Cuma gününün Müslümanlar için önemi hakkında bilgi veriniz.

6. Sınıf Din Kültürü Kitabı Cuma gününün Müslümanlar için önemi hakkında bilgi veriniz. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Cuma gününün Müslümanlar için önemi hakkında bilgi veriniz.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Cuma günü hakkında ayrı kelimeler ve hadis-i şerifler vardır.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde “güneşin doğduğu günlerin en faziletlisi en üstünü cuma günüdür .” Buyurmaktadır

İçerisinde cuma namazı dua kabul saatleri gibi birçok mükafatın olduğu bu günü Müslümanlar birlik ve beraberlik Bayram ve mükafatları kazanma günü olarak kıymet vermektedirler.


“Cuma gününün Müslümanlar için önemi hakkında bilgi veriniz.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Adem Aleyhisselam’ın cennetten çıkarılarak yeryüzüne yerleştirilmesi ve yeryüzünde halifelik sıfatına ulaşması cuma günü gerçekleşmiştir.

Hadisi şeriflere baktığımız zaman cuma günü ibadet günü olarak daha önce Yahudi ve Hristiyanlar için tayin edilmiş ancak onlar bu konuda ihtilafa düşerek Yahudiler cumartesiyi Hristiyanlar ise pazarı ibadet günü olarak benimsemiştir. Allahu Teala cuma günü Müslümanlara nasip etmiş ve bu güzel günü onlara hediye etmiştir

Cuma günü içerisinde mutlaka duanın kabul olacak bir saatinin olması ve diğer müjdelerle beraber cuma namazı ve cuma günü büyük şereflere Mazhar olmuştur.

Bu yüzden hem ayeti kerimede geçtiği hem de hadis-i şeriflerde kıymeti ve mükafatları belirtildiği için cuma gününe büyük hürmet gösterilmeli ve hadisi şeriflerde belirtilen mükafatlara nail olmak için çalışmalıyız.

Cuma Günü Ve Namazı Hakkında Hadisler;

Ebû Hüreyre’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

“Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve mânasız bir iş yapmış olur. ” (Müslim, Cuma 27)
Yine Ebû Hüreyre’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

“Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur. ” (Müslim, Tahâret 16)
Ebû Hüreyre’den -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

“Bir kimse cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır. İkinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap kazanır. Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap elde eder. İmam minbere çıkınca melekler hutbeyi dinlemek üzere topluluğun arasına katılır. ” (Buhârî, Cuma 4; Müslim, Cuma 10. Ayrıca
Evs İbni Evs’ten -radıyallâhu anh- rivayet edildiğine göre Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

“Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salât ü selâm getiriniz; zira sizin salât ü selâmlarınız bana sunulur. ” (Ebû Dâvûd, Salât 201, Vitir 26)
Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır.” (Müslim, Cum’a, 18)
Ebû Hüreyre’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Her kim gusleder, sonra cumaya gelip belirlenen namazı kılar, sonra hutbesini bitirinceye kadar sessizce (imamı) dinler, sonra onunla beraber namazını kılarsa, o cuma ile sonraki cuma arasındaki günahları ayrıca üç günlük günahları daha bağışlanır.” (Müslim, Cum’a, 26)



 

Our Score