3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 65-66-67 TUNA Yayınları
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı İtme ve Çekme Kuvvetinin Cisimlere Etkisi Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 65, 66, 67
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı İtme ve Çekme Kuvvetinin Cisimlere Etkisi Metni Etkinlik Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 65-66-67
Deneyelim, Öğrenelim Cisimleri Hareket Ettirme ve Durdurma
Amaç: İtme ve çekme kuvvetlerinin hareket eden ve duran cisimler üzerindeki
etkilerini gözlemlemek
Gerekli Malzemeler: oyuncak araba, makas, ip (40 cm).
Ä°zlenen Yol
1. İkişer kişilik gruplar oluşturalım.
2. Oyuncak arabayı sıramızın üstüne koyalım. Arabayı önce yavaÅŸ, sonra hızlı bir ÅŸekilde itelim (Görsel – 1) ve arabanın hareketini gözlemleyelim.
3. İpi ortadan ikiye keselim. Kesme Görsel-1 Görsel-2 işlemini yaparken dikkatli olalım. Gerekirse öğretmenimizden yardım alalım. Kestiğimiz ipleri oyuncak arabanın ön tarafına ve arka tarafına bağlayalım. Oyuncak arabayı sıramızın üstüne koyduktan sonra arabanın ön tarafındaki ipten tutarak önce yavaş sonra hızlıca kendimize doğru çekelim. Arabanın hareketini gözlemleyelim.
4. Arkadaşımızdan oyuncak arabanın arka tarafındaki ipi tutmasını isteyelim. Ön taraftaki ipin ucunu Görsel – 2’deki gibi kendimize doÄŸru çekerek oyuncak arabayı hareket ettirelim. Oyuncak araba hareket ederken arkadaşımızdan ipi kendine doÄŸru çekmesini isteyelim. Oyuncak arabanın hareketini gözlemleyelim.
Soru : İtme ve çekme kuvvetlerinin duran ve hareket eden cisimler üzerindeki etkileri nelerdir?
Cevap : İtme ve çekme kuvvetleri duran cisimlere bir hız kazandırır. Duran cisim hareket haline geçer.
3. Sınıf Fen Bilimleri TUNA Yayınları Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları
Soru : Çevremizden itme ve çekme kuvvetlerinin etkilerini gördüğümüz durumlara örnekler verelim.
Uzun Cevap :
İtme kuvvetlerine örnek; çekiçle çiviye vurmak, bayrakların rüzgarda dalgalanması, klavyenin tuşlarına basmak, duran topa vurmak, makasla kağıdı kesmek, rüzgarın yel değirmenini çevirmesi, aynı kutuplu mıknatısın birbirini itmesi, bilek güreşi yapmak, salıncakta birisini sallamak, rüzgarın ağaç dallarını sallaması, market ve bebek arabasını sürmek.
Çekme kuvvetine örnekler; ayakkabı bağcığımızı açmak, atın dizginlerini çekmek çamaşır makinesinin dizginlerini çekmek, ağaçtan meyve toplamak, at arabalarında atların arabayı çekmesi, zıt kutuplu mıknatısların birbirini çekmesi, balık tutarken oltaya gelen balığı çekmek, kuyudan su çekmek, oku atmak için yayı germek, duvarda olan çiviyi çekmek, prizden fişi çıkarmak.
“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 65-66-67 TUNA Yayınları” konusunu videolu bir ÅŸekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
İtme ve çekme kuvvetinin maddeler üzerindeki etkileri öncelikle kuvvetin ne kadar güçlü olduğu ve ne kadar fazla olduğu ile de bağlıdır. Çevremizde görmüş olduğunuz birçok cisme itme ve çekme kuvveti uygularız itme ve çekme kuvveti Bir cismin hareket etmesine yön değiştirmesine farklı yönlere gitmesine veya bir yandan bir yere ulaşmasını sağlamaktadır. Çevremizde birçok itme ve çekme kuvveti uygulamış oluruz bunlara örnek vermek gerekirse örneğin sukudur ha bildirimi zaman scooter itme kuvveti ile ilerletiriz nokta aynı şekildeki kütüphanede kitaplarımızı raftan aldığımız zaman raftan çekerek aşağıya indiririz. Yerine koymak istediğimiz zaman ise itme kuvveti ile cisimleri iterek yerine koyabiliriz. Çevremizde bunlara farklı örnekler vererek itme ve çekme kuvveti ile ilgili birçok örneklerle ödevimizi yapabilir ve bu konuyu anlamak için ödevlerimizi güzel bir şekilde yukarıdaki kaynak ve bilgilerden yapabiliriz.