3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 37 MEB Yayınları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Yiyecek İsrafını Önleyebiliriz Metni Cevapları Sayfa 37
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Yiyecek İsrafını Önleyebiliriz Metni Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 37
Soru : Eren ile Beren tasarruf tedbirlerini uygularken büyüklerinden bazı tarifler öğrendiler. Bunlardan “Ekonomik Lezzetler’’ adlı bir tarif listesi de hazırladılar. Aşağıdaki tarifleri okuyup soruları cevaplayınız.
Tarif 1: Artan ekmekler ile köfte ya da çorbalarınız için minik kıtır ekmekler yapabilirisiniz.
Artan ekmeklerle yapılabilecek bir tarif de siz yazınız.
Kısa Cevap : “Artan ekmeklerle yapılabilecek bir tarif de siz yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Islama Köfte Tarifi
Sos için kemik suyu, sıvı yağ ve toz biberi ağzı geniş bir tavada kısık ateşte pişirin.
10 dakika kadar kaynatın. Fazla sıcaklığının gitmesi için sosu ocaktan alıp hafif ılıtın.
İki dilim ekmeğin içini minik parçalara ayırın ve üzerine soğanı rendeleyip harmanlayın. Kıymaları derin bir kaba alın baharatları ve soğanlı ekmeği de ekleyip çok fazla ezmeden harmanlayın.
Harcı hemen pişirecekseniz 20-30 dakika oda sıcaklığında, hemen pişirmeyecekseniz buzdolabında bekletin. Elinizi hafifçe yağlayın ve harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfteler yapın.
Köfteleri hafifçe yağladığınız tavada önlü arkalı pişirin. Köfteleri pişirirken ara ara biriken yağı başka bir kaba almayı unutmayın aksi takdirde köfteleriniz haşlanır.
Ekmekleri sosa önlü arkalı sosa batırın ve süzdürün. Orta sıcaklıktaki tavada önlü arkalı kızartın.
Köfteleri pişirdiğiniz tavada domates ve biberleri de soteleyin. Islak ve kızarmış ekmeklerin üzerine köfteleri koyup yanında domates ve biberle servis edebilirsiniz. Şıra ya da ayranı da unutmayın. Afiyet olsun!
Tarif 2: Tüketebileceğinizden fazla meyveniz varsa komposto ya da reçel yapabilirsiniz.
Artan meyvelerle yapılabilecek bir tarif de siz yazınız.
Kısa Cevap : “Artan meyvelerle yapılabilecek bir tarif de siz yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Magnolia Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerenin içerisine süt, şeker, nişasta, un ve yumurta sarısını aktarın. Güzelce karıştırın.
Orta ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
Ocaktan alıp vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
Ilımaya başlayan kremayı ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Bu sırada bisküvileri rondodan geçirin. Çileklerin saplarını çıkararak dilediğiniz boyutlarda kesin.
Soğuyan pudinginizden birkaç kaşık alın. Bir kupun tabanına yayın. Üzerine bisküvi ve çileklerden ilave ederek katlar çıkın. Tüm bisküvi, puding ve çilekler bitene kadar kuplara bu şekilde bölüştürün.
Ardından buzdolabında 3-4 saat kadar soğumaya bırakın. Servis aşamasında üzerini bisküvi, çilek ya da muz, çikolata sos gibi farklı malzemelerle süsleyerek servis edin.
“3. Sınıf Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı Sayfa 37 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Ülkemizde ve tüm dünyada yapılan en büyük israflardan biri yiyecek ve içecek israfı olarak bilinmektedir. Birçok insanın gereksiz ve fazla cevap alışveriş yapması yiyecek ve içecek pişirilmesi ve yiyeceklerinden fazla besinleri ve içecekleri tabaklarına koyması yiyecek israfını ortaya çıkarmaktadır nokta yiyecek israfı demek üretilmiş olan birçok ürünün ziyan olması anlamına gelmektedir. Yiyecek israfın önüne geçmek elimizdedir. Evimizde veya yemek yediğimiz herhangi bir yerde yiyebileceğimiz kadar ve tüketebileceğimiz kadar ürünleri hem satın almak hem de pişirmek ya da tabağımıza yiyebileceğimiz kadar ürünleri koymak yiyecek israfının önüne geçer ve çevremizin temizliğine dünyamızın temiz olmasına birçok insanın birçok ürüne sahip olmasına aile bütçesine ve ülkemizin ekonomisine destek çıkacak bu davranışı göstermiş oluruz.
Yiyecek israfını önlemek için öncelikle satın almış olduğumuz yiyeceklerini yiyebileceğimiz kadar pişirmeli yiyebileceğimiz de tüketebileceğimiz kadar satın almalıyız. Örneğin eğer yiyebileceğimiz kadar ekmek alırsak ekmek israfının önüne geçmiş oluruz. Ya da yiyebileceğimiz kadar yemek pişirdiğimiz zaman yemeklerin israf olmasını engellemiş oluruz bu şekilde bunlara dikkat ederek her zaman yiyecek israfının önüne geçmiş olacağımız davranışları yaparız mm israf falan her yemek ve bilirsiniz eğer tüketilmiş olan ürünler hem doğaya hem insanlara hem de çevrede bulunan tüm canlılara zarar vereceğini asla unutmamamız gerekir.