştur. (Ahmed, III, 375)



 

Our Score