2. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 79-80-81 BİLİM ve KÜLTÜR Yayınları
2. Sınıf Türkçe Kitabı Kardan Adamın Şarkısı Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 79, 80, 81
2. Sınıf Türkçe Kitabı Kardan Adamın Şarkısı Metni Etkinlik Cevapları
2. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 79-80-81
KARDAN ADAMIN ŞARKISI
(…) En hareketli ve cıvıl cıvıl mevsim bahardı. Baharın sesi her yerde duyulurdu. Bazen cıvıldayan bir kuş, bazen vızıldayan bir arıydı bu ses. Bazen de kış uykusundan uyanıp homurdanan huysuz bir ayı ya da bahçesini tırmıklayan bir tavşan…
Yaz da pek farklı değildi. Sokaklar insanlarla dolar, ormandaki canlılar gölge arardı. Sonbaharda önce yapraklar sararırdı, sonra rüzgâr savururdu onları her yere. Bastıkça “haşır huşur” diye ses çıkarırdı kuru yapraklar. Ta ki temizlik görevlisi gelip yaprakları süpürene kadar. Temizlik görevlisinin süpürgesi de en az yapraklar kadar gevezeydi. “Haş huş” diye şarkı söylerdi süpürge, temizlik görevlisi onu salladıkça.
2. Sınıf Türkçe BİLİM ve KÜLTÜR Yayınları Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları
Kışınsa tüm doğa sessizliğe bürünürdü. Ne çayırlarda fındığını “kıtır kıtır” kemiren bir sincabın ne de ağacı “tak tak” oyan bir ağaçkakanın sesi duyulurdu. Kışın yalnız ayılar ve kaplumbağalar değil, sanki tüm doğa uyurdu. Etrafta ne birbirini kovalayan tül kanatlı helikopter böcekleri ne rengârenk kelebekler ne de “vız vız” uçuşan arılar olurdu.
Kışın bu sessizlik, kar yağana kadar sürerdi. Kar yağınca doğanın sessizliği bozulurdu. Atkısını takan, paltosunu ve şapkasını giyen çocuklar fırlardı dışarıya, oyun oynamaya. O kış da yine bol bol kar yağdı. Çocuklar sımsıkı giyinip çıktılar dışarıya. Ayşe, Ömer, Ali, Suna, Tuna… Neşeli kahkahalarla önce kartopu oynadılar. Karda dolaşıp yuvarlandılar. Sonra da kızakla kaydılar.
Sıra gelmişti kardan adam yapmaya. Karları top top yuvarladılar. Kocaman da bir baş yaptılar ona. İki kömür göz, bir de upuzun havuç burun. Suna, eski püskü atkısını da getirmişti yanında. Sımsıkı bağladılar atkıyı kardan adamın boynuna.
2. Sınıf Türkçe BİLİM ve KÜLTÜR Yayınları Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları
Kardan adam çocukları çok sevdi:
— Ne neşeli çocuklar bunlar, dedi.
Çocuklar, kardan adamın karşısına geçip bir de şarkı söylediler. (…)
Akşama doğru çocuklar, kardan adama el sallayıp evlerine gittiler. Her yer yine sessizliğe büründü. Kardan adamın canı çok sıkıldı. Ofladı kardan adam, pufladı… Gece ilerledikçe kendini iyice yalnız hissetti. Sonra da başladı çocuklardan duyduğu şarkıyı mırıldanmaya:
“Kar yağıyor lapa lapa,
Kar, oyundur çocuklara…”
Söyledikçe neşelendi, neşelendikçe söyledi. Kardan adamın şarkısıyla tüm doğa şenlendi. (…)
Koray Avcı ÇAKMAN
Masal Rüzgârı
(Kısaltılmıştır.)
“2. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 79-80-81 BİLİM ve KÜLTÜR Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Genellikle kış aylarında kardan adam yaparız nokta kış aylarını çok soğuk ve kar yağışlı olduğu dönemlerde karın fazla yoğunlaştığını gördüğümüz zaman hemen çıkar dışarıya kardan adam yaparız nokta kardan adam mı ailemizle beraber arkadaşlarımızla beraber yapabiliriz ağzına kömür gözlerine zeytin koyarak kardan adamı tamamlarız kardan adam yaptığımız zaman arkadaşlarımızla hem güzel bir etkinlik yapmış oluruz. Kardan adam yaptıktan sonra ayrıca kartopu da oynar güzel bir şekilde eğlenir ve karın tadını çıkarırız.
Kış aylarında her zaman eğlenceli bir vakit geçirmek için karla oynarız karnı oynadıktan sonra kartopu oyunları yaparız. Ayrıca büyük farklılıklarını biriktirme yukarıdan adam yaparız kardan adam yaptığımız zaman gözlerine kömür burnuna havuç ve boynuyla başına şapka ve yastık koyarak güzel bir şekilde kardan adamımızı yaparız kardan adamın ayrıca ekstra bir aksesuar eklemek istediğimiz zaman süpürge koyarak bu şekilde tamamlarız kardan adam mı arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle birlikte yaptığımız zaman güzel zaman geçirir ve oyunlar oynarız.